Hebban Newsroom weekoverzicht #1: Lijsten, lijsten, lijsten
De feestdagen komen eraan. De laatste dag van deze week is de eerste dag van december dus we kunnen er echt niet meer onderuit. Hier op de redactie gaat het inmiddels al minstens vijf keer per dag over kerstmis, is Netflix op kerstfilmniveau al bijna uitgespeeld (dat doen we niet onder werktijd hoor, gewoon thuis), en dan is sinterklaas nog niet eens geweest.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.
Mooiste literatuur
Die laatste maanden van het jaar zijn natuurlijk lijstjesmaanden. Cadeaulijsten, tiplijsten, de-beste-van-lijsten. Vooralsnog bij ons bekend zijn de NRC Cadeautiplijst (waarvan we nou niet helemaal zeker weten of het ook hun beste-van-2019-lijst is, maar ze zeggen zelf:
'De boekenredactie van NRC maakte een lijstje van de mooiste literatuur, beste non-fictie en de leukste kinderboeken.'
en gezien de omvang van deze lijst denken we dat er niet veel tips meer bij gaan komen). Zes categorieën, tien tips per categorie. Om het overzichtelijk te houden lichten wij de top drie per categorie voor je uit. De Volkskrant publiceerde een overzicht van 57 beste boeken van 2019 (willekeurig getal, ze weten zelf ook niet waarom) waarvan wij de top tien uitlichten. Ook The New York Times heeft haar pareltjes van 2019 op een rijtje gezet, dat is gelukkig een compact lijstje geworden van tien titels. The Times kwam met een lijst, 'The best historical fiction books of 2019', en daar stond bovenaan ineens een Belgische titel: Wil van Jeroen Olyslaegers is dit jaar vertaald naar het Engels, en met succes!
Jeugdliteratuur
Een andere lijst die gewoon toevallig in deze tijd gepubliceerd is, is de Jonge Jury tiplijst, met elf jeugdboeken die getipt worden door het Jonge Jury Boekgenootschap. Ook werd bekend dat Mel Wallis de Vries als ambassadeur de Jonge Jury gaat ondersteunen en dat leerlingen dus niet meer op haar boeken kunnen stemmen. Nadat ze zeven keer de prijs heeft gewonnen, zal dat toch even wennen worden. Mel heeft er in ieder geval zin in.
Over jeugdboeken werd meer gezegd deze week. Bas Maliepaard schreef een stuk over BN’ers die ‘even tussendoor’ een kinderboek schrijven. Tooske Ragas noemde het schrijven van een kinderboek ‘voor velen een mooi instapmodel’. Dat viel natuurlijk niet helemaal lekker in de wereld van de (jeugd)literatuur: het schrijven van een goed kinderboek is namelijk helemaal niet zo makkelijk als veel mensen denken.
Maliepaard:
'Wie zich ook maar een millimeter dieper dan Ragas in de jeugdliteratuur verdiept – of in de doorgaans zwakke werkjes van schrijvende BN’ers – ontdekt al gauw dat goede kinderboeken schrijven een vak apart is.'
Toevallig bracht Adriaan van Dis deze maand zijn eerste kinderboek uit. Maar als schrijver is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Hij heeft er dan ook tien jaar op zitten broeden. Hij vindt er ook wat van:
'Het huis van de literatuur heeft vele kamers. Als een kind een boek mooi vindt, is het goed. Ik zou zeggen: ren vooral naar de boekenkast en lees! Lees en laat de geest waaien! Maar het waait uiteraard wel beter als je een goede schrijver te pakken hebt.'
Zoek een boek
Nu snel weer verder met het kopen van sinterkerstcadeaus. Gebruik de tiplijsten ter inspiratie. Maak je verlanglijstje aan op Hebban. Oh, en heb je iets bedacht? Bij Libris kan je vanaf nu realtime voorraadinformatie bekijken op de website. Laat december maar komen!
Hebban Facts & Figures
Week 48, 2019
- Meest gelezen Newsroom-artikel
NPO schrapt VPRO Boeken en ontpopt zich tot sponsor van de achteruitgang - Meest gelezen artikel
De meestgelezen boeken van de Hebban Reading Challenge 2019 - Meest gelezen spot-artikel
Meeleesclub - Visser van Rob van Essen Discussiepagina - Meest bekeken boek
Perfecte resten van Helen Fields - Hebban in cijfers
Nieuwe leden: 592
Nieuwe recensies: 503
Nieuwe boekbeoordelingen: 9.448
Nieuwe reacties: 3.984