Nieuws /
Nieuw werk van Bram Dehouck en Nicolet Steemers bij De Geus
Bram Dehouck zou, 'zoals veel mensen', volledig willen stoppen met werken. Maar dan alleen als hij kan rentenieren, zo vertelde hij twee jaar geleden in een interview. Fulltime auteur worden, dat wil deze bekroonde Vlaamse auteur niet. ''Dan zou ik namelijk 80 tot 95 procent van mijn tijd verlummelen.''
Of hij de afgelopen jaren heeft zitten 'verlummelen', kunnen wij hier niet hardmaken. We kunnen wel vaststellen dat zijn laatste thriller, Hellekind, al weer dateert van november 2012. Zijn nieuwe, Witte raaf, verschijnt een kleine drie jaar later (september 2015) bij uitgeverij De Geus. Hij heeft er ruim de tijd voor genomen, deze 'communicatieverantwoordelijke' bij de Belgische zorgverzekeraar CM.
'Hij belooft de hemel, je krijgt de hel', meldt de cover van Witte raaf. En die 'hij' is Nick Farkas, een psychopaat op de werkvloer. Hij is een man om naar op te kijken. Iemand bij wie je in de buurt wilt zijn. Een en al charme, stijl, uitstraling. Zijn curriculum vitae is een opsomming van successen. Nick Farkas is een witte raaf. Dat zegt hij niet zelf, zo wordt hij genoemd. Door hooggeplaatsten.
Andere mensen, zij die wat langer met hem samenwerkten, vertellen een ander verhaal. Over manipulatie en intimidatie, over misbruik en regelrechte leugens. Over luchtkastelen en een opgeblazen ego.
Hoogmoed komt voor de val. Maar bij Farkas gebeurt dat niet. Hij blijft nooit lang op dezelfde plaats. Als de grond te heet onder zijn voeten wordt, verkast hij. Nu is de witte raaf weer geland. Een nieuwe baan, een nieuw begin. Misschien zal het deze keer anders gaan. Misschien komt Farkas eindelijk zichzelf tegen.
Bram Dehouck (1978) won met zijn debuutthriller De minzame moordenaar in 2010 zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Twee jaar later werd ook zijn windmolenthriller Een zomer zonder slaap bekroond met de Gouden Strop.
Tweedracht
Het kan puur toeval zijn, maar er verschijnen tegenwoordig meerdere thrillers over tweelingzussen. IJstweeling van S.K. Tremaine doet het momenteel goed in de Bestseller 60. En The Bookseller meldde vorige week dat de Britse schrijfster Ann Morgan een lucratieve deal heeft gesloten over de publicatie van haar thriller Beside Myself. Het boek dat in 2016 uitkomt, beschrijft de lotgevallen van de identieke tweeling Ellie en Helen, die zich voor de lol uitgeven voor de ander. De lol vervliegt snel als een van de zussen haar eigen identiteit niet meer wil aannemen.
Nicolet Steemers schrijft in haar in juni te verschijnen thriller Tweedracht ook over tweelingzussen, te weten Lucy en Daniëlle van Alphen. Lucy timmert aan de weg als cabaretière, terwijl Daniëlle door drugsgebruik aan lager wal is geraakt. Wanneer de psychologe die hen vroeger onderzocht, plotseling dood wordt gevonden, zijn beide vrouwen verdacht. Een verborgen verleden komt langzaam tevoorschijn en stelt hun toch al gespannen relatie verder op de proef. Hoe sterk is de zusterliefde als het er echt op aankomt?
Nicolet Steemers (1958) belandde via de journalistiek en het vertalen van toneelstukken in het schrijversvak. Eerder publiceerde zij de thrillers Zachte heelmeesters (2007), Lichtval (2010) en Overspel (2011), het boek bij de gelijknamige tv-serie.
Andere nieuwe titels:
Anders de la Motte - MemoRandom (juni 2015). Als inspecteur David Sarac na een auto-ongeluk uit zijn coma ontwaakt, herinnert hij zich niets meer van het afgelopen jaar. Alleen de naam 'Janus' blijft maar door zijn hoofd spoken.
Mikel Santiago - De laatste nacht in Tremore Beach (juni 2015). Debuutthriller van Baskische bluesgitarist. In een strandhuis in het Ierse Donegal probeert componist Peter Harper zijn scheiding en creatieve dip te boven te komen. Even lijkt hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij raakt bevriend met zijn Amerikaanse buren en ontmoet een vrouw: Judie. Maar wanneer hij op een nacht getroffen wordt door de bliksem, verandert alles.