Leesclubs /
Ochtendkoorts zorgt voor verdeeldheid
Ochtendkoorts gaat over de ouders van Gárdos. Miklós, Gárdos’ vader komt direct na de Tweede Wereldoorlog in een opvangkamp in Zweden terecht, waar hij verzorgd wordt. Zijn grootste wens: een vrouw waarmee hij een gezin kan opbouwen, is uiteraard nog niet vervuld en hij besluit diverse vrouwen, afkomstig uit zijn geboortegebied en die ook in een kamp gezeten hebben, een brief te schrijven. Lili reageert op zijn brief en er ontstaat een vorm van correspondentie. Na niet al te lange tijd ontstaan bij zowel Miklós als Lili gevoelens voor elkaar. Er is nog maar één mogelijkheid: ze moeten elkaar ontmoeten. Helaas gaat dit, ondanks de vrijheid waarin ze leven, niet gemakkelijk.
De schrijfstijl, prachtige zinnen en beeldspraak
Heel opvallend is de schrijfstijl in Ochtendkoorts. Vrijwel direct maken diverse lezers opmerkingen over de manier waarop Gárdos zijn verhaal vormgeeft. Diverse lezers geven aan dat er in Ochtendkoorts prachtige zinnen vol beeldspraak gebruikt worden. Pierre merkt op dat de auteur heel prozaïsch kan schrijven en dat zijn beeldspraak bijwijlen subliem is. De vormen van beeldspraak geven het boek, volgens Pierre, iets humoristisch.
Tijdens het lezen speelde natuurlijk de vraag of de auteur de lezer heeft kunnen raken. Hier werd heel verdeeld op gereageerd door de diverse lezers. Marloes schrijft: 'Nee, eigenlijk niet. Gek genoeg staat de schrijfstijl, en vooral de beschrijvende en afstandelijke stijl van meer dan de eerste helft van het boek, dat in de weg.' Gárdos heeft Irene de Keijzer wel kunnen raken door de passage waarin Lili aangeeft geen joodse meer te willen zijn. Janet noemt het fragment waarin besef van ziekte naar voren komt als hét fragment dat haar heeft geraakt. Als laatste wordt ook de levenskracht van de protagonisten genoemd als iets waarmee de schrijver diverse lezers heeft geraakt.
De boodschap van Gárdos
Over de boodschap van Gárdos zijn veel lezers het eens. Marloes schrijft dat de boodschap wel eens ‘geluk/hoop, moed houden’ zou kunnen zijn en Anja voegt hier ‘geloof’ aan toe. Melanie en Monique spreken over de lichtpuntjes die de toekomst kan brengen en Liane voegt ‘liefde’ toe.
Gárdos schreef met Ochtendkoorts een boek over zijn ouders. Hij verwerkte de brieven van zijn vader en maakte een verhaal over de twee geliefden. Met 3,5 uit 5 sterren lijkt het concept te werken. Ochtendkoorts wordt over het algemeen gewaardeerd, maar roept verdeeldheid op als het gaat om de schrijfstijl. Het lijkt daarmee duidelijk een boek te zijn dat niet iedereen bedient.
Het volledige eindverslag en de hele leesclubdiscussie kun je nalezen op de leesclubpage van Ochtendkoorts.