Interview /
Twee kookgodinnen in gesprek
Het was de eerste keer dat Donna Hay een bezoek bracht aan Nederland, hoewel haar boeken hier al jaren bestsellers zijn en ze regelmatig op het tv-kanaal 24kitchen is te zien. Janneke Vreugdenhil vroeg haar waar haar liefde voor eten vandaan komt.
"Nou, ik ben eigenlijk helemaal niet zo'n hardcore foodie hoor. Volgens mij is er een grens tussen ergens gepassioneerd over zijn en ergens obsessief mee bezig zijn. Dat laatste is doodsaai. Het is maar eten. Eten gaat over delen met vrienden en familie. Het is bedoeld als iets fijns, ik snap niet dat mensen daar zo serieus over doen."
Janneke Vreugdenhil merkte op dat de stijl van koken en fotograferen van Donna Hay al zeker zo'n 15 jaar nauwelijks veranderd is. En vraagt vervolgens aan Donna Hay waarom haar stijl zo succesvol is.
"Toen ik begon als jonge freelancer bij culinaire magazines, kon ik maar niet begrijpen waarom foto's van eten zo volgepropt waren met allerlei niet ter zake doende spullen die zoveel ruimte in bslag namen dat je het eten nauwelijks nog zag. Als je alles eromheen weglaat en met de lens dichterbij komt, zie je veel meer van het eten zelf. Dan zie je opeens hoe een straaltje dressing van een slablad afdruipt bijvoorbeeld. Dat ziet er toch veel lekkerder uit? In Australië hebben we zulke waanzinnige producten, die hebben al dat gedoe helemaal niet nodig. Ik had het geluk dat ik, toen ik begon met zulke foto's, de eerste was. Het sloeg aan en ik ben er altijd mee doorgegaan."
Bron: NRC