Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Minichallenge: acht Gouden Strop klassiekers

In 1986 riep het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs een nieuwe prijs in het leven om het spannende boek in de kijker te zetten. In deze minichallenge presenteren we acht winnaars van de Gouden Strop, de bekroning voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

De zaak Alzheimer van Jef Geeraerts was de allereerste titel die werd bekroond met de Gouden Strop in 1986. In de tweede misdaadroman met hoofdcommissaris Eric Vincke en zijn assistent Freddy Verstuyft in de hoofdrol, wordt het duo geconfronteerd met een behoorlijke stapel mysterieus opduikende lijken. Ondertussen is huurmoordenaar Angelo Ledda neemt contact op met de Antwerpse speurders. Het onderzoek zorgt ervoor dat er een spoor ontstaat naar iemand die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Geeraerts deed uitgebreid research voor zijn boek en was één van de eersten die schreef over ‘profilering’ van seriemoordenaars. In 2003 kwam een gelijknamige boekverfilming uit.

Suz Kcrams is directeur van het succesvolle bedrijf SuzCo, dat bemiddelt tussen uitvinders en potentiële fabrikanten. Wat slechts weinig mensen weten is dat Kcrams ook het befaamde Alibibureau runt. Dit bureau verzorgt alibi's voor iedereen die daar behoefte aan heeft. De fijnzinnige plot en de onderkoelde humor van Het Alibibureau van Peter de Zwaan zorgde ervoor dat in 2000 de Gouden Strop eindelijk aan hem werd uitgereikt, na zesmaal genomineerd te zijn geweest.

Wraak en jaloezie, oude en nieuwe rekeningen die vereffend moeten worden en de manier waarop het verleden zo dramatisch doorwerkt in het heden zijn de ingrediënten van het winnende boek in 2001. René Appel werd bekroond met de Gouden Strop voor Zinloos geweld en ontving hij de prijs voor de tweede keer.

Elvin Post wist in 2004 vriend en vijand te verrassen door met zijn debuutthriller Groene vrijdag de Gouden Strop in de wacht te slepen. Hij werd daarmee tevens de jongste winnaar van de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. De plot, met een sterk Amerikaans tintje, vertelt het verhaal over een man die in het louche circuit van geldstromen terechtkomt. De filmrechten voor het boek zijn verkocht.

Goed nieuws voor de Vlamingen en erkenning voor het vrouwelijke front van Nederlandstalige thrillerschrijvers in 2005 toen Johanna Spaey voor haar boek Dood van een soldaat met de prijs werd bekroond. Zowel auteur als uitgever hadden dit niet verwacht en de dag na de uitreiking was het boek dan vrijwel nergens verkrijgbaar. Hoewel het boek niet bol staat van spanning, bevat het wel prachtig geschreven passages zoals: 'Ze was een vrouw met een gat waarin ooit liefde had gezeten.’ Naast de Gouden Strop sleepte het boek ook de Herucle Poirotprijs in de wacht.

Charles den Tex won in 2006 de prijs met zijn boek De macht van meneer Miller. Den Tex won de prijs voor de tweede keer en zou twee jaar later voor de derde keer bekroond worden. Een plot waarin duidelijk wordt hoe fataal de gevolgen kunnen zijn als je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Het eerste deel met seriepersonage Michael Bellicher in de hoofdrol werd later bewerkt tot een vierdelige televisieserie getiteld Bellicher: de macht van meneer Miller.

2009 was het jaar waarin Marion Pauw voor haar thriller Daglicht de Gouden Strop in ontvangst mocht nemen. Hiermee was ze de eerste Nederlandse en de tweede vrouw na Johanna Spaey, die de bekroning op haar CV mocht bijschrijven. 'Er is sprake van gelaagde karakters, karakterontwikkeling, symboliek, thematiek en een bepaald stilistisch niveau,’ zegt de thrillerschrijfster over haar winnende boek dar werd bestempeld met de term literaire thriller. ‘Maar los daarvan is literaire thriller gewoon een marketingterm dat een bepaald genre aangeeft.’ In 2013 verscheen een gelijknamige speelfilm die is gebaseerd op het boek van Pauw.

Nadat hij in 2010 de 'dubbel' pakte met zijn debuutthriller De minzame moordenaar, lukte het Bram Dehouck met Een zomer zonder slaap in 2012 opnieuw om de Gouden Strop binnen te slepen. Wat begint als een rustig opgebouwd verhaal over een groep dorpsbewoners in het fictieve Blaashoek, verandert langzaam maar zeker in een bloedstollende reeks gebeurtenissen. En wat hebben die nieuw geplaatste windmolens daar precies mee te maken?

Klik hier voor de minichallenge!



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht Gouden Strop klassiekers

 

Overig

Minichallenge: Acht Gouden Strop klassiekers

op 05 december 2016 door Hebban Crew 8 boeken 11 volgers 0 reacties

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

100 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...