Dossier /
Ongeneeslijk verdriet
Sommige boeken hebben de kracht om de wereld van de Young Adult-lezers te veranderen. We zagen het eerder al met Twilight, die samen met de daaropvolgende boeken de wereld veroverde dankzij vampiers, weerwolven en andere schepsels die we in het echt liever niet tegen zouden komen, uitzonderingen daargelaten. Ik kijk naar jou, Edward. Maar ook voor de vampiers, en daarmee alle fantasyboeken, wordt het ooit weer dag en moeten ze plaats maken voor de volgende trend.
En die trend kwam aanwaaien op het moment dat de inmiddels beroemde blauw/witte kaft op de planken van de boekwinkels verscheen. Het was het boek Een weeffout in onze sterren dat een compleet nieuw genre introduceerde voor young adults. Dit keer niet over fantasiewerelden waarin weerwolven en heksen het voor het zeggen hebben, maar over onze eigen wereld. Waar je plotseling ziek kunt worden, de dood in de ogen kunt kijken en tegelijkertijd tot over je oren verliefd kunt zijn op iemand. Boeken vol van ongeneeslijk verdriet.
Na koploper John Green, die meerdere jaren met zijn boek op de New York Times bestsellerlijst stond, volgden al snel andere exemplaren met ziekte en dood als thema. Wat dacht je van Als ik blijf van Gayle Forman, over een meisje dat in coma raakt? Of Waar het licht is van Jennifer Niven, waarin een meisje kennismaakt met een jongen die graag dood wil? Het genre is zelfs zo populair, dat we sinds kort ook het boek van een Nederlandse schrijver toe mogen voegen aan het rijtje: Daan en Nadia van Esther Walraven.
Waarom deze exemplaren zo immens populair zijn onder jongeren? Misschien omdat we tegenwoordig niet altijd meer willen ontsnappen aan onze wereld dankzij mystieke werelden en wezens, maar hem juist beter willen begrijpen dankzij karakters als Hazel en Augustus. Om te accepteren dan het niet altijd rozengeur en maneschijn is, maar dat je nog steeds geluk kunt vinden in de allerkleinste dingen, zelfs als gelukkig zijn verder weg voelt dan ooit. Okay? Okay.
Een weeffout in onze sterren
Soms kan een verschrikkelijke ziekte ook nog iets moois brengen. De ontmoeting tussen Hazel en Augustus bijvoorbeeld. Zij, ongeneeslijk ziek en al drie jaar opgegeven. Hij, net genezen van kanker. De twee krijgen een sterke band, en hoewel Hazel zich voelt als een tikkende tijdbom die alles vernietigt als ze er niet meer is, leent ze toch haar favoriete boek uit aan de jongen. De twee besluiten de schrijver van het boek op te zoeken in Amsterdam, waar ze tot een verschrikkelijke ontdekking komen. Verdrietig word je van dit boek zeker, maar ik weet honderd procent zeker dat je meer liefde dan pijn zult voelen als je het uit hebt.
Daan en Nadia
Ook in dit boek speelt kanker een rol. De ziekte krijgt vat op Daan, een jongen die ontdekt dat hij een hersentumor heeft als hij in de bloei van zijn leven zit. Nadia daarentegen wil liever niet meer leven en snijdt zichzelf in de hoop dat al haar problemen verdwijnen. De twee ontmoeten elkaar in het ziekenhuis en leren het leven door elkaars ogen te zien. Leg de tissues maar vast klaar. Je zult ze nodig hebben.
Als ik blijf
De dood in de ogen kijken heeft niet altijd te maken met een (ongeneeslijke) ziekte. Soms komt het onverwacht op je pad, wanneer je het het minst verwacht. Dat is het geval bij Mia, die tijdens een dagje weg met haar ouders en broertje aangereden wordt door een vrachtwagen en in coma raakt. Het meisje weet uit haar lichaam te stappen en observeert zo haar eigen leven in de ziekenhuiskamer. Het is niet alleen de vraag of ze ooit haar ogen nog opent, maar ook of jij het droog weet te houden.
Meer lezen over Young Adult-boeken op Hebban?
Volg We Love YA! Op Twitter houdt @HebbanWeLoveYA je op de hoogte van nieuwe artikelen. Deze week bijvoorbeeld: