Nieuws /
Marjolein Visser wint VPRO Bagagedrager 2015
Visser werkt met getraumatiseerde asielzoekers. Met een van hen wil ze meereizen om te zien hoe het iemand vergaat die terugkomt in het land dat hij of zij ontvluchtte. Hoe wordt zo'n terugkomst ervaren? Tegen welke problemen loopt iemand aan? En hoe functioneren de vele instanties die zich hiermee bezighouden eigenlijk? Marjolein laat zich uitzetten. Haar verhaal zal in de VPRO Gids te lezen zijn. Een langere versie verschijnt bij uitgeverij Fosfor als e-book.
De andere vier kandidaten waren:
Frederik Willem Daem – Congo
De grootouders van Frederik Willem hadden een plantage annex warenhuis in Yangambi. Over dat koloniale verleden wordt alleen gesproken als er voldoende alcohol aan vooraf is gegaan. Frederik Willem weet alleen wat hem verteld is. Hij wil naar Congo om te zien wat er over is van het verleden.
Romy van Dongen – Lourdes
Romy doet vrijwilligerswerk met bejaarden in haar Brabantse dorp. Daar ziet ze hoe belangrijk de katholieke kerk nog altijd is in het leven van oude mensen. Haar plan was met hen mee te gaan op bedevaart naar Lourdes, om met eigen ogen te zien hoe sterk de kracht van geloven kan zijn.
Daphne Geerligs – Polaroidpakistaan
Elke vrijdagavond tapt Daphne biertjes in een Amsterdams café. Daar ziet ze hoe een kleine, donkere man voor vijf euro andermans gezelligheid vastlegt met zijn camera. Polaroidpakistanen worden ze genoemd. Maar Jahid komt uit Bangladesh. Daphne wil met hem op pad om hem een gezicht te geven.
Sara van Gennip – Pig Island
Sara werkte als zeventienjarige op een Noorse varkensboerderij, waar ze leerde hoe ze biggen moest reanimeren en hoe ze varkens moest uitbenen. Tien jaar later wil ze in het reine komen met haar varkensverleden en afreizen naar Pig Island, de enige plek ter wereld waar varkens in het wild leven.
De jury van de VPRO Bagagedrager bestond uit Jeroen van Bergeijk (uitgeverij Fosfor), Julie Blussé (VPRO Dorst), Laura Stek (programmamaker VPRO) en Nicolaas Veul (programmamaker VPRO)
(Bron: VPRO)