Boek van de week /
Niets is wat het lijkt in 'Varkensbloed in chocolade'
Volgens zijn uitgeverij is Varkensbloed in chocolade is een eigentijdse, psychologische thriller. Schrijver Ronald van den Broek laat daarin zien hoe eenvoudig het is om op sociale media als Facebook een loopje te nemen met de waarheid.
De 32-jarige advocate Denise Drijver is in de rechtszaal niet op haar mondje gevallen. Ze is een sterke carrièrevrouw, werkt op de Amsterdamse Zuidas, maar op persoonlijk vlak is ze allesbehalve zelfverzekerd. Als ze het vermoeden krijgt dat haar vriend Bram een verhouding heeft met haar beste vriendin, gaat zij de confrontatie met hen niet aan. Ze gaat hen uit de weg en laat zich verleiden door haar collega-advocaat Richard.
Als Richard wordt vermoord en het bedrog van Bram zich zelfs uitstrekt tot in de virtuele wereld – hij plaatst foto's en teksten op Facebook die hem een alibi moeten verschaffen voor zijn geheime leven – besluit Denise op onderzoek uit te gaan. Zoals het een thriller betaamt opent Denise daarbij deuren die beter gesloten hadden kunnen blijven. Ze komt in contact met de melancholieke travestiet Liza, die haar laat kennismaken met het bruisende nachtleven van Barcelona.
Langzaam maar zeker ontdekt Denise waarom Bram haar jarenlang heeft buitengesloten. Wanneer blijkt dat ook Richard niet eerlijk tegen haar is geweest, realiseert zij zich dat alle mannen in haar leven zich mooier voordoen dan ze zijn. Ze zijn als 'varkensbloed in chocolade'; een geheim procedé om de delicatesse een puurder en daardoor aantrekkelijker uiterlijk te geven.
Ronald van den Broek werd in Utrecht geboren, maar vestigde zich na de studies Gezondheidswetenschapper en Rechten in Amsterdam. Hij werkt bij de overheid en houdt zich bezig met het opsporen en bestrijden van fraude in de zorg.
Dat Van den Broek in dit genre is gaan schrijven, moet voor degenen die hem kennen, geen verrassing zijn. Al zijn hele leven verslindt hij thrillers en sinds het verschijnen van de eerste boeken van het schrijversechtpaar Nicci French is hij verslingerd geraakt aan het genre literaire thriller. Op elfjarige leeftijd begon hij een dagboek bij te houden en hield dat vol tot ver na zijn studietijd. Het leverde een koffer met bijna veertig volgeschreven schriften op.
Het lezen van thrillers en schrijven van verhalen leidde tot de eerste serieuze aanzet van een manuscript. Na ruim anderhalf jaar uitdenken, schrijven en schaven kwam zijn eersteling eind november uit bij uitgeverij Scelta Publishing.
Momenteel werkt hij aan een volgende literaire thriller die zich deze maal niet afspeelt in Amsterdam, maar in een nieuwbouwwijk in de buurt van Utrecht. Het handelt over de noodlottige ongevallen die een ogenschijnlijk alledaags gezin plotseling ten deel vallen. Wat is het mysterieuze verband met een ander al even doorsneegezin dat jaren daarvoor met hun auto ter water raakte en verdronk. Of had toch nog iemand weten te ontsnappen aan het ijskoude water van het diepe kanaal?
'Je mooier voordoen dan je bent' is een belangrijk thema in zijn debuut, laat Van den Broek in een video-interview weten. Het heeft hem altijd verbaasd dat op social media zoals Facebook mensen fraaiere plaatjes en praatjes voorschotelen. ''Je gaat niet de lelijkste foto van je vakantie plaatsen, maar natuurlijk het mooiste vergezicht. Men deelt alleen de leuke dingen op Facebook, je zult niet vaak tegenkomen dat iemand meldt dat het slecht met hem gaat. Ik vind het ook vreemd dat mensen zo maar afgaan op wat hun 'vrienden' melden. Het is heel makkelijk om een leugen op Facebook vol te houden.''