Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

New Adult: toch niet zo ‘overrated’?

door Diana van Eynde 1 reactie
In mei schreef Diana van Eynde een column over het nieuwe genre New Adult. Zij vond het genre destijds ‘overrated’. Hoe staat het nu? Drie maanden en veel New Adult-boeken later? Heeft zij haar mening bijgesteld?


‘In mijn ogen is New Adult niet meer dan een nieuw verkooppraatje. De boeken bevatten inderdaad seksscènes die iets verder gaan dan de gewone Young Adult-boeken en kunnen erotisch genoemd worden. New Adults zijn dus zeker overrated. Het genre zou eerder gezien moeten worden als de moderne liefdesroman voor jongeren’, was mijn stellige mening in mei. En zo zag ik New Adult ook echt. Echter heb ik het genre opnieuw ontdekt.

Verwachtingspatroon
Waar het in eerste instantie mis ging, was mijn verwachtingspatroon. Wanneer je een boek verwacht over de net iets volwassenere generatie, de generatie die al werkt, word je inderdaad teleurgesteld. Ik rekende namelijk op het volgende: ‘New Adult is brutaal. Bijzondere, gedurfde verhalen, vaak vol liefde en romantiek, in een toch wel erotische setting.’ Ja, en dan kun je van een koude kermis thuiskomen.

Trauma
Inmiddels zie ik heel andere dingen in de boeken terugkomen. Dingen die er toch wel voor zorgen dat New Adult in mijn ogen een nieuw genre is. Allereerst hebben New Adult-boeken vaak twee hoofdpersonages die heel wat meegemaakt hebben. Door de heftige situatie die ze hebben doorgemaakt, is het moeilijk om als jongvolwassene door het leven te gaan. Het trauma achtervolgt hen nog steeds. Vaak zijn deze trauma’s niet standaard. In Ik verdrink in jou van Jasinda Wilder verliest de hoofdpersoon haar eerste vriendje en in Onvoorwaardelijk van Colleen Hoover verliest de mannelijke hoofdpersoon ook een heel dierbaar persoon in zijn leven.

Sterke personages
Dat betekent dus dat er in New Adult-verhalen altijd minimaal één sterk personage zit. Een personage dat veel meegemaakt heeft en probeert te leven met hetgeen dat vroeger gebeurd is. Vaak valt dit samen met de moeite van het hebben van een relatie. Want hoe kun je van een ander houden als je nog niet eens van jezelf kunt houden? Dit wordt heel mooi en duidelijk beschreven, omdat de schrijvers de diepte in durven gaan. Je leert een personage echt kennen. De goede en slechte eigenschappen komen allemaal aan bod.

Erotiek
Ook de erotiek is wat heftiger dan bij een moderne liefdesroman voor jongeren. In Hitte en Ga voor mij vielen de erotische scènes wat dat betreft wat tegen. Inmiddels kom ik daar van terug. Van de scènes in de boeken van Wilder en Hoover kan ik dat niet zeggen. Zeer gedetailleerd en de spanning wordt goed opgebouwd. Van sommige scènes krijg je het ook daadwerkelijk warm.

Bijzonder genre
Nu ik wat meer New Adults heb gelezen kan ik dan ook op mijn mening terugkomen. New Adult is wel degelijk een nieuw genre. Een genre dat mijns inziens verkeerd in de markt gezet is. New Adult-boeken zijn romans gevuld met sterke persoonlijkheden. Met mensen zoals jij en ik, die onverwachts in een zeer vervelende situatie terecht zijn gekomen. Een genre met sexy mannen en sterke vrouwen. Een genre om verliefd op te worden!

Mijn top 3
1. Ik verdrink in jou – Jasinda Wilder
2. Onvoorwaardelijk – Colleen Hoover
3. Hitte – Lis Lucassen



Over de auteur

Diana van Eynde

334 volgers
2556 boeken
125 favoriet


Reacties op: New Adult: toch niet zo ‘overrated’?