Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Opening boekenseizoen: Where to go

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Het einde van de zomer gaat altijd gepaard met het begin van een nieuw boekenseizoen. Naast de officiële opening tijdens Manuscripta in Zwolle is er dit jaar nog veel meer te beleven voor boekenliefhebbers die er graag op uit gaan. Where to go? Hebban zet de highlights voor je op een rij.


Lowlands (21 t/m 23 augustus, Biddinghuizen)



Aankomend weekend trekken duizenden festivalgangers massaal naar Biddinghuizen voor de 22e editie van Lowlands. Niet alleen grote namen uit de muziekwereld treden op, ook het literatuurprogramma is rijk gevuld:

Lowlands Bookstore XL
Een dagelijkse literatuurtalkshow (van 17.30 tot 18.30 uur), georganiseerd door Literair Productiehuis Wintertuin. Auteurs Jaap Robben (bekend van zijn prijswinnende roman Birk waarvan de filmrechten onlangs werden verkocht) en Hanneke Hendrix (De dyslectische hartenclub) vragen befaamde collega-schrijvers het hemd van het lijf. Daarbij worden ze bijgestaan door Claustrofonie, de kleinste huisband ter wereld en door de Vlaamse live-tekenares Eva Mouton.
Op vrijdag geven onder meer auteurs Erik Jan Harmens (Hallo muur ) en Alex Boogers (Alleen met de goden) acte de présence bij Lowlands Bookstore XL. Zaterdag volgen Gustaaf Peek (Godin, held ), Annelies Verbeke (Dertig dagen) en Inge Schilperoord (Muidhond ). Hekkensluiters op zondag zijn Ronald Giphart (Harem), Kees ’t Hart (Teatro Olimpico) en Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan). 


Leve Reve!


Van ‘raven’ op de vrijdagavond naar Reve op de zaterdagmiddag. In Leve Reve! wordt gevierd dat Gerard Reve, naast Mulisch en Hermans één van De Grote Drie, 75 jaar geleden debuteerde met zijn dichtbundel Terugkeer. De volksschrijver werd bekend door zijn debuutroman De avonden (1947), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse boeken uit de Nederlandse literatuur. 
Ernest van der Kwast, A.H.J. Dautzenberg en Gerjon Gijsbers, alle drie auteurs én fanatieke Revefans, zullen de auteur eren met voordrachten, afgewisseld met op muziek gezette poëzie van Reve. Geprogrammeerd op zaterdag van 12.30 tot 13.20 uur.

Adriaan van Dis


Wie na drie nachten Lowlands nog fris en helder genoeg is, kan op zondagmiddag luisteren naar de vertelkunsten van Adriaan van Dis. De schrijver won dit jaar de Libris Literatuurprijs voor zijn moederroman Ik kom terug en zal worden geïnterviewd door journalist Frank Heinen. Te zien op zondag vanaf 14.45 uur.


Kijk voor het volledige programma op: www.lowlands.nl

 

Uitmarkt (28 t/m 30 augustus, Amsterdam)

Op vrijdag 28 augustus gaat de Uitmarkt van start, de jaarlijkse opening van het culturele seizoen. Bij Uitmarkt Boeken is zanger, acteur en inmiddels ook schrijver Thomas Acda eregast. Zijn debuutroman Onderweg met Roadie verschijnt begin september bij Lebowski Publishers. Tijdens de opening van Uitmarkt Boeken zal Acda over zijn boek vertellen en er fragmenten uit voordragen.

De zaterdag en zondag van Uitmarkt Boeken zijn gevuld met optredens van een keur aan bekende en debuterende schrijvers en dichters. Naast het OBA Boekenpodium op het Museumplein heeft De Balie aan het Leidseplein dit jaar ook een boekenprogramma. Een aantal Uitmarkt-highlights:

Highlights zaterdag

IJzersterke debuten (12.00 - 13.00): Inge Schilperoord vertelt over haar debuutroman Muidhond (2015), waarin ze de worstelingen van een pedofiel uiteenzet. Judith Eykelenboom zal ingaan op haar debuutroman Biefstuk, die in oktober verschijnt en waarin de loyaliteit van een kind op de proef wordt gesteld.

Musea... voor de kunst van stilte (14.00 - 14.30): Joost Zwagerman en Pauline Slot schreven allebei een boek over musea. Waarom gaan we eigenlijk naar musea? Wat beleven we daar? Steeds meer mensen vinden rust en stilte door naar kunst te kijken. De auteurs zullen ingaan op vraagstukken over modern museumbezoek.

Highlights zondag

Uitreiking Opzij Literatuurprijs (16.00 - 16.45): Bregje Hofstede (De hemel boven Parijs), Nina Polak (Wij zullen niet te pletter slaan), Franca Treur (De woongroep), Sana Valiulina (Kinderen van Brezjnev) en Niña Weijers (De consequenties) maken kans op de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman geschreven door een vrouw. Zondagmiddag wordt de winnares van de prijs bekendgemaakt. Vorig jaar won Saskia de Coster de Opzij Literatuurprijs met haar roman Wij en ik.

Thrillersalon: Auteur Carla de Jong ontvangt literaire thrillerauteurs Lex Pieffers en Jeroen van Inkel. Ze gaat met hen in gesprek over hun verschenen thrillers, respectievelijk Pittsburgh en Verwarring.

