7 non-fictie boeken die de lezer raken
Kwetsbaar
Nathan Vos verloor in 2015 zijn broer David aan zelfdoding. Het was voor Vos de aanleiding om zich te verdiepen in het onderwerp, waar hij opmerkelijk cijfers tegenkwam. In Nederland brengen ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen zichzelf om het leven. Maar vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief. De correlatie lijkt helder: mannen zoeken geen hulp. In zijn boek Man o man onderzoekt de auteur waar het misging bij David en bij negen andere lotgenoten. Ook schuwt Vos het niet om vragen te stellen, zoals: 'Denk je dat je faalt?'.
In zijn nieuwste boek Een botsing op het spoor reconstrueert journalist Joris van Casteren een treinongeval dat veel besproken werd in de media. Het is nog donker, een stoptrein rijdt van Nijmegen naar Roermond. Bij een overgang in het bos van Malden gaan een moeder en dochter met vier honden op de rails staan. Het ochtendlicht onthult een gruwelijke ravage, één hond heeft zich losgerukt, zachtjes jankend treffen agenten hem aan. Van Casteren sprak met reizigers, treinpersoneel, hulpverleners en andere getuigen over de ochtend van 28 november 2016. Van Casteren geeft zo een stem aan iedereen die betrokken was bij dit ongeval.
Door aanhoudend alcoholisme bij zijn broer heeft Marcel Langedijk een verstoorde relatie met dit familielid. Een maand na de geboorte van zijn dochter heeft Marcel weer contact met zijn broer Mark. Maar nu heeft Mark nieuws: hij blijkt al een jaar bezig om euthanasie te regelen en het is hem gelukt, het gaat binnenkort gebeuren. In Gelukkig hebben we de foto’s nog beschrijft Langedijk de achtbaan van het ongeloof, de herinneringen, het verdriet, het afscheid nemen en de onvermijdelijke dood van Mark. In het boek zijn tevens dagboekfragmenten van Mark opgenomen, waardoor het verhaal nog dichterbij komt.
Lonneke wordt geboren in het Brabantse Overloon en groeit op in een liefdevol gezin. In haar eindexamenjaar overlijdt haar vader aan een zeldzame erfelijke hersenafwijking. Haar zus Marieke lijdt aan dezelfde ziekte en ook zij komt te overlijden. Ruim twee jaar daarna sterft haar moeder onverwacht aan kanker. Radeloos van verdriet zondert Lonneke zich af, alle therapieën ten spijt. Als ze op reis door India bij toeval kennismaakt met Spaanse flamencomuziek, weet ze hoe ze uiting kan geven aan haar grote verdriet. Lonneke wordt Luna en studeert als eerste buitenlander ooit af aan het prestigieuze conservatorium van Barcelona. Als flamencozangeres vindt ze een stem om haar bitterzoete levenslied aan te heffen. Solo van Luna Zegers beschrijft deze levensetappe en laat zien hoe een vrouw haar stem terugvond in flamencomuziek.
De bijzondere band tussen ouder en kind(eren)
Lars komt ter wereld met een waterhoofd. De oorzaak blijkt een kwaadaardige hersentumor te zijn. De kleine Lars ondergaat onderzoeken, operaties en chemotherapie. Moeder Linda wijkt geen moment van zijn zijde. Hierdoor raakt ze in een depressie, die resulteert in een suïcidepoging. Linda en haar zoon ontsnappen ternauwernood aan de dood. Linda Romein beschrijft in haar eerste boek Over de rand de impact en gevolgen van deze heftige periode.
Samuel is zestien jaar oud en de middelste van de drie zonen van Willem Vissers en zijn vrouw Bernique. Hij is geboren met het zeldzame Kleefstra-syndroom en is meervoudig gehandicapt. In Samuel schrijft Willem op openhartige, vaak ontroerende en soms ook geestige wijze over het reilen en zeilen binnen zijn gezin, dat vaak draait om de zorg voor Samuel.
Dit boek kwam al een aantal keer voorbij op deze website, maar mag niet ontbreken in deze listmania. Sander Verheijen schreef Ik kan er nét niet bij, waarin hij vol liefde vertelt over zijn twee zoontjes en de uitdagingen waarvoor hij en zijn gezin staan sinds bij de een een hersenbeschadiging en bij de ander autisme werd vastgesteld. Hier lees je een Sneak Preview van het boek.
Welk waargebeurd verhaal wist jou onlangs te raken? Heb jij een speciaal non-fictie boek dat je in je hart hebt gesloten? Deel jouw leestips in een reactie onder dit artikel!