Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Niet te missen deze zomer: uitgevers en redacteuren geven boekentips #1

door Daphne van Rijssel (crew) 30 reacties
De zomer is in aantocht! Hoe zorg je er nou voor dat je de mooiste, meest interessante en meest indrukwekkende boeken niet mist de komende maanden? Om je daarbij een handje te helpen vroeg Hebban uitgevers en redacteuren om hun belangrijkste leestip voor deze zomer te delen!

Tomás Kruijer

Uitgever bij The House of Books

Bij The House of Books kijken we heel erg uit naar De poppenfabriek, het fascinerende debuut van de Britse Elizabeth Macneal. Een prachtig en duister verhaal over liefde, kunst en obsessie. We maken kennis met Iris, een jonge vrouw die in een poppenfabriek werkt maar ervan droomt kunstenares te worden en met Silas, een verzamelaar van morbide curiositeiten die geobsedeerd raakt door Iris. Wanneer ze door kunstschilder Louis gevraagd wordt om model voor hem te staan en ze toestemt op voorwaarde dat hij haar het vak leert, is haar droom een stap dichterbij. Ondertussen woekert de duistere obsessie van Silas voor Iris onverminderd voort. De poppenfabriek is een fascinerend en enorm zintuigelijk boek dat de lezer onmogelijk onberoerd laat. Heb je genoten van Het parfum en Het huis in de Gouden Bocht, laat je dan ook meevoeren door dit prachtboek van Elizabeth Macneal.

Daarnaast verschijnt er in juni een nieuwe thriller van Blake Crouch, die Karin Slaughter tot zijn fans mag rekenen. Zij zegt over 
Reset: ‘Schaamteloos grensoverschrijdend en compleet verrassend.’ En fans van Stranger Things, zet 28 juni in je agenda. Dan verschijnt Verwante geesten, een prequelthriller op de serie (en 4 juli begint het nieuwe seizoen)!

De poppenfabriek van Elizabeth Macneal verschijnt op 18 juni.

Marjolein Schurink

Uitgever bij Uitgeverij Cargo 

De mooiste roman die deze zomer gaat verschijnen is de nieuwe roman van Elizabeth GilbertStad van meisjes. Vol humor en met een scherpe blik schetst ze de theaterwereld in het New York van de jaren 40. Vivian Morris wordt door haar ouders naar een tante in New York gestuurd, om daar nog iets van haar leven te maken. Ze komt terecht in het Lily Playhouse, een off Broadway theater, waar ze kennismaakt met het bonte gezelschap van actrices en showgirls dat haar nieuwe familie zal gaan vormen. Vivian ontwerpt kostuums, sluit vriendschappen en ontdekt de liefde, maar zal ook een schandaal veroorzaken dat haar wereld op zijn kop zal zetten. 

Meer dan een miljoen Nederlandse lezers werden verliefd op Elizabeth Gilbert door haar openhartige memoire Eten, bidden, beminnen. Stad van meisjes raakt bij mij eenzelfde snaar. Het gebeurt niet vaak dat je met zo veel plezier een roman leest, waarbij je hardop in de lach schiet, maar je ook het verdriet en de pijn van de personages meebeleeft. Mijn absolute zomerfavoriet!

Stad van meisjes van Elizabeth Gilbert verschijnt op 4 juni.

Hanna Breukers

Redacteur bij Uitgeverij Cossee

Ik kijk enorm uit naar Sal van Mick Kitson. Het was het eerste buitenlandse manuscript dat ik las bij de uitgeverij. En alles eraan, de spanning, de duizelingwekkende schoonheid van de Schotse natuur, de liefde tussen twee zussen en hun gevecht om te overleven, maakte het gelijk tot een onvergetelijke leeservaring.

