Op ons paasbest
Sinds half december is de winkel in een, weliswaar luxe en dúúr, magazijn veranderd. Nu ons 400 vierkante meters boekenwalhalla niet op een dagelijkse stroom van lezers en koffieleuten mag rekenen, is het meer en meer gaan lijken op de slaapkamer van een boekenminnende puber. Lege theeglazen op de bijzettafeltjes, oplaadsnoertjes van telefoons en laptops nog - zonder apparaat – in het stopcontact, uit elkaar gelezen kranten van vorige week verspreid op de bank. Tsja, het bezorgen van boeken, spellen, thee en cadeau-artikelen is een rommelig werkje. Althans, wanneer het uitgevoerd wordt door ons team dat grotendeels uit creatieve chaoten (in de goede zin van het woord) bestaat.
'Ik realiseerde me op dat moment weer eens wat een enorm privilege het toch elke dag is om in onze prachtige winkel te mogen werken, met al dat moois en verleidelijks om ons heen. Daarnaast voelde ik ook de steek in mijn hart, als een soort heimwee.'
Twee weken geleden kwam een vertegenwoordiger van een uitgeverij langs om te zien en horen hoe het bij ons in de boekhandel ging. Bij een bakkie koffie praatten we even bij. Over de nieuw te verschijnen titels en over wat we beiden hadden gelezen deze tijd. 'Wat mis ik dit,' verzuchtte ze, al struinend langs de tafels met boeken. 'Hier ben ik zo benieuwd naar, heb je die al gelezen?' terwijl ze Shuggie Bain oppakt. Ik realiseerde me op dat moment weer eens wat een enorm privilege het toch elke dag is om in onze prachtige winkel te mogen werken, met al dat moois en verleidelijks om ons heen. Daarnaast voelde ik ook de steek in mijn hart, als een soort heimwee. Naar dit soort gesprekken en naar het delen van al dat verleidelijks wat we als boekverkopers altijd binnen handbereik hebben en aan kunnen bieden.
Dolenthousiast worden we van een mailtje van een klant die vraagt om boekentips voor zijn zoons, één van bijna 9 en een fantasyliefhebber van 12. Direct worden er voor beide jongens drie boeken uit de kast getrokken en gaat er een reply uit met begeleidende tekst en bestellinkjes naar de suggesties. Een jonge onderneemster sluit een abonnement af om verspreid over het jaar boeken te ontvangen die haar doen ontspannen en in een andere wereld brengen. 'Jullie weten altijd zo goed wat ik moet lezen.'
Natuurlijk zijn we blij met ál die bestellingen die ons via de webshop, de mail, telefonisch, per WhatsApp of zelfs tijdens het boodschappen doen, bereiken. Maar we missen het zo om klanten te helpen bij het maken van hun keuze, we zouden zo graag weer eens een boek aanraden dat níet in de top 10 staat en we missen het om mee te denken over een goed cadeau voor die jarige collega.
Ook voor Frank Westerman die vorig weekend zijn nieuwste boek kwam signeren, was een bezoek aan de fysieke boekhandel weer even geleden. In de webshop hadden verschillende lezers zijn boek besteld met het verzoek er een boodschap in te schrijven. 'Het is altijd zo leuk om de verhalen van de mensen zelf te horen,' mijmert Frank. Hij treft nu alleen een van onze bezorgers waarmee hij desalniettemin enthousiast aan de praat raakt en voor wie hij ten slotte een exemplaar signeert. Wij excuseren ons voor de ongezelligheid van de winkel, met de tafels vol dozen voor de bezorgbestellingen en de onaantrekkelijke afhaalbalie waar de contacten vluchtig zijn. Wanneer we weer open mogen, moest hij maar eens terug komen. 'Dan is de winkel toch op z’n best.' Maar Frank was allang blij dat hij weer even in een boekhandel was geweest.
'Optimistisch als we zijn, gaan we ervan uit dat over twee weken de deuren weer open mogen. We kunnen er maar klaar voor zijn.'
Deze ochtend is de sfeer in de winkel weer als van ouds. Zelfs de playlist staat weer op ‘normaal’ waardoor niet plotseling Rammstein of Hazes Junior – iedereen heeft er zijn of haar input aan mogen geven – door de speakers kan schallen. De plantjes staan niet langer bijeen op de bar om het water geven te vergemakkelijken, maar staan of hangen weer op hun plek verspreid door de winkel. Onze boekhandel is vandaag de setting voor een fotoshoot met schrijfster Bibi Dumon Tak en daarom op z’n paasbest. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, wordt wel eens gezegd en inderdaad, we merken dat we er zelf ook van opknappen. Optimistisch als we zijn, gaan we ervan uit dat over twee weken de deuren weer open mogen. We kunnen er maar klaar voor zijn.
Nadine Mussert
Wil je helpen? Bestel je boeken bij Libris Boekhandel van der Meer of je eigen lokale boekhandel.
De foto is gemaakt door Monica Stuurop