NS Publiekprijs 2017: de Hebban redactie voorspelt
Update - de genomineerden zijn:
- Thijs Zonneveld met Thomas Dekker - mijn gevecht
- Saskia Noort met Huidpijn
- Johan Cruijff met Mijn verhaal
- Geert Mak met De levens van Jan Six
- Michel van Egmond met De wereld volgens GIJP (winnaar)
- Astrid Holleeder met Judas
Voor we overgaan naar de zes titels, is het handig om nog eenmaal naar het regelement te kijken dat de CPNB hanteert om tot hun shortlist van de NS Publiekprijs 2017 te komen.
De nominaties worden bekendgemaakt op woensdag 25 oktober en bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs, de titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname - en de titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,50.
Bron: nspublieksprijs.nl
De Hebban redactie bestudeerde de Bestseller 60 van de aangegeven periode en kwam tot de volgende voorspelling van de shortlist van de NS Publiekprijs 2017.
1. Judas van Astrid Holleeder
Peter R. de Vries is zijn record van beste verkochte true crime-boek van Nederland, met De ontvoering van Alfred Heineken, kwijtgeraakt aan Astrid Holleeder. Haar boek Judas, waarin ze terugblikt op de verschrikkingen die zij en haar zus Sonja hebben ondergaan door hun criminele broer Willem, was het bestverkochte boek van 2016. Ook op Hebban blijft het boek populariteit vergaren; met een gemiddelde waardering van 3,8 sterren en 889 waarderingen duikt dit boek regelmatig op in het recensietreintje.
2. Mijn verhaal van Johan Cruijff
Iemand die door velen als de beste speler uit de voetbalgeschiedenis wordt beschouwd, verdient een eigen boek. In Mijn verhaal heeft Johan Cruijff, in samenwerking met journalist Jaap de Groot, de lezer een blik gegeven in zijn carrière van sporter tot coach. Volgens Hebban recensent Dick van der Veen, die het boek beloonde met 4 sterren, 'trakteert Cruijff de lezer op tal van anekdotes' in zijn levensverhaal. Hoewel Cruijff de lancering van deze langverwachte autobiografie niet mocht meemaken, leeft hij onder andere met zijn woorden in dit boek nog voort in de harten van zijn fans.
3. Huidpijn van Saskia Noort
Huidpijn van Saskia Noort is volgens de redactie een zekere kanshebber dit jaar. Na verschijnen in juli 2016 stond de nieuwste thriller van Noort zeven weken op nummer één in de Bestseller 60 en was daarna ook niet van andere posities weg te slaan. Ook op Hebban is Huidpijn een goed bekeken boekpagina. Mede daardoor was het boek in de race voor de titel Hebban Zomerhit 2016, waar het uiteindelijk op de derde plaats terechtkwam. Met inmiddels 693 beoordelingen is een wisselende ontvangst te signaleren – met een gemiddelde score van 3,5 ster en waarderingen van 1 tot 5 sterren –, maar met meer dan honderdduizend verkochte exemplaren doet de thrillerschrijfster gewoon weer mee voor deze publieksprijs.
4. De levens van Jan Six van Geert Mak
Geert Mak behoort al vele jaren tot de beste en populairste non-fictieschrijvers in Nederland. Niet voor niets werd gisteren bekend dat hij dit jaar voor zijn oeuvre de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt uitgereikt. In augustus 2016 werd zijn reeds indrukwekkende oeuvre uitgebreid met De levens van Jan Six, waarin hij zes generaties van de bekende Amsterdamse familie Six onder de loep neemt. ‘Een fascinerende kroniek’, vond Hebban-recensent Jan Koster. ‘Degenen die meer willen weten van de Nederlandse geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot het heden kunnen niet om dit werk heen.’ Het boek stond zevenendertig weken in de bovenste regionen van de Bestseller 60 en met een gemiddelde sterwaardering van 4,2 lijkt ook deze uitgave een serieuze kanshebber voor de shortlist van de NS Publieksprijs 2017.
5. De greppel van Herman Koch
Sinds het succes van zijn roman Het diner (2009) levert Herman Koch met elk nieuw boek een bestseller af. Ook het afgelopen jaar konden we niet om de auteur heen. Een Boekenweekgeschenk, een documentaire én natuurlijk een nieuwe roman. In De greppel laat de auteur zien hoe de ogenschijnlijk stabiele burgemeester Robert Walter in korte tijd steeds verder verstrikt raakt in zijn eigen vermoedens en angsten. De greppel werd met gemiddeld 3,3 ster beoordeeld door 336 Hebban-lezers en stond 23 weken in de Bestseller 60. Een grote kanshebber voor de NS Publieksprijs 2017. Voor Koch zou dit overigens niet de eerste NS Publieksprijs zijn: in 2009 won hij de prijs voor Het diner. Ook Zomerhuis met zwembad en Geachte Heer M. haalden in 2011 en 2014 de shortlist.
6. Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend
Decennialang was Sonja Barend een van de bekendste gezichten op de Nederlandse televisie. Minder bekend was dat de voormalig presentatrice al sinds haar kindertijd vragen heeft over het heftige oorlogsverleden van haar ouders. In Je ziet mij nooit meer terug gaat Barend op zoek naar antwoorden op deze vragen. ‘Een mooi en oprecht verhaal’, schrijft Hebban-recensent Silvia van Gimst in haar 5-sterren recensie. Daar sluiten de gemiddelde waardering van 4 sterren én 20 weken in de Bestseller 60 goed op aan. Van publiekslieveling naar publieksprijs?