Boek&nieuws /
Optrekken met dictators
De heersers aan de randen van Europa moeten voortaan niet meer met opgeheven vinger tegemoet worden getreden, zegt de VVD-er in de Volkskrant. 'In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is. Maar je moet ook duwen op langzame verandering.'
Oppositiepartijen GroenLinks en D66 fronsen hun wenkbrauwen en vragen zich hardop af wat de gevolgen zijn van deze uitspraken voor het kabinetsbeleid. To be continued dus.
Hebban Vandaag selecteerde twee boeken uit een omvangrijke stapel boeken over bekende dictators.
Adolf Hitler
Historicus Willem Melching is Duitsland-kenner aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de moderne Duitse geschiedenis. Hij publiceerde onder meer een veelgeprezen geschiedenis van de DDR en een selectie uit de dagboeken van Joseph Goebbels. In 2013 verscheen van zijn hand Hitler, een toegankelijk en helder geschreven boek over de opkomst en ondergang van Adolf Hitler, het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in een van de centrale figuren van de twintigste eeuw. Wie was Hitler? Wat waren zijn ideeën? Hoe kwam hij aan de macht? Waarom stond vrijwel het hele Duitse volk als één man en vrouw achter hem? Waarom stortte Hitler Duitsland in een oorlog, die hij menselijkerwijs gesproken niet kon winnen? En de moeilijkste vraag van allemaal: waarom begon hij de Holocaust en legde vrijwel niemand hem een strobreed in de weg?
Vladimir Poetin
Peter d´Hamecourt geldt in Nederland en België als de Ruslandexpert bij uitstek. Hij woont en werkt er al 23 jaar. Hij bediende vanuit Moskou jarenlang de Nederlandse publieke omroep (NOS, Nova, Een Vandaag en vele radioprogramma´s) en de Belgische publieke omroep VRT. In zijn boek, Vladimir Poetin (2011), doet hij verslag van het 'koningsdrama' dat zich in Rusland afspeelt met in de hoofdrol de voormalig KGB-kolonel. Het leven in Poetins monarchie heeft een hoog absurditeitsgehalte. Het straatvechtertje uit Leningrad is eerder een filmster uit een derderangs vechtfilm dan een nationale leider met koninklijke verfijning. Het spel om de persoonlijke macht prevaleert in het Kremlin. Wie in de hofhouding afwijkend gedrag vertoont ontmoet de ijzeren hand van de monarch en riskeert verbanning of opsluiting.
De oppositie krijgt wat speelruimte in de marge van de samenleving, maar moet niet proberen uit die speeltuin te ontsnappen. Het parlement, rechtbanken en de pers zijn konings dienaren.
Afbeelding: Charlie Chaplin in (en als) The Great Dictator (1940).