Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Nader bekeken: de Hebban Tiplijst

Op Hebban bepalen de lezers welke boeken er toe doen. Op basis van hun beoordelingen van boeken en het aantal bezoekers op een boekpagina stelt Hebban ‘real time’ tip- en toplijsten samen. Vandaag aandacht voor de Hebban tiplijst. Welke boeken vind je terug in de hoogste regionen van deze tiplijst, waarin een boek niet ouder mag zijn dan 3 maanden en een hoge gemiddelde waardering moet hebben.

1. Het Amazone offensief - Ad van de Lisdonk

Toen Ad van de Lisdonk het manuscript van zijn eerste thriller in 2011 aan crowdfunding website TenPages.com aanbood, duurde het slechts drie weken voordat de schrijver de beschikbare aandelen kreeg. Zijn manuscript groeide uit tot het eerste deel van een trilogie, Het Amazoneverbond, dat in 2013 bij De Crime Compagnie verscheen. 

In deze thriller wordt het lichaam van een populaire politica gevonden. Inspecteur John Engles is de enige die meteen uitgaat van moord in plaats van een ongeluk. Samen met zijn collega Laura Sieberg ontdekt hij dat er een geheim genootschap achter de de moord zit, het amazoneverbond. Dit verbond bestaat uit een groep krijgsvrouwen die er alles aan doet om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen, ten koste van alles…

Onlangs verscheen het tweede deel van de Amazone-trilogie, Het Amazone offensief. De Amazones gijzelen de complete Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De krijgsvrouwen nemen wraak vanwege een eerdere nederlaag en eisen dat de vrouw die deze nederlaag veroorzaakt heeft aan hen zal worden uitgeleverd. De acties van de Amazones zijn gewaagd en de vrouwen zijn razendsnel. Laura Sieberg moet een manier zien te vinden om zichzelf lang genoeg in leven te houden, zodat ze de Amazones kan stoppen. Maar de hele wereld jaagt op Laura…

Op Hebban wordt Het Amazone offensief enthousiast ontvangen, de thriller pronkt op de eerste plaats in de Hebban tiplijst. Volgens recensent Anna Bakker is het lezen van het eerste deel geen verplichte kost, maar wel handig vanwege de kennismaking met de militante Amazones, overige personages, de ideologieën en strategieën. Anne waardeert Het Amazone offensief met 4 sterren en schrijft over deze thriller:

‘Krachtige personages, sterke verhaallijnen en actuele thema’s, uitstekende opbouw van het geheel, veel geweld en actie, beetje liefde. Het ietwat open einde doet uitzien naar het volgende deel in de reeks. Liefhebbers van mystiek en symboliek komen ook aan hun trekken. De hoofdstuktitels zijn intrigerend en nodigen uit tot googelen. De toegevoegde waarde ervan blijkt uiteindelijk betrekkelijk, maar leerzaam’. Lees hier Anna's volledige recensie.


Goed nieuws voor liefhebbers van de Amazone-boeken: het derde deel is in de maak!


2. Verbroken - Linda Jansma

De inkt op het contract voor de verfilming van Verbroken lijkt net opgedroogd, maar de zevende thriller van Linda Jansma staat al enige tijd in de subtop van de Hebban tiplijst.  

In Verbroken wordt hoofdpersonage Mara geconfronteerd met de vergaande gevolgen van terroristische dreiging. Als hacker hebben computers voor Mara geen geheimen en moeiteloos weet ze beveiligingslekken in de meest ingewikkelde netwerken op te sporen. Als ze tijdens een opdracht voor het mediabedrijf Dutch Broadcasting Group op het spoor van afwijkende informatie komt, zijn de gevolgen in haar persoonlijke leven niet te overzien.  

Jansma ging met een concreet idee aan de slag tijdens het schrijven van Verbroken. Zo vertelde ze recent in een interview met Hebban dat ze in haar thrillers het onderwerp altijd van twee kanten belicht. ‘Ik ben van mening dat iemand nooit zomaar iets doet; er moet iets van een trigger zijn. In Verbroken wilde ik laten zien dat er ook een andere kant is: de kant van de terrorist,’ aldus de thrillerschrijfster.  

Bezoekers van Hebban zijn zeer te spreken over haar laatstverschenen thriller. ‘Akelig actueel’, ‘uitstekend’, ‘realistisch en enerverend’, het zijn slechts enkele termen die gebruikt worden voor de loftuitingen voor Verbroken.

