Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Mirjam Hildebrand: De wereld op z’n kop

door Lindy de Jong 1 reactie
Boeken zijn leuk, leerzaam en dragen bij aan de ontwikkeling van je kind. Maar niet alleen op leesgebied, zo maakt het tweede kinderboek van psychologe Mirjam Hildebrand duidelijk. Prentenboek ‘Opsekopse wereld’ is er voor kinderen die het lastig vinden om een vaste structuur los te laten: ‘Het is mooi om te zien wat er met je stemming kan gebeuren als je de zaken eens Opsekops bekijkt.’


Hildebrand, schrijfster van het prentenboek dat op zaterdag 31 oktober verscheen, studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden. Nu geeft ze individuele therapie aan zowel kinderen als volwassenen. Haar liefde voor schrijven gecombineerd met haar werk inspireerde haar tot het publiceren van Opsekopse wereld: ‘Met dit boek leren kinderen plezier te hebben in de dingen eens lekker anders te doen dan hoe ‘het hoort’.’

Het verhaal, met illustraties van Jolanda van der Burgt, bevordert flexibiliteit en laat kinderen op een speelse wijze kennismaken met tegenstellingen. In het boekje logeert Siem bij zijn opa en oma. Als hij op zijn kop over de bank hangt, ziet hij dat zijn opa ineens heel anders is en daar klopt natuurlijk helemaal niks van! Dan neemt opa hem mee in de fantasie van de Opsekopse wereld. Waar niets gaat zoals het hoort en dat is ook wel een keertje leuk! Siem ontdekt dat het leuk is om de dingen soms anders te doen.Naast het verhaal schreef Hildebrand een aantal tips voor kinderen en volwassenen om ze te helpen flexibel te denken, waarvan ze er een paar deelt in de gastcolumn die ze voor Hebban schreef.

 

Column Mirjam Hildebrand



Het kind in ons is Opsekops

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste van ons als een Opsekopse worden geboren. Heads first worden we deze mooie, bizarre wereld ingetrokken. De baby huilt en de ouders lachen tranen van opluchting en geluk. Vanaf dat allereerste moment zuigt het kindje met al zijn zintuigen informatie op. Hoe werkt het hier? Wanneer krijg ik wat ik nodig heb? Ze leren bij en worden gevormd. Het onbeschreven blad wordt al vlug beschreven. Maar met diezelfde zintuigen nemen ze de dingen op hun eigen manier waar. Een blik waarin alles nog mogelijk is. Leven als in een Opsekopse wereld. Vrij van normen en waarden. Geen goed of fout, gek of gewoon.   

'Jij was de baby en ik de mama,' zegt Lucas tegen zijn twee jaar oudere zus.
'Dat kan niet,' zegt zijn zus, 'ik ben groter dan jij.'
'Nou en?' zegt Lucas. 
'Jij bent de baby, want jij hebt de slab om,' zegt zijn zus en ze trekt aan de stof die als een kapje om Lucas’ haren zit. 'Hij hoort niet om je hoofd! ' 
‘Jawel!’ roept Lucas uit. 'Dat is mijn hoofddoek!'  

Lucas kan voor een paar uur een mama zijn, met een hoofddoek om, gemaakt van een slab, ook al is hij klein en een jongen. Zijn zus vindt het maar raar en wil het zoals het hoort. Haar spel wordt realistischer en dat past natuurlijk bij haar leeftijd. Gedurende het ouder worden raken we het Opsekopse steeds meer kwijt. Prima, zou je kunnen zeggen, want de wereld is zoals ‘ie is (al valt die stelling ook uit te dagen). Maar het is ook jammer, want het is een creatieve en flexibele mindset.  

Ik geloof dat het ontzettend gezond is voor jong en oud om af en toe eens in de Opsekopse wereld te vertoeven. Het is mooi om te zien wat er met je stemming kan gebeuren als je de zaken eens Opsekops bekijkt. En te voelen hoe leuk het is om de doodgewone dingen anders te doen of jezelf een beetje voor de gek te houden.    

Wat ik wel een aardig Opsekops experiment vindt is om zelf iets te eten dat je eigenlijk nooit eet omdat je het ‘vies’ vindt. Probeer het eens te eten in de waan dat het iets is dat je lekker vindt. Of begin eens met het toetje als je kind dat voorstelt. Lekker gek! Dan eet je yoghurt met fruit als hoofdgerecht en bestaat je toetje uit de pasta bolognese.  

Het Opsekopse zit in ieder van ons. Bij de ene misschien meer verborgen onder een laag stof dan bij de ander. Maar het kind in ons is Opsekops. De opa van Siem, uit mijn boek Opsekopse wereld, heeft het heel goed weten te behouden. Het is een opa die elk kind graag zou willen hebben!   



Opsekopse wereld is geschikt voor kinderen in de kleuterleeftijd. Vind je dat jij en je kleuter de wereld wel eens van een andere kant kunnen bekijken? Doe dan mee aan de Hebban-winactie en maak kans op een exemplaar! Klik hier voor de giveaway. 



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Mirjam Hildebrand: De wereld op z’n kop

 

Gerelateerd

Over

Mirjam Hildebrand

Mirjam Hildebrand

Mirjam Hildebrand studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft...