Sneak Preview: Schemerzone van Hilde Vandermeeren
Verhaalkiemen
Net zoals bij heel wat collega-auteurs het geval is, haal ik de inspiratie voor mijn thrillers soms uit de werkelijkheid. Die verhaalkiemen zweven rond als pollen in de lucht. Schrijvers beschikken over een soort gevoeligheid waarmee ze die kiemen eruit plukken. Welke ideeën harder komen aanwaaien dan andere, zegt ook iets over de auteur zelf.
Voor mijn derde thriller Stille grond (2015) haalde ik mijn inspiratie uit een krantenartikel. Daarin werd beschreven hoe iemand in een Italiaanse kerk in een biechtboek anoniem zijn spijt uitdrukte over de tot dan toe onopgeloste moord op een 13-jarig meisje. Dat verhaalidee verplaatste ik naar het mistige Schotland en van de onopgeloste moord maakte ik een verdwijning.
Ook voor mijn vijfde thriller Schemerzone die eind mei 2017 verschijnt, werd ik geïnspireerd door waargebeurde feiten. Ik las een krantenartikel over een PR-verantwoordelijke van een groot Amerikaans bedrijf die door één tweet haar baan, haar reputatie en haar vrienden verloor. Meteen had ik de tagzin voor mijn volgende thriller: Eén tweet kan je leven verwoesten. Op basis daarvan schreef ik Schemerzone: een beklemmende psychologische thriller die zich afspeelt in Londen. Speciaal voor dit boek heb ik vorig jaar een paar dagen in Londen verbleven. Mijn hoofdpersoon is een verpleegkundige met narcolepsie: overdag heeft ze haast onbedwingbare slaapaanvallen. Ik vond het boeiend om daar research naar te doen. Zo las ik dat het jaren kan duren voor bij narcolepsiepatiënten de juiste diagnose wordt gesteld. Hun symptomen worden vaak foutief toegeschreven aan een burn-out, een ijzertekort, een depressie of zelfs luiheid. Daarom alleen al is het interessant om deze zeldzame aandoening een plaats te geven in mijn boek, maar dat is niet mijn voornaamste drijfveer. Wat me vooral intrigeert – en tegelijk beangstigt – is het verlies van controle: mijn hoofdpersoon kan overdag zomaar een slaapaanval krijgen. Daarnaast hebben sommige narcolepsiepatiënten kataplexie-aanvallen: een door plotse emoties veroorzaakte acute verslapping van de spieren. Ook hypnagoge hallucinaties of extreem levendige nachtmerries kunnen voorkomen. Deze beangstigende dromen zijn nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden. Ze gaan al dan niet gepaard met slaapverlamming: het gevoel dat je je niet meer kunt bewegen. Kortom: ideaal voor een thriller.
In afwachting tot Schemerzone eind mei 2017 in de boekhandels ligt, is hier alvast een voorproefje. Ik wens jullie veel spannend leesplezier toe.
- Hilde Vandermeeren
Over Schemerzone:
Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen. De kliniek beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht. Dan loopt het volledig mis en krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.
Lees nu op Hebban de eerste drie hoofdstukken van de nieuwe thriller van Hilde Vandermeeren: