Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Niet te missen deze zomer: boekentips van uitgevers en redacteuren (1)

Uit het enorme aanbod van boeken dat deze zomer verschijnt is het soms lastig kiezen. Daarom vroegen we uitgevers en redacteuren om hulp: welke boeken mogen we echt niet missen deze zomer? Wat worden volgens hen de hits? Kortom: welke boeken verdienen écht een plek in je koffer?

Willemijn Lindhout

Redacteur Podium

'Lezen zoals je als kind deed – compleet opgeslokt worden in een nieuw universum en alles om je heen vergeten – lukt mij helaas nog maar zelden. Misschien is Johan Harstad wel de enige auteur die me zó weet mee te nemen in zijn verhalen. Een jaar of tien geleden las ik zijn debuutroman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? dat diepe indruk op me maakte.

Vorig jaar verscheen in Noorwegen zijn nieuwste roman Max, Mischa & het Tet-offensief. Een 1200 pagina’s tellend epos waarvan wij slechts enkele hoofstukken in het Engels konden lezen. Vertrouwend op de lovende recensies én de goede smaak van onze vertalers besloten we het avontuur aan te gaan.

Het afgelopen jaar hebben Edith Koenders en Paula Stevens een schitterende Nederlandse vertaling gemaakt, die ik steeds in plukjes ontving, uitprintte en ’s avonds thuis verslond. Heimwee, oorlog, muziek, familie en vriendschap, New York, jazz, Rothko, Apocolyose now en natuurlijk de liefde. Het komt allemaal aan bod, de personages zijn zo levensecht dat ik ze begon te missen als ik geduld moest oefenen tot ik weer een nieuwe deel in vertaling kreeg.

Zoek deze zomer dus een zo saai mogelijke bestemming en neem Max, Mischa & het Tet-offensief mee. Ik beloof je dat het een vakantie wordt om nooit te vergeten.'

Max, Mischa & het Tet-offensief verschijnt op 8 mei.

Sabrina Verbeek

Acquirerend redacteur De Fontein Romans

'Iedereen die gewoon een lekker boek zoekt deze zomer kan ik Honderd stukjes van mij van Lucy Dillon aanraden. Een fijne, warme roman die mij ontzettend geraakt heeft (en dan heb ik het dus echt over snikken achter m’n bureau). Aan het begin van het verhaal is Gina aan het verhuizen omdat haar huwelijk is stukgelopen. Gina is een verzamelaar, en in haar oude huis had ze daar alle ruimte voor. In haar nieuwe flat is dat anders: als de verhuizers de deur achter zich dichttrekken, staan alle kamers van vloer tot plafond vol dozen. Ze besluit nu eens en voor altijd haar leven op orde te brengen, en dat begint met haar spullen: ze wil 100 dingen bewaren, de rest moet weg. Elk hoofdstuk opent met de beschrijving van iets in huis, en een flashback die daaraan verbonden is. Zo leer je Gina kennen, en zo ontdek je ook hoe ze op dit punt is gekomen. Tegelijkertijd maakt ze met haar project letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe kansen – en nieuwe mensen. Een leuk weetje is dat Lucy Dillons boeken zich afspelen in hetzelfde fictieve dorpje, zonder dat er sprake is van een serie. Het kan dus zijn dat je een achtergrondfiguur in het ene boek herkent uit een ander boek!'

Honderd stukjes van mij ligt vanaf 13 juni in de boekhandel.

Hajnalka Bata

Acquirerend redacteur spanning Boekerij

'De thriller waar ik het meest naar uitkijk deze zomer is Leugenaar van Sarah Naughton. Op onnavolgbare wijze speelt Naughton met menselijke emoties in een wereld die even intrigerend als weerzinwekkend is. In Leugenaar gaat het om Mags die al jaren niet meer in Engeland woont en ook geen contact meer heeft met haar broer. Op een dag krijgt ze een telefoontje en wordt haar verteld dat haar broer in het ziekenhuis ligt. Mags besluit naar huis te gaan en ontmoet daar Jody, de verloofde van haar broer. Al snel heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt en vermoedt dat Jody niet is wie ze zegt te zijn. Leugenaar zal je niet weg willen leggen als je er eenmaal aan bent begonnen. Perfect dus om op vakantie mee te nemen!'

Leugenaar verschijnt op 4 juli.

Lisanne Mathijssen

Acquirerend redacteur HarperCollins

'Ik kijk enorm uit naar de publicatie van Tabé Java, tabé Indië van Ronald Nijboer. Deze jonge journalist onderzocht het leven van zijn opa in Nederlands-Indië. Over ons koloniale verleden is al veel geschreven, maar Ronald weet verhalen naar boven te halen die niet eerder zijn verteld. Zijn opa was oorlogsvrijwilliger, en dus niet dienstplichtig. Wat bewoog zo veel jonge Hollandse mannen om zich vrijwillig in een koloniale oorlog te storten? Daarnaast werd zijn opa ingedeeld bij de Fotografische Dienst, die de heftige foto’s maakte die nu pas net mondjesmaat in de publiciteit komen. Wat heeft hij daar gezien? De derdegeneratie-insteek geeft Ronald bovendien genoeg afstand om niet te moraliseren, maar om zijn opa te begrijpen en daarop te reflecteren. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers?

