Listmania /
Mythische YA-verhalen om in te ontsnappen
Ik hoef maar een boekwinkel binnen te lopen en de afdeling Fantasy springt in het oog. Een spotlight is niet nodig, we komen toch wel naar boeken als Harry Potter, Lord of the Rings en andere exemplaren over elfen, draken en Griekse goden toe. En ook young adult-boeken als De Siren van Kiera Cass en de serie over Percy Jackson van Rick Riordan doen het tegenwoordig goed. De overeenkomst? De mythische karakters en wezens die je erin terugvindt.
Die mythische karakters zagen we al eeuwen geleden terug in literatuur, sprookjes en legendes. Neem bijvoorbeeld de verhalen van de gebroeders Grimm, waarin genoeg fabeldieren rondlopen om een heel koninkrijk mee te vullen. Zo’n magisch figuur kan slecht zijn, zoals de monsters waar Percy tegen vecht, maar ook goed en onschuldig, zoals draak Ember in het boek Pupil van Julie Kagawa.
Maar waarom doen juist die magische figuren het nog steeds zo goed in Fantasy? Misschien omdat we met zijn allen de behoefte hebben om af en toe te kunnen ontsnappen aan de realiteit. Om werk en school even te kunnen vergeten en in een fictieve wereld te duiken waar draken zomaar over kunnen vliegen en elfen en dwergen gewoon over straat lopen. En misschien, heel misschien, omdat we nog steeds hoop hebben dat onze tuinkabouters ooit nog zullen veranderen in de echte versie met de rode puntmuts.
Siren van Kiera Cass
Als Kahlen en haar familie terechtkomen in een verschrikkelijke schipbreuk met nul overlevingskansen, wordt het meisje als enige gered. In ruil voor haar leven moet Kahlen de oceaan dienen als sirene. Haar taak? Mensen lokken door te zingen, en ze zo de diepte mee in nemen. Geen probleem, tot ze verliefd wordt op Akinli, een mens. Kahlen zou eigenlijk uit zijn buurt moeten blijven, maar de aantrekkingskracht is te sterk, en ze brengt zichzelf en de knappe jongen in gevaar, met alle gevolgen van dien.
Pupil van Julie Kagawa
In onze wereld mogen draken dan niet bestaan, in dit boek doen ze dat (nog) wel. Ze worden uitgeroeid door de Orde van St. Joris, maar ze bestaan nog steeds in kleine aantallen. Onder het regime van Talon nemen ze zelfs toe. Ember en haar broer Dante zijn twee jonge draken die voor het eerst de mensenmaatschappij zullen betreden. Een hele zomer mogen ze als mens doen wat ze willen, en daar genieten de twee met volle teugen van. Ember valt zelfs voor de knappe Garret, een jongen met wie ze veel omgaat op het strand. Wat ze niet weet, is dat Garret bij de Orde van St. Joris hoort, en op draken jaagt.
Het verdoemde zwaard van Rick Riordan
Als zijn moeder in het eerste deel van de serie 'Magnus Chase en de goden van Asgard' op mysterieuze wijze overlijdt, dwaalt Magnus Chase onrustig door de straten van Boston. Als hij opgespoord wordt door een vreemde man, is Magnus alert. Was dit niet de persoon waar zijn moeder hem voor had gewaarschuwd? Wat hij te vertellen heeft is nog veel vreemder: hij blijkt de zoon van een Noorse god te zijn. Op dit moment zijn de goden in oorlog, en het is de taak van Magnus om te voorkomen dat de goden ten onder gaan. Hoe? Door in de Negen Werelden op zoek te gaan naar een wapen dat al duizenden jaren niet gevonden is.
Benieuwd naar meer YA-tips van Bente? Je vindt ze hier.