Boek van de week /
Morito, het luidruchtige en opstandige zusje van Moro
Over Morito het kookboek
In de inleiding vertellen Sam en Sam dat het boek je helpt bij het bereiden en opeten van heerlijke tapas en mezze. “De unieke sfeer die daarmee op tafel komt, zou deel uit moeten maken van eenieders leven. Het heeft iets heel gezelligs en sociaals, die manier van eten delen. Dit boek bevat duizenden mogelijke manieren om gerechten te combineren, en die zijn allemaal goed zolang jij er blij mee bent. Je hoeft alleen een paar basisregels te volgen over het kopen van seizoensproducten en daarbij te letten op variatie in kleur, smaak en textuur.”
Over Sam & Sam Clark
De koks Samantha en Samuel Clark ontmoetten elkaar toen ze samen in de Eagle, een gastro-pub in Londen, werkten. Tijdens hun huwelijksreis reisden ze drie maanden in een camper door Marokko en Spanje. Onderweg probeerden ze lokale recepten uit met nieuwe ingrediënten. Bij thuiskomst besloten ze een restaurant met een Moorse keuken te openen, waar ze de recepten die ze onderweg hadden geleerd, zouden voorzetten aan hun klanten. Het restaurant Moro was vanaf het begin in 1997 een groot succes en won vele prijzen. Net als de kookboeken die in de jaren daarna verschenen: Moro, Moro Londen en Casa Moro.
Een recept Mechoui van lamskoteletjes
Dit favoriete gerecht bij Morito smaakt heerlijk met Platbrood, Gehakte salade en Gekruide labneh (blz. 10, 108 en 91)
Voor 4 personen
12-16 lamskoteletjes, afhankelijk van het formaat
Marinade
2 teentjes knoflook, met ½ tl zout tot een pasta gewreven
¼ ui, fijngeraspt
1 tl pimentón dulce of picante (blz. 280)
2 tl versgemalen komijnzaad
2 el olijfolie
2 el citroensap
Om de lamskoteletjes te bereiden
2 el versgemalen komijnzaad
½ tl mild paprikapoeder (blz. 280)
½ tl pikant paprikapoeder (blz. 280)
1 tl Maldonzeezout
1 citroen, in kwarten
Meng de knoflook, ui, specerijen, olijfolie en het citroensap grondig in een kom, voeg de lamskoteletjes toe en bedek ze goed met het mengsel. Dek de kom af en laat het vlees 1 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast staan. Meng als je het vlees gaat grillen het komijnzaad, de paprikapoeders en het zout in een kom. Bestrooi de koteletjes met de helft van het specerijenmengsel. Leg ze onder een hete grill, op de barbecue of een gloeiend hete grillpan en gril ze in 5-8 minuten per kant roze; draai ze een of twee keer om.
Serveer ze meteen, met de rest van het specerijenmengsel en de citroen erbij.