3. Hybrid: De nieuwe wereld - Greet Ilegems

Op 20 juni verscheen het eerste boek van Greet Ilegems. Zij gaf Hybrid: De nieuwe wereld in eigen beheer uit, nadat een rondje langs uitgeverijen niets had opgeleverd. Het geloof in haar eigen boek zorgde ervoor dat ze de extra uitdaging van het self-publishen aan wilde gaan. In een interview met The Sword Magazine zegt ze daarover: “Het uitgeven van mijn boek leek me trouwens een ontzettend interessante ervaring. Professioneel werk ik als key account manager voor een internationale technologiereus. Het managen van mijn eigen boek leek me dus de perfecte uitdaging.”  

De schrijfster, achter wier uiterlijk - ze werkte eerder als model - volgens eigen zeggen een nerd schuilt, heeft altijd al een ontzettend rijke fantasie gehad: "Als kind verzon ik elke avond voor het slapen gaan een nieuw verhaal en dat ben ik blijven doen. Mijn fantasie is mijn ontspanning." 

Het YA-verhaal, over een arm meisje dat via een overheidswedstrijd als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt, gaat over realistische thema’s als pesten en armoede. Deze sociale strijd in combinatie met een fictieve setting en het gebruik van fantastische en sf-elementen, maakt Hybrid volgens Hebban-recensente Marloes Otten meer dan de moeite van het lezen waard. Ze waardeert het boek met vier sterren en zegt:

“Greet Ilegems debuteert op krachtige wijze met het eerste boek in de 'Hybrid'-serie: De nieuwe wereld. Via emotionele passages waarbij de lezer de eenzaamheid en de pijn van Amina voelt, bespreekt ze thema’s als pesten en verschillen tussen arm en rijk. Dit combineert ze met een uitgebalanceerde dosis fantasie. Hybrid: De nieuwe wereld roept direct na het laatste woord om een vervolg!” Lees hier de volledige Hebban-recensie.

4. Passagier 23 - Sebastian Fitzek

Het verschil in waardering kan niet groter zijn in het geval van Passagier 23, geschreven door de Duitse auteur Sebastian Fitzek. Waar Hebban lezers lyrisch zijn over de laatstverschenen psychothriller van Fitzek, gaf de redactie van de VN Thrillergids het boek 1 ster.  

Het verhaal draait om politiepsycholoog Martin Schwarz die tijdens een noodlottige vakantie op cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloor. De gebeurtenissen blijven Martin achtervolgen als hij een telefoontje van een oudere dame krijgt. Zij beweert meer over de mysterieuze verdwijning van zijn familieleden te weten. Hoewel Martin voor zichzelf besloten had om nooit meer voet op een cruiseschip te zetten, keert hij terug naar de Sultan of the Sea. Wat doet de teddybeer van zijn zoontje aan boord?  

In mei was de Duitse thrillerschrijver guest of honor tijdens het evenement Spannende Zaken, georganiseerd door Hebban. Tijdens een interview vertelde hij dat hij ervoor leeft om het moment op te zoeken waar hij de lezer kan verrassen. Iets dat in zijn laatste thriller gelukt is, als we de Hebban-recensie erbij pakken. ‘Passagier 23 is weer een goed geconstrueerd, complex en intrigerend verhaal waarin je je makkelijk verliest en de gewone wereld om je heen vergeet,’ aldus Hebban recensent Christine Bols. Lees hier de volledige Hebban-recensie.

5. Een honger - Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi (1978) publiceerde dit jaar zijn vierde roman. De auteur studeerde psychologie en debuteerde in 2010 met De vernietiging van Prosper Morèl. Hoewel Een honger officieel zijn vierde publicatie betreft, begon Ouariachi het verhaal al na zijn debuut op papier te zetten. Voor het feit dat er twee romans tussendoor kwamen excuseert hij zich bijna bij de uitgever in het dankwoord van zijn nieuwste boek. Dat hij de tijd heeft genomen voor het verhaal is het hoogstwaarschijnlijk alleen maar ten goede gekomen.

Een honger ontving lovende kritieken. Over het verhaal, dat Ouariachi baseerde op de levensloop van de Nobelprijswinnaar Carleton Gajdusek (1923-2008), die veroordeeld werd voor pedofilie, zei Rob Schouten in Trouw: "Geslaagde, veelvormige en relevante ideeënroman over de jacht op pedofielen". De schrijver gaf de roman vorm door te spelen met perspectief en stijl, waarbij hij de lezer verrassende plotwendingen voorschotelt. Hebban-recensente Ellen IJzerman noemt Een honger dan ook "een verfrissende orgie van literaire stijlen" en geeft het de hoogste score van vijf sterren. 
Lees hier de volledige recensie.

