Thriller Thursday: Onder de radar
Genadeloos geweten
‘Hé, als dat schrijven niets wordt, kun je nog altijd 'aanreiker' ('reacher') in een supermarkt worden.’ En zo geschiedde dat Jack Reacher, het prototype van de eenzame wolf in thrillers, de gedachten van geestelijk vader Lee Child binnenwandelde. Als ex-majoor bij de militaire politie, weet Reacher wat onrecht met een mens kan doen. Na zijn vertrek bij het leger, kiest hij voor een zwervend bestaan en vervult hij alleen opdrachten die zijn pad kruizen. Het personage heeft inmiddels een plek in de internationale thrillercanon veroverd met zijn herkenbare signatuur. In zijn militair profiel lezen we:
‘De kopstoot, elleboogslag en uppercut zijn populair bij de ex-militair die zo rond de 1,95 meter is en rond de 100 kilo weegt. Reacher is een expert in alle handvuurwapens, uitstekend op alle man-portable wapens en bij de hand-to-hand-technieken.’
Reacher gaat inmiddels al 21 boeken mee en er wordt met regelmaat een kort verhaal over hem gepubliceerd. In zijn nieuwste thriller Onder de radar schrijft Child dan ook: ‘Met grote waardering opgedragen aan alle mannen en vrouwen van over de hele wereld die dit soort dingen in werkelijkheid doen.’
Carter Blake lijkt op het eerste gezicht een verloren broer van Jack Reacher: als ‘manhunter’ heeft hij als specialiteit om mensen op te sporen, vooral diegenen die niet gevonden willen worden. Hij lepelt wapenfeiten op, kan er moeiteloos mee omgaan maar redt zich tevens zonder zijn arsenaal. Door zijn verleden bij het leger, geeft hij zijn leven invulling door incidentele opdrachten uit te voeren, dan wel of niet voor de overheid. In Het jachtseizoen maakt het seriepersonage van Mason Cross voor het eerst zijn opwachting als hij wordt ingeschakeld door de FBI om een ontsnapte scherpschutter op te sporen terwijl hij zich in een wespennest van leugens en corruptie probeert te bewegen. De serie heeft inmiddels navolging in een tweede deel getiteld De Samaritaan waarin Blake jacht maakt op een sadistische seriemoordenaar die aast op vrouwen met autopech.
Zijn naam wordt alleen maar gefluisterd: 'Nowhere Man'. Als twaalfjarige jongen verliet Evan Smoak het weeshuis om door de Amerikaanse overheid opgeleid te worden als één van de sluipmoordenaars in het geheime Orphan-project. Toebedeeld met de letter X, gaat Evan vanaf dat moment door het leven als Orphan X. In zijn thriller Orphan X voert Gregg Hurwitz een getroebleerd ex-lid van een geheim overheidsprogramma op, die door zijn verleden zich tegenwoordig richt op het letterlijk en figuurlijk elimineren van onrecht in de maatschappij. Bij ieder nieuw gesprek via zijn RoamZone-telefoon is het tijd om opnieuw in actie te komen en mensen de uitweg naar een nieuw leven te bieden.
Gewetenloos is het seriepersonage Solomon Creed van Simon Toyne. In het eerste deel De zoeker wordt de woestijnplaats Redemption opgeschrikt door een vliegtuigcrash. Vlak na de impact komt een blootvoetse man aangerend die geen flauw idee heeft wie hij is. De enige aanwijzingen zijn het label in zijn jas en het boek dat hij bij zich heeft, beide dragen de naam Solomon Creed. Hij kwam met een reden, namelijk het leven redden van een man. Een man die echter 's ochtends is begraven... Om zijn eigen identiteit en die van de man te ontrafelen, moet Solomon ook de geheimen van Redemption doorgronden.
Dubbel leven
Ze staan met één been in de bovenwereld en met de ander in de onderwereld. Voor infiltranten vervaagt de grens tussen het goede en het kwade. Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen baseerde zijn thriller De IRT-infiltrant op de IRT-affaire, waar een rechercheteam in de jaren '90 de grens overschreed door de inzet van dubieuze opsporingsmethoden rond de handel in harddrugs. Als Anne Kramer, chef Zware Criminaliteit bij de Amsterdamse politie, opdracht krijgt de moord op een officier van justitie op te lossen én het nieuwe Interregionale Recherche Team Hollands Glorie te gaan leiden, komt ze terecht in schimmige toestanden. Stukje bij beetje ontdekt ze dat er, onder het mom van de bestrijding van de georganiseerde misdaad, grote hoeveelheden drugs het land worden binnengesmokkeld onder regie van politie en justitie.
Het zijn niet alleen de mannen die in deze schijnwereld opereren. In het Britse thrillerdebuut De infiltrant van Helen Giltrow verbergt de Londense socialite Charlotte Alton een crimineel verleden achter haar fijnzinnige opgezette reputatie. Niemand weet dat ze ooit als computerhacker onder de naam Karla handelde in valse identiteiten en informatie. Behalve Simon Johanssen: voormalig Special Forces-sluipschutter, die in een nieuwe gevangenis een doelwit moet uitschakelen.
Lees je liever true crime? Vanaf januari 2017 is het boek Dubbel leven verkrijgbaar, waarin Axel de Vos (pseudoniem), voormalig rechercheur, terugkijkt op zijn jaren als infiltrant bij grootschalige criminele operaties. De Vos neemt de lezer mee door deze schaduwwereld aan de hand van tien 'cases' waarin hij vertelt hoe een operatie wordt voorbereid en wat het met je doet als je verdwijnt in een ander leven. Een fascinerende blik achter de schermen van de Nederlandse (en internationale) onderwereld.
Lees verder op pagina 2