Dossier /
Niet iedere moeder is blij met haar baby: Verhaal van een moeder
Amanda Prowse
Nadat Amanda Prowse een gevecht met kanker had doorstaan, veranderde alles voor haar. Ze vroeg zich af wat ze nu echt wilde in het leven. Ze schreef al haar hele leven verhalen en ideeën voor romans, maar werkte als management consultant. Het liefst wilde ze fulltime auteur worden. Ze was de hoofdkostwinner voor haar gezin, dus het duurde even voordat ze al haar moed had verzameld voor de sprong in het diepe. Simeon, haar man en beroepsmilitair, stond compleet achter haar. Ze verkochten het huis, de auto’s en het meubilair en verhuisden naar een gemeubileerde huurwoning van het leger en gingen ervoor. Nooit eerder hadden ze zo sober geleefd en waren ze zo gelukkig.
Eigen beheer
In 2011 had ze haar debuut Poppy Day klaar en verzond ze het boek naar literair agenten, maar geen van hen wilde het lezen. De meest voorkomende reactie was dat niemand wilde lezen over Afghanistan of oorlog, dat past niet in fictie voor vrouwen.
Uiteindelijk besloot ze het boek in eigen beheer uit te geven in samenwerking met het Royal British Legion die tot op de dag van vandaag alle royalties krijgen. Inmiddels zijn er honderdduizenden exemplaren verkocht van dit boek.
Signeersessie
Bij het warenhuis Selfridges had Amanda Prowse zelf een signeersessie geregeld voor Valentijnsdag. Ze vond dit lastig om te doen maar was achteraf heel blij dat ze het had gedaan. Tijdens de signeersessie werd ze benaderd door een literaire agente die Poppy Day had gelezen en er erg enthousiast over was. Drie weken kreeg Amanda Prowse een aanbod van haar huidige uitgeverij.
Moeilijke onderwerpen, herkenbare vrouwen
Amanda Prowse vermoedt dat haar boeken zo populair zijn omdat ze schrijft over behoorlijk moeilijke onderwerpen die ze bespreekbaar maakt door ze in een roman te verwerken. In haar boeken schrijft ze over levensechte, menselijke gebeurtenissen. "Gebeurtenissen waar velen van ons mee te maken hebben of zullen krijgen, zoals ziekte, verlies, huiselijk geweld en vooroordelen. Als je een wetenschappelijk of ambtelijk artikel schrijft over deze onderwerpen, zal vrijwel niemand die lezen. Maar giet je het in verhaalvorm, dan maak je de tongen los."
Vrouwen komen naar Amanda Prowse toe en vertellen haar dat ze hun zus, moeder of zichzelf herkennen in haar boeken. Hierdoor voelen ze zich veilig om over hun eigen ervaringen te spreken.
Amanda Prowse over Verhaal van een moeder
“In mijn boek Verhaal van een moeder ontmoet je Jessica en Matthew. Hun verhaal is ontroerend, hartverwarmend en zet aan tot nadenken. Jessica is net getrouwd, vrolijk en ambitieus. Ze heeft ook in bed een goed huwelijk. Daarnaast heeft ze geweldige vriendinnen. De baby zou de slagroom op de taart moeten zijn, maar zodra de baby er is voelt ze zich helemaal niet overstroomd door een geweldige liefde zoals ze had verwacht. Ze heeft niet het gevoel dat ze hiermee over weg kan. Ze heeft wel het gevoel dat ze hier met niemand over kan praten.
Ik heb vele vrouwen gesproken die hun ervaringen met een postnatale depressie met mij hebben gedeeld. Ik hoop dat dit boek ervoor zorgt dat het onderwerp uit de taboesfeer komt. Misschien dat als we meer praten over de gevoelens die zo veel vrouwen hebben, dit openheid over het onderwerp aanmoedigt en dat sommige frases niet meer uitgesproken hoeven te worden: ‘ik voelde mij een mislukkeling’, ‘ik dacht dat ik een slechte moeder was’, ‘ik dacht dat ik de enige was…’”
Postnatale depressie
“Een postpartumdepressie is een depressie die ontstaat na een bevalling. Postpartum kunnen stemmingsproblemen optreden variërend van veelvoorkomende depressieve klachten (‘postpartumblues’) tot een postpartumdepressie. Bij 10 tot 15% van de vrouwen ontstaat postpartum een depressie. Een depressie kan gevolgen hebben voor de hechting en de interactie met het kind. Het risico is hoger bij vrouwen met een depressie in de voorgeschiedenis (25 tot 30%) en depressieve klachten gedurende de zwangerschap; bij een eerder doorgemaakte postpartumdepressie is de kans op herhaling naar schatting 50%. Factoren die het risico ook kunnen verhogen zijn: ontevredenheid over het huwelijk/relatie, inadequate sociale steun en stressvolle life-events gedurende de zwangerschap. Het beeld komt overeen met depressies in andere levensfasen. Daarnaast spelen relatief vaak ambivalente en negatieve gevoelens jegens het kind, bezorgdheid niet voor het kind te kunnen zorgen, obsessieve gedachten het kind schade te berokkenen, angsten en suïcidale gedachten. Onbehandeld kan een postpartumdepressie negatieve gevolgen hebben voor de vrouw zelf, de relatie met haar partner en kind(eren), en voor de psychosociale ontwikkeling van het kind.“
website Nederlands Huisartsen Genootschap
Meer boeken over een postnatale depressie
De gelukkige huisvrouw – Heleen van Royen
Een vlinder van verdriet - Inge Janssens
Gestolen tijd – José Vriens
Hoezo roze wolk? Over depressief-zijn na de bevalling - door Marianne Cuisinier & Janny Smit-Wiersinga
Kraamtranen – Eileen Engels
Postpartum depressie voor Dummies - S.S. Bennett
Postpartum depressie - depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning - Anne Marleen Meulink
Bronnen: talentendladiesclub.com, amandaprowse.org