Maar naast de literaire waarde en de maatschappijkritische noot die de schrijver het boek weet mee te geven, combineert hij deze ook nog eens met een tragisch en prachtig liefdesverhaal dat iedere lezer zal boeien. Reden genoeg om de dikke pil van bijna 600 bladzijden in Hebbans Tiplijst op te nemen.

Bovendien maak je op Hebban kans op een gesigneerd exemplaar!

6. Het stille meisje - Hjorth Rosenfeldt

Voor het Zweedse schrijversduo Hjorth Rosenfeldt, bestaande uit Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth, ontstond hun schrijverscarrière in tegengestelde richting. Eerst verscheen er een televisieserie getiteld Den Fördömde, waarin psycholoog Sebastian Bergman wordt ingeschakeld om zijn blik te werpen op bizarre misdaden. Na het daverende succes van de serie besloten de twee scenarioschrijvers hun personages naar boeken over te brengen. Het stille meisje is het vierde deel in de Bergmankronieken, zoals de reeks ook wel wordt genoemd.  

In Het stille meisje worden de ontzielde lichamen van de familie Carsten gevonden. Het onderzoek laat zien dat de slachtoffers van dichtbij zijn neergeschoten, maar door gebrek aan bewijs moet de politie de enige verdachte vrijlaten. Sebastian Bergman en zijn team worden ingeschakeld om een frisse blik op het onderzoek te werpen. Als zij voetsporen van een kind rondom het huis vinden, begint er een nieuwe fase in het onderzoek. Nicole, het twaalfjarige nichtje van de familie, was op bezoek en mogelijk getuige van de moord.  

De verhalen rond Sebastian Bergman gaan niet vervelen bij de lezers. Met het omslaan van de laatste bladzijde kijken de meeste fans al weer uit naar een nieuwe mysterie waar Sebastian Bergman zijn tanden in kan zetten. ‘Het leesplezier wordt bevorderd door de sterk geconstrueerde plot en de fijne schrijfstijl van Rosenfeldt. Met hier en daar een cliffhanger aan het eind van een hoofdstuk zorgt het duo voor een lekker leestempo,’ aldus Hebban recensent Mads Bruynestein. Lees hier de volledige Hebban-recensie.

7. Het blauwe labyrint - Preston & Child

Als FBI-agent Aloysius Pendergast na geklop op de deur polshoogte gaat nemen, vindt hij zijn bloedeigen zoon Alban dood voor de deur. Alles wijst in eerste instantie op een perfecte moord. De enige aanwijzing is een stukje turkoois, die in de maag van zijn zoon wordt gevonden. Er volgt een politieonderzoek, maar Pendergast neemt het heft in eigen handen. Het stukje turkoois leidt hem naar een verlaten mijn en een uitgestorven resort aan de Californische kust. Maar ook zijn familiegeschiedenis wordt onder de loep genomen. Een onbekende kwade genius zint op wraak vanwege een gebeurtenis uit het verleden en Pendergast wordt het doelwit van een wreed complot waarvoor maar één oplossing is: zijn eigen dood.

Het blauwe labyrint is al de 14e thriller in de Pendergast-reeks van Douglas Preston en Lincoln Child. Al vijftien jaar vormen de schrijvers een buitengewoon succesvol duo. Ze leveren de ene na de andere bestseller af en hun thrillers verschijnen in maar liefst achttien landen.

Alhoewel recensent Christine Bols Het blauwe labyrint niet als het beste boek in de Pendergast-reeks beschouwt, vindt ze de thriller zeker het lezen waard. Vooral voor lezers die op zoek zijn naar een hoog fear-factor gehalte is dit echt een aanrader!

‘Een duister familiegeheim en een onderzoek in de catacomben van een museum voor natuurlijke historie zijn de ingrediënten voor deze spannende thriller. Het lijkt wel of de auteurs het hoofdpersonage neerzetten als de Hercule Poirot van de 21ste eeuw. Pendergast knikt niet, maar neigt zijn hoofd. Pendergast gaat niet gewoon zitten. Nee, hij vlijt zich in een stoel. Hij woont in een villa met een huishoudster en houdt er de vreemdste gewoontes op na. Hoogst intelligent met een neus voor deductie en met hersenkronkels waaraan anderen niet kunnen tippen.’ Lees hier Christine's volledige recensie.

Meer tips? De volledige Hebban tiplijst bekijk je hier!



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Nader bekeken: de Hebban Tiplijst

 

Gerelateerd