Bekijk het volledige Uitmarkt-programma op: www.uitmarkt.nl

Manuscripta (5 september, Zwolle)



Manuscripta wordt beschouwd als de landelijke opening van het nieuwe boekenseizoen. Hét evenement om boeken die in het najaar verschijnen te promoten bij lezers. De achtste editie van Manuscripta vindt plaats tijdens het Stadsfestival van Zwolle. Een greep uit het exuberante programma:

Raar maar waar! (12.00 - 12.30)



Zo luidde het thema van de Kinderboekenweek 2015, die in het teken stond van natuur, wetenschap en techniek. Manuscripta organiseert een Raar maar waar-item met wetenschapsjournalist Govert Schilling en schrijver Sander Koenen. De twee specialisten delen spectaculaire weetjes over natuur en wetenschap, die zowel voor 8- als 80-jarigen interessant zijn!



Interview met Jan Siebelink en Hugo Blom (13.00 - 13.30)



In november verschijnt Jan Siebelinks nieuwe roman Margje, waarin het familieverhaal uit zijn bekende Knielen op een bed violen wordt verteld vanuit het perspectief van andere gezinsleden. Ook Hugo Blom schreef een roman waarin een lastig gezinsleven centraal staat, Een kleine moeite. De auteurs zullen worden geïnterviewd over deze overeenkomstige thema’s. 


Thrillers & faction  (15.30 - 16.00)



Wel eens gehoord van faction? Thrillerauteurs Tomas Ross en Bart-Jan Kazemier praten je tijdens Manuscripta bij over dit fenomeen waarbij facts en fictie naadloos in elkaar overlopen. Of dat we in een boek en in de echte wereld het verschil hiertussen niet meer kunnen onderscheiden. Faction-thrillers bevatten angsten die zomaar eens werkelijkheid kunnen worden.



Maar Manuscripta heeft ook de uitreiking van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste Boekverkoper van het jaar, literaire vaartochten met auteurs, schrijfworkshops, meet & greets en signeersessies.
 Zie voor meer info: www.manuscripta.nl

 

Überamstel (6 september, Amsterdam)



De Amsterdamse grachtengordel is dé plek voor uitgeverijen om zich te vestigen. Toch betrekken steeds meer uitgevers een pand buiten het stadscentrum. Zo zijn Overamstel Uitgevers, Maven Publishing en Uitgeverij Podium inmiddels gevestigd op het Amstel Business Park. Deze uitgeverijen slaan de handen ineen en organiseren op 6 september, de dag na Manuscripta, een literair festival om het nieuwe boekenseizoen te openen. Überamstel vindt plaats bij ‘tHuis aan de Amstel, de voormalige ingenieurswoning van de Zuidergasfabriek, gelegen op het terrein tussen de Berlagebrug en de Utrechtsebrug.


Niet de minste namen zullen te gast zijn op Überamstel. Zo staat de Amerikaanse schrijver T.C. Boyle op de literaire gastenlijst, evenals Alex Boogers, Erik Dijkstra, Ronald Giphart, Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Inge Ipenburg, Martine de Jong, Nicolaas Klei, Kim van Kooten en Pauline Barendregt, Arjen Lubach, Maaike Sips, Susan Smit, Willem Thies en Simon de Waal.



Aanmelden voor dit evenement kan hier. (Let op: er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar)



Boekpop (13 september, Amsterdam)

Om het plezier in muziek en boeken met elkaar en met lezers te delen nam Martin Voigt (Nieuw Amsterdam en Uitgeversband Half on Signature) in 2009 het initiatief om Boekpop te organiseren. Een gratis toegankelijk muziekfestival voor het grotere publiek, gerealiseerd door boekenvakkers. Op zondag 13 september vindt de tweede editie van Boekpop plaats, ditmaal georganiseerd door Voigt, Dik Broekman (uitgeverij Rubinstein), Gretske de Jong en Roos Flink (boekhandel Scheltema).

Locatie van het openluchtfestival is het Rokinplein en de daaraan gelegen boekhandel Scheltema. Het programma duurt van 12.00 tot 20.00 uur en sluit af met een afterparty op de vierde verdieping van Scheltema. Op twee podia zullen minstens zestien optredens te zien zijn, in de boekhandel wordt een Boekpop pop-up store ingericht en er vinden lezingen en signeersessies plaats. Al veertien artiesten en bands hebben hun medewerking toegezegd, waaronder Fons Dellen (VPRO-icoon, auteur van Echte vrienden en begonnen in de Zwolse punkband Schmucks 44), uitgeversband Half on Signature en Nico Arzbach (gitarist van De Dijk) samen met jeugdboekenschrijver Peter Smit, Kid Totem (met Jason Chong van NRC Boeken) en The Yearlings (met Bertram Mourits, redacteur bij Atlas Contact). 

Alhoewel de organisatie beloofde de line-up toe te voegen aan de Facebook- en Twitterpagina’s van Boekpop, is het op deze sites tot nu toe akelig stil.

 



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Opening boekenseizoen: Where to go

 

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) schrijft proza en poëzie. Van zijn hand versch...

Arjen Lubach

Arjen Lubach

Arjen Lubach (Lutjegast, 1979) is een Nederlandse auteur, televisiepresenta...

Jan Siebelink

Jan Siebelink

Jan Siebelink (1938) werkte als leraar Nederlands en Frans en studeerde in ...