Ik stuitte op Ronald omdat hij een artikel voor De Correspondent over zijn zoektocht had geschreven. Voor mij was het dus best wel een gok; zou hij dit uit kunnen werken tot het boek dat ik voor ogen had? Maar Ronald heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen; Tabé Java, tabé Indië is nog veel beter geworden dan ik had gedacht.'

Tabé Java, tabé Indië is vanaf 8 augustus verkrijgbaar.

Jasper Henderson

Adjunct-uitgever Lebowski

'De zomer van 2017 wordt de zomer van Barry Smit. Eind juni verschijnen twee fonkelende korte romans in één band: Ondijk en Punt. Nederlandse poldergothic is het, Holland Noir, waarin de auteur niet alleen zijn vlekkeloze stijl en meesterlijke verteltalent etaleert maar in één moeite door ook een buiging maakt naar zijn inspiratiebronnen Flannery O’Connor, Carson McCullers, Cormac McCarthy en Donald Ray Pollock, to name but a few.

In Ondijk draait het om een dorpje in de polder dat ooit een spirituele plek was met een levendige kerkgemeenschap. Een eeuw later wordt het bevolkt door mensen die het begrip ‘deugd’ al lang achter zich hebben gelaten. En in Punt zoekt een ex-crimineel een nieuw leven in een leeg bos in Frankrijk. Zijn verleden laat zich echter niet zomaar afschudden.

Beide boeken hebben een volstrekt eigen universum, maar beide roepen vragen op over de maakbaarheid van het individu. Hebben wij een onveranderlijke kern, of kunnen wij onszelf fundamenteel herscheppen? En zijn het vooral de keuzes die ons maken wie we zijn, of worden die keuzes eigenlijk bepaald door onze omstandigheden?

‘Zin voor zin, woord voor woord een geweldige schrijver,’ zegt Tommy Wieringa over het werk van Smit. Ik kan dat alleen maar beamen.'

Ondijk/Punt verschijnt op 27 juni.

Ilse Arkesteijn

Acquirerend redacteur fictie AW Bruna

'Twee jaar geleden werden we bij AW Bruna verrast door het enorme succes van Het meisje in de trein. Dat is voor een uitgeverij natuurlijk een droom, een onbekende auteur waarmee je in één klap een bestseller hebt. Ik kan me niet eens voorstellen hoe dit voor Paula Hawkins zelf geweest moet zijn. Over de hele wereld lezen miljoenen mensen jouw boek. Constante aandacht en interviewverzoeken. Probeer dan maar te werken aan je tweede boek. Waar iedereen met smart en vol verwachting naar uitkijkt. Maar het is er gekomen. Met hard werken, tussen alle hectiek: In het water.
 
Begin dit jaar had ik de eer om de Paula Hawkins te ontmoeten in Londen, waar ze enkele internationale uitgevers vertelde over - en voorlas uit - haar kakelverse manuscript. Ze was enigszins zenuwachtig, om voor het eerst ‘in het openbaar’ te praten over haar nieuwe boek. Maar In het water het heeft zo veel invalshoeken en onderwerpen om te bespreken: de dag was voorbij voordat iedereen er erg in had. Een geweldige ervaring! Ik kan oprecht zeggen dat Paula Hawkins met In het water een beter en intelligenter boek heeft geschreven dan Het meisje in de trein, en kijk met veel spanning uit naar deze zomer. Het verdient een minstens zo groot publiek!'

In het water ligt vanaf 2 mei in de boekhandel.

Hedda Sanders

Uitgever Luitingh-Sijthoff

'Denk je eens in: het is warm, de zomerzon schijnt. Iedereen is naar het zwembad, behalve jij. Je hoort eigenlijk niets, alleen af en toe een krekel. Je ligt op een bedje onder een boom, koud drankje erbij, en een boek. Verder. Niets. Voel je het al een beetje?  

Het ideale boek voor deze heerlijke situatie is de roman De lange dagen van Castellamare van Catherine Banner. Het is de ultieme zomerroman: rijk, zintuiglijk en meeslepend van begin tot eind. Het verhaal speelt zich af op een klein eiland voor de kust van Sicilië en combineert de romantiek van Schitterende ruïnes met de betoverende vertellingen van Isabel Allende.  

Toen ik het verhaal las vergat ik vrijwel meteen dat ik een manuscript aan het beoordelen was. Ik was gewoon op het eiland, tussen de personages, bij hun levens. Meerdere generaties van de familie Esposito krijgen te maken met de grote uitdagingen van het leven en die van de twintigste-eeuwse Europese geschiedenis.  

De lange dagen van Castellamare is een boek waar je even je familie voor verwaarloost, waar je als je wakker wordt gelijk weer in verder gaat, zo’n boek! Een roman voor een paar lekkere lange leesdagen.'

Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Niet te missen deze zomer: boekentips van uitgevers en redacteuren (1)

 

Gerelateerd