Merel Wildschut: 'Ik noem mezelf voor de grap wel eens een mintgroen meisje'
Vegan voor iedereen
Merel Wildschut
Plantaardig, diervriendelijk eten dat binnen korte tijd op tafel staat, niet duur is en waarvoor de voedzame ingrediënten goed verkrijgbaar zijn. En natuurlijk zijn deze homemade vegan gerechten ook nog eens allemaal bijzonder smakelijk!
Naast zo'n vijftig nieuwe recepten vind je in Vegan voor iedereen ook de top-10 Groene Meisjes-favorieten. Linzensoep natuurlijk, maar ook risotto met paddenstoelen, gnocchi uit de oven, taco's met jackfruit, chocolademousse en American cookies. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes.
Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden.
Wat betekent 'groen' voor jou?
Tegenwoordig worden dingen al gauw groen genoemd natuurlijk, dus ik ben er een beetje voorzichtiger mee geworden deze term te gebruiken. Maar voor mij betekent het: bewust leven. Bewustere keuzes maken, duurzamer eten (plantaardig, in mijn geval), mijn geld uitgeven aan producten die iets bijdragen aan de planeet in plaats van dat ze de boel verder kapot maken. Er is niet één manier om 'groen te doen', daar geloof ik niet in. Iedereen draagt op diens manier iets bij.
Hoe groen ben jijzelf?
Ik noem mezelf voor de grap wel eens een 'mintgroen meisje', maar dat is stiekem vooral om mezelf een beetje in te dekken. Ik ben namelijk verre van perfect en maak soms ook nog keuzes die absoluut duurzamer hadden gekund. Toch probeer ik op dagelijks niveau na te denken over hoe ik mijn leven wil leven, hoe ik wil zorgen voor mens, dier en milieu en, niet onbelangrijk: waar ik mijn geld naartoe wil laten gaan. Ik eet plantaardig, ik heb geen auto, vliegen doe ik amper … maar donkergroen kun je me ook niet noemen. Ik heb bijvoorbeeld nog geen regenton in mijn tuin en ik leef ook nog niet plasticvrij.
Op welke manier ben jij een 'groenbevorderaar'? Hoe neem je je omgeving mee in je overtuigingen?
Ik noem mezelf liever geen influencer – al ben ik dat officieel natuurlijk wel. Ik vind het leuker om te zeggen dat ik 'professioneel deler' ben. En dat delen (van tips, recepten, producten, enzovoorts) doe ik met mijn eigen omgeving (die ook al behoorlijk bewust leeft) en met een grote groep mensen op internet. Het is moeilijk in te schatten hoe groot de impact van één zo’n deler als ik is, maar ik durf wel te zeggen dat ik al best wat mensen heb geïnspireerd in de afgelopen tien jaar dat ik dit werk doe.
'Ik ben namelijk verre van perfect en maak soms ook nog keuzes die absoluut duurzamer hadden gekund.'
Vertel iets over je eigen boek
Mijn kookboek, Vegan voor iedereen, kwam uit in mei 2021 en heeft inmiddels een tweede druk. Het is een boek vol eenvoudige plantaardige recepten waarvoor je géén ingewikkelde ingrediënten nodig hebt. De drempel is laag: als ik het kan, kan jij het ook. Ook heb ik rekening gehouden met het feit dat veel mensen denken dat vegan eten heel duur is. Met mijn boek laat ik zien dat dat niet waar hoeft te zijn. Ik ben heel trots op de reacties die ik op het boek krijg. Die zijn namelijk alleen maar positief en iedereen zegt: 'Wow, het is écht zo makkelijk als je belooft.' Ik heb mijn doel bereikt!
Hoe past jouw boek binnen het groene thema?
Vegan eten doe ik natuurlijk niet alleen maar omdat het lekker is, maar vooral ook omdat ik niet wil bijdragen aan dierenleed én omdat plantaardig voedsel een veel minder heftige impact maakt op het milieu. Het past voor mij in het plaatje van bewuster leven en kijken hoe het anders kan.
Waarom is veganistisch eten voor iedereen een haalbare optie? En wat is het recept waarmee je een verstokte vleeseter overtuigt dat een maaltijd prima zonder vlees kan?
In principe is plantaardig eten juist heel eenvoudig en heb je er vrij weinig voor nodig. Je zou natuurlijk allemaal kant-en-klare vervangende producten (zoals burgers en vegan kazen) kunnen kopen en ja, die zijn vrij prijzig. Maar met groenten, noten, peulvruchten en granen kom je echt een heel eind. In mijn boek gebruik ik bijvoorbeeld geen ready made vleesvervangers, omdat ik geloof dat dat helemaal niet nodig is. Als je op die manier kookt, dan is het juist heel betaalbaar!
Hét recept dat iedereen – ook de verstokte vleeseter – lekker vindt, is de rode linzensoep. Met een lekker broodje en een dip erbij gaat er echt níemand vragen waar het vlees blijft.
Wat was voor jou de moeilijkste stap in je groene levensstijl en hoe heb je die uiteindelijk toch weten te zetten?
Ik vind twee dingen heel lastig. Het eerste is: geen kaas meer eten. Ik bedoel: kaas. Natuurlijk zijn er vegan kazen en die worden ook echt steeds beter, dat moet ik toegeven. Maar eerlijk is eerlijk, het haalt het niet bij echte kaas. Ik heb echt moeten leren om kaas niet meer zo letterlijk te willen vervangen, en andere dingen leren waarderen, anders maakte ik het mezelf veel te moeilijk.
Het andere ding dat ik lastig vind is met minder afval (en dus verpakkingen) leven. Ik neem het me keer op keer voor, maar ik kom toch altijd weer met te veel plastic uit de supermarkt thuis. Misschien gaat het me nooit lukken om 100% plasticvrij te leven, maar het is wel iets dat ik aandacht wil blijven geven.
'In mijn ideale wereld denkt iedereen twee keer na voordat hij een keuze maakt.'
Hoe zou jouw ideale wereld eruitzien?
Oeh, er is een hele hoop dat beter kan. Allereerst kunnen wij mensen veel en veel meer rekening met elkaar houden. We moeten veel beter voor dieren zorgen. Daarnaast moeten we de zorgen over ons klimaat serieuzer nemen en daar naar handelen: nóg meer duurzame keuzes maken. In mijn ideale wereld denkt iedereen twee keer na voordat hij een keuze maakt. En die keuzes kunnen gaan over wat je koopt, wat je eet, hoe je reist, maar ook: hoe je met je naasten omgaat.
Je bracht net een nieuw boek uit, Vegan voor iedereen. Het is wat vroeg om nu al te vragen naar je volgende boek, maar vertel eens over een actueel project dat je het meest aan het hart gaat momenteel?
Vegan voor iedereen was een perfecte bekroning van 10 jaar bloggen. Ik durf niet te zeggen of ik opnieuw een kookboek zou maken, al was het echt een geweldig project om aan te werken. Op dit moment zijn er ook een hoop andere onderwerpen die me bezighouden, zoals literatuur, feminisme en queer community. Het zou heel goed kunnen dat ik meer in die hoek een nieuw project ga oppakken binnenkort.
Noem vier groene boeken waar jij veel aan hebt gehad of die jij heel belangrijk vindt:
De Groene Week
Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week loopt van maandag 23 augustus tot en met zondag 29 augustus.
Auteursfoto: © Aline Bouma