Boek&nieuws /
Onschuldige insecten en vogels het slachtoffer van landbouwgif
Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.
De Europese Commissie had de EASAC, het hoogste onafhankelijke wetenschapsorgaan van Europa, gevraagd om alle kennis over neoniciotinoïden op een rijtje te zetten. Neonicotinoïden zijn 'systemisch': de stoffen worden opgenomen door de plant, vaak nadat ze als coating op de zaadjes zijn aangebracht. Ze zijn bedoeld om insectenplagen in de landbouw tegen te gaan.
Het bewijs dat deze groep landbouwgiffen meer kwaad dan goed doen is overweldigend. Op basis van ruim honderd recente studies stelt het orgaan dat er 'duidelijk wetenschappelijk bewijs is' dat ook zeer lage doses neonicotinoïden schadelijk zijn voor soorten waartegen ze helemaal niet zijn bedoeld. In gebieden waar men veel neonicotinoïden gebruikt komen minder insectenetende vogels voor. Bovendien is er steeds meer bewijs dat de gifstoffen 'ernstige negatieve effecten' hebben op soorten als kevers, vliegen en hommels.
Kortom hoog tijd dat het gebruik van insectiden aan banden wordt gelegd en er wordt gekeken hoe insectenplagen wellicht op een andere manier kunnen worden bestreden. Later dit jaar neemt de Europese Commissie een beslissing over deze zaak.
Mocht je na het lezen van bovenstaand stuk behoefte hebben om voortaan uitsluitend nog te koken met ingrediënten zonder insecticiden dan is wellicht het Natuurlijk Lekker basiskookboek iets voor jou. In dit boek laat Monique van der Vloed zien dat je met natuurlijke ingrediënten heel lekker kan koken. De benodigde ingrediënten kan je allemaal kopen bij de biologische winkel. Hier koop je levensmiddelen die zijn verbouwd zonder gebruik van insecticiden.
Natuurlijk Lekker basiskookboek - Monique van der Vloed
Ga met dit kookboek terug naar de basis: puur en gezond genieten van gerechten met alleen natuurlijke ingrediënten. Dit kookboek biedt tal van natuurlijke recepten die je nodig hebt voor een gezonde basis: alles van ontbijt, tussendoortjes, drankjes, sauzen, soepen tot diner. Het Natuurlijk lekker basiskookboek bevat de natuurlijke versies van populaire gerechten zoals hachee, pizza, ontbijtkoek, gehaktballen, loempia's, brownies, candybars en pindakaas. Daarnaast komen er tal van bijzondere recepten langs zoals groenteknappels, zoete aardappel-notenspread, chocoladepuddingtaartjes, linzensaté en tonijn-kokosburgers.
Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur en de circa 225 toegankelijke recepten kan iedere gezonde thuiskok direct aan de slag. De recepten uit dit boek maken gebruik van natuurlijke, biologische, pure en verse ingrediënten en zijn vrij van gluten, suiker, lactose en kunstmatige ingrediënten.
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.
Bron: De Volkskrant