Weg van de stad, back to basics. Sal bereidt hun vlucht bijna een jaar lang voor. Ze steelt een landkaart uit de bibliotheek, met gestolen creditcards koopt ze een kompas, een Bear Grylls-mes, een EHBO-set en bekijkt tientallen YouTube-filmpjes. En nu weet ze alles. Hoe je een schuilplaats bouwt, afstanden inschat, konijnen vilt en een luchtbuks afschiet. Maar vooral hoe ze haar zusje voor hun gewelddadige stiefvader kan beschermen. Sal heeft het helemaal uitgedacht: de perfect moord en de perfecte ontsnapping naar een perfecte wildernis. Maar alleen overleven in de barre Schotse natuur blijkt natuurlijk minder makkelijk dan gedacht. Een absolute aanrader voor de zomer. Scherp en origineel. Landschap, overleven en liefde vormen samen een prachtig geheel.

Sal van Mick Kitson verschijnt op 16 september.

Harold Polis

Uitgever bij Uitgeverij Polis

Waarom lezen we romans? Om weg te dromen, ons beter te voelen of de tijd te doden? Best mogelijk. Je kan het ook doen om verlangen te trainen. In de trefzekere, compacte debuutroman Morgenster verlangen de personages naar liefde, een beter leven en een betere wereld – niet noodzakelijk in die volgorde. Het boek draait rond een architect die woningen in art nouveau-stijl tekent. Die stijl stamt uit het begin van de twintigste eeuw en ademt vitalisme, vooruitgangsgeloof en vrijheid. In Antwerpen is er een hele wijk in die stijl gebouwd: Zurenborg. Daar speelt Morgenster zich af. Berlage, Toorop, Couperus en dus nu ook Van Boxem: ontwerpers van een wereld waarin gevoel en menselijkheid, schoonheid en ambacht, natuur en elegantie de maat aangeven. Wellicht is het ook een wereld waarnaar je kan terugverlangen, als je voor de zoveelste keer hoofdpijn hebt gekregen van de doorsneelelijkheid van onze wereld.

Morgenster van Dirk Van Boxem is reeds verschenen op 7 maart.

Anna Jansen

Redacteur bij Uitgeverij Prometheus

"Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht. Ik was erbij. Carl was er ook bij, maar hem ontdekten ze nooit."


Na deze openingszinnen kon ik natuurlijk niet anders dan doorlezen. Hars is een ongelooflijk bijzondere psychologische thriller, die met geen ander boek te vergelijken is. Ane Riel won er in Scandinavië de vier meest prestigieuze literaire prijzen mee en het boek werd een wereldwijde besteller.

We volgen Liv, een zesjarig meisje dat voor de buitenwereld op tragische wijze is gestorven. In werkelijkheid houdt zij zich verborgen in een alsmaar voller wordend huis. Haar vader neemt steeds meer spullen mee naar huis en haar moeder wordt zo groot dat ze haar bed niet meer uit kan. En dan is er nog Livs tweelingbroertje Carl, die altijd dicht bij haar is, maar zij is de enige die hem kan zien. Livs vader wilde haar alleen maar beschermen, zodat zij voor altijd veilig bij hem kon blijven, maar de buitenwereld dreigt steeds dichterbij te komen…

Hars is even beklemmend en huiveringwekkend als gevoelig en liefdevol. Ane Riel beschrijft zeer geloofwaardig de gevoels- en belevingswereld van een uitzonderlijk meisje, en ondanks de grimmige en bizarre gebeurtenissen verkeer je als lezer in een universum waarin je het liefst blijft. Een buitengewoon origineel verhaal dat je deze zomer niet mag missen.  

Hars van Ane Riel verschijnt op 17 juni 2019.

Erwin Koning

Editorial manager/ Uitgever bij Uitgeverij HarperCollins

Richard Roper is zelf werkzaam in het boekenvak en schreef in zijn vrije tijd hét feelgooddebuut van het jaar, waarvan de rechten binnen no time aan meer dan 17 landen werden verkocht. Iets om voor te leven gaat over de lieve-maar-ietwat-sullige Andrew, die vastzit in zijn saaie baantje bij de gemeente en ooit zijn collega’s een leugentje om eigen bestwil heeft verteld, waarin hij nu eigenlijk gevangen zit. Wat nu? Het resultaat is een heerlijk grappige en levenslustige roman voor lezers van onder meer Het Rosie Project en Ik ben Eleanor Oliphant, echt zo’n fijn doorleesboek. Je ziet de film met Hugh Grant al helemaal voor je, bij wijze van spreken. Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op Andrew en de halsbrekende toeren die hij uithaalt om de waarheid te verdoezelen – tot hij beseft dat hij een tweede kans krijgt op het leven en de liefde. Enjoy!

Iets om voor te leven van Richard Roper verschijnt op 13 augustus.

Neeltje Smitskamp 

Redacteur bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Onze must read van deze zomer is zonder twijfel Donkergroen bijna zwart van Mareike Fallwickl. Deze roman heb ik letterlijk in één ruk uitgelezen, tot diep in de nacht, met ogen die half dicht vielen, maar ik moest gewoon weten hoe het verderging. Donkergroen bijna zwart heeft voor mij alles wat je van een goed (zomer)boek mag verwachten: het is ontzettend spannend, prachtig geschreven en verslavend goed. Qua vergelijkingen kun je denken aan Het smelt van Lize Spit en De verborgen geschiedenis van Donna Tartt. Maar dit verhaal heeft een heel eigen sfeer, met de setting van donkere Oostenrijkse bergbossen. Centraal staat de vriendschap tussen de fijngevoelige Moritz en de geheimzinnige en charismatische Raffael. Je weet vanaf het begin dat er iets niet klopt, maar je kunt je vinger er maar niet op leggen. Wanneer Johanna ten tonele verschijnt komt alles pas goed onder spanning te staan. De geweldige climax aan het eind kan ik helaas niet verklappen. Mis dit niet!  

Donkergroen bijna zwart van Mareike Fallwickl verschijnt op 11 juni.

Ronald Grossey

Uitgever bij Uitgeverij Vrijdag

Wanneer kleuteronderwijzeres Flo toevallig bij een van haar leerlingen diverse blauw-gele plekken op de rug opmerkt, beseft ze al snel dat deze plekken niet veroorzaakt kunnen zijn door een ongelukkige val. Neen, het jongetje was duidelijk "een paar vuisten tegengekomen die heel goed wisten wat ze deden." Bij de kleuteronderwijzeres rijst al snel het vermoeden dat het de vuisten van de vader zijn. Toch hecht niemand veel geloof aan haar veronderstellingen. Flo voelt zich machteloos. Een paar maanden later wordt de kleuteronderwijzeres ondervraagd door de politie. De vader van het jongetje is vermoord.  

Vissen praten niet geeft ontzettend veel leesplezier omdat Tine Bergen de lezer voortdurend op het verkeerde been zet. Er is niet alleen het verhaal van het jongetje en zijn ouders, gaandeweg wordt ook duidelijk dat de kleuteronderwijzeres zelf diepe wonden heeft overgehouden aan haar verleden. Bovendien schrijft Tine Bergen zo intens mooi en beklijvend dat dit boek smeekt om in één ruk uitgelezen te worden en vervolgens nog dagen zal nazinderen.

Vissen praten niet van Tine Bergen verschijnt op 23 mei.

Mariska Budding

Uitgever bij Uitgeverij Pepper Books

De fans wachten al jaren op ‘de nieuwe Inge Ipenburg’. Deze zomer is het zover. De beloning is dubbel: in twee bloedstollende thrillers zet Ipenburg haar Siciliaanse kronieken neer. Haar eigen bloemrijke stijl, sterke karakters en het Italiaanse decor, zorgen ervoor dat je geen afstand kunt doen van het boek, het verhaal en de omgeving. Het idee voor deze Siciliaanse kronieken is ontstaan in het kleine Siciliaanse dorp waar Inge zich regelmatig terugtrekt om te schrijven. Het eerste deel: Moordenaarsstorm verscheen in april en het tweede deel: De mannen vallen komt in juni uit. Liefhebbers van spannende boeken gaan een fijne zomer tegemoet. Wij kijken er naar uit.

