Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Op reis met 'Berliner' Marjolein van der Kolk

In de rubriek Op reis met... vragen we een bekende of een minder bekende reiziger naar zijn reiservaringen en leesgedrag voor en tijdens het reizen. Deze maand is het de beurt aan blogger en auteur Marjolein van der Kolk. Sinds 2006 woont ze in Berlijn en al net zolang houdt ze met veel plezier berlijn-blog.nl bij. 's Avonds en in de weekenden struint ze door de stad en probeert ze dit in beeld en tekst te vangen voor haar blog – en nu dus ook haar eerste boek, Mijn Berlijn.



Wat maakt Berlijn zo supertoll dat je een blog begonnen bent?
Toen ik begon met bloggen wist ik eigenlijk nog vrij weinig over Berlijn. Ik begon met persoonlijk bloggen om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn belevenissen in het buitenland. Omdat ik het schrijven zo leuk vond, ben ik een jaar later vrij spontaan met een nieuw blog begonnen die ik in zijn geheel aan de stad heb gewijd. Toen nog geen idee hebbende dat er ook andere mensen, buiten mijn vrienden en familie om, graag mijn belevenissen uit Berlijn volgen.

Je bent je blog langzaam gaan verdiepen. Op welke manier?
De fascinerende geschiedenis van de stad, de veranderende wijken en de vele (ook onbekende) bezienswaardigheden geven altijd stof tot schrijven. Ook is mijn blog een platform geworden om mijn foto’s te delen, fotografie is inmiddels een belangrijk onderdeel geworden van mijn blog. Dat de stad me steeds weer weet te boeien en te verrassen zorgt ervoor dat ik door blijf bloggen. Wijken veranderen, nieuwe restaurants openen dagelijks, evenementen vinden op grote schaal plaats. Er valt altijd wel iets te schrijven! Inmiddels wordt Berlijn-Blog.nl maandelijks door 60.000 mensen bezocht. Een stadion vol! Dat is wel een hele gave gewaarwording.

En dan nu een boek. Is het een verlengde van je blog?  
Mijn Berlijn is het beste van mijn blog. Over bijna alles heb ik al eens geschreven, alleen al om het feit dat ik bijna alles wat ik doe in Berlijn documenteer in mijn fotodagboeken. In Mijn Berlijn vind je echter alleen mijn favoriete plekken en activiteiten terug, voorzien van wat meer achtergrondinformatie. En dat in een handzaam formaat.

Op je blog staan nieuwe winkels, leuke uitjes, uitleg over bijvoorbeeld poppetjes van kurk die ineens overal opduiken. In hoeverre is dat anders dan het schrijven van een reisgids? Want is Mijn Berlijn een reisgids, of iets anders? 
Als ik Mijn Berlijn in een hokje zou moeten stoppen zou ik inderdaad gaan voor het reisgidshokje. Ik wil mensen graag informeren over wat je in Berlijn allemaal kunt doen en zien, net als in een gewone reisgids. Echter selecteer ik alleen de locaties die ik ook echt de moeite waard vind. Er zijn zoveel musea die verouderd zijn, prachtige gebouwen die in de steigers staan of koffiezaakjes die ik overgewaardeerd vind. Dat zijn plekken die ik, ondanks de bekende naam, niet wil aanraden. Daarmee is Mijn Berlijn absoluut geen complete reisgids, maar wel een persoonlijke reisgids waarin je ook wat meer achtergrondinformatie, foto’s en tips buiten het centrum kunt vinden. Zo kun je Berlijn meer ervaren als een local.

Geen complete, maar een persoonlijke reisgids?
De indeling verschilt bijvoorbeel nogal van een gewone reisgids. Ik wilde geen indeling naar wijken. In plaats daarvan heb ik alles geordend naar typische kenmerken van de stad, die Berlijn tot mijn favoriete stad maken. Een hoofdstuk is bijvoorbeeld ‘een stad met een verhaal’ waarin ik inga op een aantal historische gebeurtenissen, daarbij vertel ik natuurlijk waar je dat kunt zien. Een ander thema is ‘voel je vrij’. Zowel letterlijk (er is veel ruimte) als figuurlijk (iedereen doet lekker waar ‘ie zin in heeft) is Berlijn een hele vrije stad. Op die manier probeer ik over te brengen wat Berlijn tot mijn favoriete stad maakt.

