Boek&nieuws /
Miljoen dollar voor schrift codekraker
Turing schreef in het schrift van 1942 tot 1944 toen hij probeerde de codes te breken waarmee nazi-Duitsland geheime boodschappen verstuurde. Zijn werk heeft in de Tweede Wereldoorlog vele miljoenen levens gered.
Het boekwerk kwam onder de hamer bij veilinghuis Bonhams in New York en werd afgehamerd op een bedrag van 850.000 dollar, maar daar komt de commissie nog bovenop.
Afgelopen maandag bracht dezelfde veiling 269.000 dollar op voor een Enigma coderingsapparaat dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Duitse strijdkrachten. De waarde was vooraf geschat op 180.000 dollar.
Turing, die met zijn kennis ook de basis legde voor de pc, werd na de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn homoseksualiteit veroordeeld tot chemische castratie. Een paar jaar later, in 1954, werd hij dood aangetroffen met een appel, die - naar beweerd werd - met cyanide vergiftigd was. Hoewel er nog altijd druk wordt gespeculeerd over zijn dood, lijkt zelfmoord de meest plausibele verklaring.
Met dank aan de vorig jaar verschenen film The Imitation Game is er weer volop aandacht geweest voor Turing.
Robert Harris en Hans Sakkers
Meerdere auteurs hebben zich in het onderwerp verdiept, zowel fictie- als non-fictieschrijvers.
De Nederlandse historicus Hans Sakkers is een van hen. In Enigma en de strijd om de Westerschelde schetst hij een uitvoerig beeld van de operaties rond de Westerschelde en de aanval op Walcheren in 1944. Hij toont hiermee aan dat aan geallieerde zijde de Duitse berichten niet altijd juist werden geïnterpreteerd met alle gevolgen van dien.
De Britse auteur Robert Harris op zijn beurt schreef Enigma, een bijzonder originele thriller die zich afspeelt tegen een achtergrond vol geheimen: Bletchley Park, het Britse decoderingscentrum dat werkelijk heeft bestaan.
(Bron: ANP/Nu.nl)
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.