Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Michael Reefs: Een hekel aan lezen bestaat niet

Kinderboekenschrijver Michael Reefs had vroeger een hekel aan lezen. Echt. Daarom bedacht hij op volwassen leeftijd een uniek concept om kinderen toch met de neus in de boeken te krijgen. De Bieb-bende was geboren; vandaag verschijnt alweer het vierde deel in de reeks.


Schim van het kwaad, zo heet het vierde deel in de avonturenserie ‘De Bieb-bende’. In het fictieve dorp Zuidbaai ligt een heuvel waar de twaalf geesten van de Hemelrijders gevangen gehouden worden. De Bieb-bende krijgt elke maand de opdracht één van de Hemelrijders te bevrijden. Maar deze keer is er een bijkomend probleem: de familieleden van de bendeleden verdwijnen een voor een en moeten ook teruggevonden worden… En dus moeten de bendeleden keuzes maken.    

De boeken in de serie, die uiteindelijk uit twaalf delen zal bestaan, zijn interactief te gebruiken. Zo zijn er verspreid door het verhaal QR-codes naar filmpjes op het internet te vinden, bestaat er een app en zijn de bendeleden actief op de social media. Toch zijn de verhalen, net als dit vierde deel, ook zonder digitale middelen spannend genoeg om de jonge lezer te blijven boeien! Hebban-recensente Edith Tinga: ‘Dit is één van de dingen die de boeken van Reefs zo bijzonder maken. De boeken zijn door hun uiterlijk en inhoud aantrekkelijk voor iedereen. De overzichtelijke bladzijdes met het vele wit, de korte hoofdstukken en het eenvoudige taalgebruik zorgen ervoor dat ook een moeilijke lezer het boek fijn om te lezen vindt.’ Lees hier de volledige 4*-recensie.   

Een hekel aan lezen bestaat niet.  

Michael Reefs: ‘Vroeger had ik een hekel aan lezen. Ik las vooral dunne boekjes, zodat ik er weer snel vanaf was. Ik keek veel liever tv en speelde computerspelletjes. Totdat ik een spelletje tegenkwam dat ik vanwege het verhaal zo mooi vond, dat ik het telkens opnieuw speelde. Op een gegeven moment besloot ik alles uit het spel op te gaan schrijven. Ik vertaalde de dialogen (want het spel was Engelstalig) en schreef iedere handeling op die het personage in het spel deed. Ik had al snel de smaak te pakken en verzon zelfs eigen stukjes tussendoor. Dat beviel zo goed dat ik daarna mijn eigen verhalen ben gaan schrijven. Vooral fantasyverhalen, want kinderboeken schreef ik pas veel later.  

Het plezier van lezen kwam uiteindelijk vanzelf. Na mijn middelbareschooltijd ging ik de boeken lezen die ik in mijn kinderjaren had gemist. Toen ontdekte ik iets: wat zijn er ontzettend veel leuke boeken! Vol met avontuur, mysterie en zelfs magie. Alleen zag ik telkens hetzelfde om me heen: de meeste kinderen vinden lezen net zo saai als ik toen ik dezelfde leeftijd had. Ik besloot daar iets aan te gaan doen. Ik had al langer een idee voor een kinderboekenserie, maar ik wist nog niet precies hoe ik die serie uniek kon maken. Ik wilde iets extra’s bieden, iets waardoor kinderen de boeken wel graag zouden willen gaan lezen.  

Die extra’s zijn de QR-codes geworden. Vanaf deel 1 staan ze in ieder boek. Kinderen mogen nu (wat eigenlijk uniek is!) de telefoon tijdens het lezen gebruiken om de codes te scannen. Ze ontdekken dan nog veel meer informatie over het verhaal en kunnen zelfs online spelletjes spelen. Toen ik eenmaal ontdekte dat de boeken daardoor inderdaad aansloegen bij de jeugd, heb ik mijn missie ervan gemaakt om zoveel mogelijk kinderen weer aan het lezen te krijgen. Ik bezoek tegenwoordig veel scholen, bibliotheken en boekhandels om meer over deze multimediale extra’s te vertellen. Op scholen heb ik een hele interactieve presentatie, om kinderen te prikkelen en de hekel voor het lezen weg te nemen. Vooral ouders zijn vaak huiverig, want een telefoon tijdens het lezen gebruiken? Dat kan toch niet stimulerend zijn? Het tegendeel is waar, want kinderen verheugen zich al op de volgende QR-code en zijn benieuwd wat ze daarbij weer zullen aantreffen.  

De QR-codes zijn ook ontzettend leuk te gebruiken in de klas. Via een speciale website zijn de codes namelijk ook op een digitaal bord te bekijken, waardoor het verhaal klassikaal besproken kan worden. Doordat de codes na ieder hoofdstuk staan, is dat dus een leuke afsluiter! En via de interactieve website van de Bieb-bende kunnen kinderen ook nog eens het avontuur zelf beleven. Ze kunnen er onder andere een personagetest doen, om te achterhalen op welk lid van de Bieb-bende zij het meest lijken. Aangezien ik alles zelf ontwikkel en bijhoud, is er wel een groot nadeel aan verbonden: ik heb nauwelijks vrije tijd. Alles gebeurt bijna in de avonduren. Gelukkig geeft het mij wel veel voldoening om dit allemaal te mogen ontwikkelen en te zien hoe kinderen er plezier aan beleven.  

Al deze extra’s zorgen er dus voor dat kinderen weer plezier beleven aan het lezen. Sommigen zullen de boeken niet zo snel oppakken, maar doordat ze de website bezoeken en de app downloaden, zijn ze toch nieuwsgierig naar het verhaal erachter. En misschien zullen ze dan uiteindelijk toch in een boek beginnen en krijgen ze de smaak te pakken. Ik hoop in ieder geval dat ik veel kinderen enthousiast kan maken.’  


WIN Schim van het kwaad winnen? Op Hebban maak je nu kans op het vierde deel in de Biebbende-reeks.
Naar de winactie.

Meer lezen over boeken, apps en mediawijsheid van je kind? Lees dan ook: 
Lees een app! Je kind mediawijs.

Foto Michael Reefs (c) Inge Davis 



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Michael Reefs: Een hekel aan lezen bestaat niet

 

Gerelateerd

Over

Michael Reefs

Michael Reefs

Michael Reefs (1986) is een van de best gelezen Nederlandstalige kinderboekenaut...