Wat mogen toeristen absoluut NIET missen in Berlijn? Je persoonlijke mening, hè?
Ahhh, dit is echt heel moeilijk. Maar op het moment zou ik zeggen Park Tempelhof en de zondagse Berlin Village Market. Tempelhof is een voormalig vliegveld dat nu dienst doet als park, je kunt er heerlijk over de landingsbanen wandelen of fietsen. Het luchthavengebouw is een van de grootste gebouwen ter wereld een een bijzonder restje nazi-architectuur. De Berlijnse zondagen zijn uniek, die moet je ook absoluut eens beleven. Op de Streetfood markt Berlin Village Market bijvoorbeeld kun je lekker eten, genieten van live muziek en op een stel pallets een wijntje drinken. Dat op een plek waar ooit treinen werden gerepareerd, een locatie met een rauw randje dus.

In een reisgids/blog geef je vele leuke adresjes en tips weg, met als gevolg dat vele Nederlandse en Vlaamse toeristen er op af kunnen komen. Heb je wel eens getwijfeld of je er een adres in moest zetten?  
Absoluut. Zeker kleinere cafeetjes en restaurantjes wil ik wel eens liever voor mezelf houden zodat er in het weekend plek blijft. Aan de andere kant zijn dat ook juist de plekken die ik het succes zo gun. Uiteindelijk zwicht ik altijd en deel ik vrijwel al mijn favorieten.

Heb je echt alle adresjes in het boek, de wandelingen en tips die je geeft zelf bezocht, gevolgd en bedacht? 
Ja. Ik heb voor mijn boek hetzelfde criterium gevolgd als op mijn blog. Ik schrijf alleen over plekken die ik heb bezocht en de moeite waard vond. Plekken die ik 1) nooit heb bezocht of 2) niet de moeite waard vond heb ik achterwege gelaten. Dat is ook de reden dat mijn boek niet volledig is. Mijn kennis over kamperen, klassieke muziek en dönerzaakjes is heel beperkt omdat mijn interesses daar niet liggen – daarom kan ik daar ook geen goede tips over delen. Over zulke thema’s krijg ik wel eens vragen van bezoekers. Maar ook ik weet niet alles over Berlijn. Wel ben ik bijvoorbeeld gek op het bezoeken van fototentoonstellingen, bars met een uitzicht over de stad of een buitenluchtbioscoop. Daarvoor deel ik mijn favorieten!

Wat neem je zelf aan leesvoer mee als je op reis gaat?
Een historische roman en een (het liefst een persoonlijke) reisgids.

Ebook of papier? 
Leesboeken als ebook en fotoboeken (da’s echt een verslaving van me) op papier.

Hoe heb je je voorbereid op het schrijven en samenstellen van Mijn Berlijn? 
Ik kreeg als tip van mijn uitgever om met open ogen naar de stad te kijken en alles waar ik over zou willen schrijven te noteren. En zo geschiedde dat ik voor ik begon met schrijven een paar weken lang heel veel notities heb gemaakt. Alles wat ik leuk vond, uitzichtpunten, restaurants, parken, kwam in mijn notitieboekje te staan. Pagina’s vol had ik! Vervolgens ben ik op basis daarvan gaan denken over een structuur. Ik heb alle soorten plekken en activiteiten gegroepeerd naar ‘Berlijnse kenmerken’, zoals geschiedenis of vrijheid. Toen ik de hoofdkoppen klaar had ben ik begonnen met de invulling daarvan.
In totaal ben ik ruim een half jaar met het boek bezig geweest. En als ik geen strenge deadline had gehad, was ik er waarschijnlijk nog steeds mee bezig geweest. Ik blijf nieuwe restaurants ontdekken die ik graag in mijn boek wil opnemen of foto’s maken die ik nog in mijn boek wil stoppen. Maar op een gegeven moment is het goed. Ik ben blij met het eindresultaat! 

FOTO'S: Marjolein van der Kolk



Over de auteur

Victoria Farkas

128 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Op reis met 'Berliner' Marjolein van der Kolk

 

Gerelateerd