Als Max na een genadeloze sirocco tijdens haar vroege workout een dood meisje op het strand vindt, weet ze niet wat ze moet doen. Is dit meisje gevallen? Is ze vermoord? En waarom ligt ze precies hier, op deze voor Max zo vertrouwde plek? Ze heeft zo haar redenen om vooral niet in de belangstelling te willen staan. Wil Heerema is een rechercheur die zijn vakantie doorbrengt in een Siciliaans dorp. Hij heeft in een opwelling geboekt, omdat deze plek door de steile straatjes met honderden trappen, de verraderlijke stroming in zee en het feit dat er niets anders te beleven valt dan wijn drinken op een terras de absolute vakantiehel is voor kinderen, bejaarden en feestende idioten. Wat hem betreft de hemel op aarde. Maar Wil heeft weinig talent voor vakantie vieren. Samen met Max ontdekt hij dat de dood van het meisje meer met het verleden van Max te maken heeft dan ze aanvankelijk dacht.

Moordenaarsstorm van Inge Ipenburg is op 10 april verschenen, De mannen vallen verschijnt op 26 juni.

Hedda Sanders

Uitgever bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Zin in een flinke dosis Italia deze zomer? Lees dan de bruisende en meeslepende familiegeschiedenis van Stella Fortuna, geschreven door Juliet Grames. Ik viel meteen voor dit familieverhaal, dat geschreven is rond het personage van de mooie en temperamentvolle Stella Fortuna, die bijna zeven (of acht, afhankelijk van wie je het vraagt) keer sterft maar uiteindelijk een hoge ouderdom bereikt. Van het vroege Italië van de twintigste eeuw tot de industriële wereld van de Tweede Wereldoorlog, en vervolgens een beter leven in de Amerikaanse buitenwijken; deze duik in het leven van een Italiaanse familie is ongelooflijk realistisch en ontroerend. 

Deze roman is een echt Italiaans immigrantenverhaal. Het is een bruisend, meeslepend en zeer onderhoudend verhaal, een verhaal met operaachtige kwaliteiten. De koppige vasthoudendheid van de gezinsleden die hun zinnen hebben gezet op een beter leven, in het aangezicht van alle tragedies waarmee ze worden geconfronteerd, is overtuigend en ik heb ze luidkeels aangemoedigd. De personages springen van de pagina’s af, evenals de beschrijvingen van de locaties. Landelijk Italië, het Napels van Mussolini, het appartementengebouw, de sloppenwijk en de fabrieken en wasserijen waar de gezinsleden werken. De nieuwe wereld waarin ze langzaam maar zeker hun leven opbouwen en veramerikaniseren, met een flinke dosis Italia erbij.   

De acht of negen levens van Stella Fortuna van Juliet Grames verschijnt op 13 juni.

Menno Hartman

Uitgever bij Uitgeverij Van Oorschot

Ik verheug me erg op de verschijning van Liefde, als dat het is van Marijke Schermer. Wat liefde is zullen de meeste mensen zich wel met enige regelmaat afvragen, weinig echter met de scherpte waarmee Marijke Schermer het onderwerp bevraagt. In deze roman volgen we het verloop van een scheiding. Niet vanuit een persoon, maar vanuit vrijwel alle betrokkenen: de man, de vrouw, de twee dochters, de minnaar, later een minnares, het vriendje van de dochter, vrienden. Het krachtige van dit boek is dat de schrijver iedereen in haar waarde laat. Natuurlijk ging er van alles mis, dat is hoe liefde werkt. En er is geen schuldige: het feit dat verwachtingen veranderen, dat je zelf verandert en de wensen die je ten aanzien van een relatie hebt, dat je je soms meer aanpast dan je achteraf verstandig vindt. Marijke Schermer paart een enorm psychologisch inzicht en een empathie voor haar karakters aan heel intelligent en precies nadenken over relaties; over hoop en teleurstelling, crisis, en toch weer hoop.

Een kleine filosofie van het huwelijk, een geïmplodeerde netflixserie over gefnuikte verwachtingen, humoristisch, gevoelig, slim. Deze roman heeft en is het allemaal.’

Liefde, als dat het is van Marijke Schermer verschijnt op 17 juni.

Lees volgende week ook deel 2, dan hebben we nog veel meer zomerleestips voor je!
Welk van deze boeken gaat op jouw Wil-ik-lezen-lijstje?



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Niet te missen deze zomer: uitgevers en redacteuren geven boekentips #1

 

Gerelateerd