Column /
Onsterfelijkheid een feestje? Weet u het zeker?
Deze korte roman steekt op een bijzonder grappige manier de draak met de wens die al zo oud is als de mens zelf: onsterfelijk zijn en dan bij voorkeur nog met de eeuwige jeugd erbij, want onsterfelijk gecombineerd met oud vinden we al snel lastiger te verteren.
De wereld is er vol mee, met deze wens. Er met overtuiging oud uit willen zien is niet een breed gekoesterde wens, onsterfelijk én jong én mooi daarentegen …
Death becomes her, de beroemde film met Meryl Streep en Goldie Hawn, persifleert de onzinnigheid van dit streven op perfecte wijze. Want, wat dan? Dan bén je onsterfelijk (de dames liggen in de film uiteindelijk in stukjes en brokjes op de tegels), en dan? Het rijk van Jegorov toont in romanvorm op al even hilarische wijze aan dat we dit helemaal niet moeten willen.
In Het rijk van Jegorov wordt puur per ongeluk een onsterfelijkheidsmedicijn ontdekt tijdens een expeditie naar Papoea Nieuw-Guinea in de jaren zeventig. Voordat de Japanse wetenschapper in kwestie een en ander heeft vervolmaakt zijn we een paar decennia verder, maar dan gaat het ook hard. De productie van het medicijn is met veel veiligheid, geheimzinnigheid en wat illegale praktijken omgeven, de afnemers moeten behoorlijk diep in de buidel tasten en er zit één groot nadeel aan: je moet het je hele leven innemen, anders zijn de consequenties ronduit gruwelijk. Dat weerhoudt overigens geen mens met geld ervan om zich met huid en haar aan het spul over te leveren.
Een journalist ruikt lont en begint de zaken te onderzoeken, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Maar waar de journalist lont ruikt, snuift een puissant rijke Rus, Jegorov, de geur van geld op. Hij ziet prachtige mogelijkheden zijn vermogen verder uit te breiden en doet letterlijk een hostile take-over. Met een privéleger belegert hij de fabriek, neemt de zaken over en dan zijn de rapen voor de cliënten pas echt gaar. Wat een féést als een auteur, in dit geval Manuel Moyano, zijn fantasie kan overgeven aan zoiets! Vooral omdat hij maar een heel klein beetje bezijden onze realiteit zit. Hij trekt het hooguit nog een klein stukje door, maar met levens eindeloos oprekken zijn we al lang bezig, met bejaarden allemaal gezond over de honderd jaar laten ook, evenals lichaamsdelen implanteren, al dan niet uit een 3D-printer, dus Moyano heeft onze realiteit maar een klein stukje laten kantelen. Heerlijk, kijk vooral in deze (lach)spiegel en je bent voor altijd genezen van het verlangen daadwerkelijk onsterfelijk te zijn!
Het rijk van Jegorov, prachtige vakantielectuur met een donker randje. De auteur wint niet voor niets prijzen en nominaties met zijn korte verhalen en romans, he has a way with words en meer dan voldoende verbeeldingskracht om uit die twee zaken iets moois te laten ontstaan.
Nelleke Geel was tot april 2014 werkzaam als uitgever van Signatuur, waar zij onder andere bekende namen als Charles Lewinsky, Jonas Jonasson, Hilary Mantel, Carlos Ruiz Zafón, Stieg Larsson en Juan Gabriel Vásquez groot maakte. Vorig jaar startte zij het nieuwe Meridiaan Uitgevers. Haar ervaringen deelt ze in een wekelijkse column op Hebban.