Minichallenge: Buddy Tegenbosch
Vijf boeken die Buddy aan het schrijven kregen
Lang hoefde ik niet na te denken over het thema van de minichallenge. Schrijven heeft mijn leven zo positief veranderd dat ik dankbaar ben voor de boeken die me aan het schrijven hebben gekregen. Boeken die ik zo goed vond, dat ik dacht (en nog denk): dat kan ik nooit. En daar meteen achteraan: maar ik ga het wel proberen. Ik heb vaak zin om te verdwijnen in een andere wereld, een wereld die de schrijver voor mij bedacht heeft als ik lees en die ik ook zelf bedenk als ik schrijf.
Ik koos voor vijf boeken, want vijf boeken kan ik nog net onthouden. Daar komen ze in willekeurige volgorde:
De Zevensprong van Tonke Dragt
Ik las het boek en keek de serie op tv toen ik in een van de eerste groepen van de basisschool zat en er eigenlijk nog iets te klein voor was. Het was realistisch, want het verhaal speelde zich af op een school en in een gewone klas. Maar langzaam maar zeker werd het verhaal steeds mysterieuzer met geweldige en vreemde personages, zoals de nozem en Meneer Thomtidom. Wanneer ik dit las of als ik de serie keek, vergat ik alles om me heen. En ook de dag erna zat ik er nog over te dromen in de klas.
The catcher in the rye van J.D. Salinger
Dit boek mag op geen enkel boekenlijstje ontbreken. Het is geschreven in 1951 (1951!), maar je kunt het zo lezen. En dat is uniek. The Catcher in the Rye is wat mij betreft het eerste YA-boek ooit en daarmee de grondlegger van het genre. De toon van Holden Caulfield is zo treffend dat elke YA-schrijver schatplichtig is aan Salinger.
De verborgen geschiedenis van Donna Tartt
Eens in de paar jaar heb ik er weer zin in en herlees ik dit boek. Het is een van de weinige titels waarbij ik dit doe. Het heeft vooral te maken met de sfeer die het ademt. Het hele boek door blijf je in Engeland, op die kostschool, met die jongens die iets te verbergen hebben. Het is alsof ik even op vakantie ben.
The fault in our stars van John Green
Ik had ook een andere titel van hem kunnen nemen, want één ding is zeker: John Green moest in dit rijtje. Ik ben fan van al zijn boeken. Hij weet zware onderwerpen met enorm veel humor te beschrijven. Hij creëert hoofdpersonen waarvan je echt gaat houden en hij onderschat zijn lezers nooit. Big big fan!
Marte Jacobs van Tim Krabbé
Krabbé is een van mijn favoriete schrijvers omdat hij een toon heeft die me heel erg aanstaat. Hij wordt nooit wollig, draait nergens om heen, en heeft een schrijfstijl die makkelijk weg leest. En toch is Marte Jacobs een prachtig gelaagd verhaal over een onmogelijke liefde. Het is literair en voor mij tegelijk ook YA. En dat is geweldig, want waarom hokjes, waarom grenzen? Bovendien heeft het boek geen bladzijde te veel en ook dat staat me enorm aan.
Natuurlijk is het lastig om uit al die boeken er vijf te kiezen. Maar vandaag sta ik volledig achter deze keuze.
Klik hier voor Buddy's minichallenge!
Buddy Tegenbosch (1975) is piloot en schrijver. Zijn eerste jeugdroman, Pokerface, verscheen in 2012. Oog om oog, zijn tweede boek, volgde in 2015. Voor zijn nieuwste boek Livestream werd de schrijver geïnspireerd door de stad New York. 'Ik wilde daar een boek situeren, en dan niet op de plekken waar toeristen samenklonteren, maar op Manhattan, waar je veel gave plekken hebt, bijvoorbeeld op MacDougal Street.' Daar is ook zijn favoriete schrijfplek te vinden (café The Grey Dog in Manhattan).
Kans maken op een exemplaar van Livestream? Doe dan mee met deze winactie.
Literatour
Literatour, de Boekenweek voor jongeren, duurt van 16 t/m 24 september. Iedere dag vind je op Hebban een artikel speciaal voor de jeugd. Bekijk hier voorgaande artikelen: