Pak een boek op voor de Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Schrijvers en muziek'
In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.
Inschrijven voor de Boekenweek Challenge
Boekenweek 2006: 'Boem Paukeslag. Schrijvers en muziek'
In deze editie van de Boekenweek Challenge kijken we naar het thema 'Boem Paukeslag. Schrijvers en muziek' uit 2006. Vooral nu we onze muziek continu bij ons dragen in de vorm van onze telefoon, is het niet weg te denken uit het dagelijks leven. Veel auteurs zetten dan ook begeleidende playlists bij hun boeken online, waardoor de twee kunstvormen nog meer verstrengelen. Creativiteit kent vele uitingen, en literatuur en muziek liggen dicht bij elkaar. Het Boekenweekgeschenk werd geschreven door Arthur Japin, De grote wereld. Het essay Erfstukken was van Paul Witteman.
Utopia Avenue van David Mitchell
Er zijn heerlijk wat literatuurboeken over muziek die recent zijn verschenen. Denk aan Daisy Jones & The Six en Auxiety. Maar geen springt er zo uit als het langverwachte Utopia Avenue van David Mitchell. Dit vuistdikke boek draait om de opkomst en ondergang van de gelijknamige band. Ze waren hot en happening in '67-'68, al heb je nog nooit van deze eigenzinnige band gehoord. Alles wat ze meemaken is stof voor de nummers op hun lp's. De 5* Hebban-recensie laat weten: 'Mitchell sleept je zo mee in de lotgevallen van de bandleden dat je welhaast verwacht aan het einde van deze grandioze historische roman met een flink scheut fantasy een ouderwetse cd of desnoods een Spotify-playlist aan te treffen.'
Countdown van Tina Frennstedt
In Countdown van Tina Frennstedt staat kunst in meerdere vormen centraal, waaronder de muziek, als na de moord op een kunstenares bewijsmateriaal wordt gevonden voor een vijftien jaar oude zaak, waarbij een jonge pianist wreed werd vermoord. Het cold case-team van Tess duikt in beide zaken, maar ze kunnen verder niets vinden dat de twee moorden verbindt. 'De meeste aandacht gaat naar het op een professionele wijze samenstellen van een gecompliceerde puzzel. [...] Dit wordt excellent weergegeven en uitgewerkt door Frennstedt. Tevens schetst ze haar belangrijkste personages als echte mensen van vlees en bloed,' lezen we in de 4* Hebban-recensie.
De dirigent van Maria Peters
Deze feelgoodroman is gebaseerd op het leven van Nederlands eerste vrouwelijke dirigent, Antonia Brico. Maria Peters is filmproducent, regisseur en scenarioschrijver, en bewerkte het verhaal in eerste instantie tot een bioscoopfilm. Naderhand weigerde het leven van Brico haar los te laten, waardoor Peters besloot ook een roman over deze bijzondere vrouw te schrijven. Uit de 4* Hebban-recensie: 'Antonia Brico is haar tijd ver vooruit en Peters weet het contrast tussen Brico’s denkbeelden en de periode waarin zij leeft haarfijn neer te zetten. De gedetailleerde informatie die Peters op subtiele wijze in het verhaal weet te weven, laat zien dat hier veel research in is gaan zitten.'
Op de vuist van Laurens Ham
Over muziek zijn er heerlijk veel non-fictie boeken te vinden. Over genres, biografieën over zangers of bands, persoonlijke selecties van kenners en nog veel meer. Voor de Boekenweek Challenge raden we Op de vuist aan van Laurens Ham. Dit boek volgt het Nederlandstalige protestlied van de jaren 60 tot nu, want muziek is de verbindende factor voor sociale bewegingen. Maar: is het protestlied van toen nog wel hetzelfde als dat van nu? Het antwoord is nee, volgens Ham. De oproep tot protest en solidariteit maakt plaats voor expressie en identiteit, en dat betekent dat er een fikse diversiteit aan protestliedjes ontstaan is. Nederland is verdeeld, en laat dat horen.
Shine van Jessica Jung
In Young Adult vinden we heel wat muziek, want popsterren en met name K-pop (Koreaanse popmuziek) zijn helemaal in. In Shine gebruikt auteur Jessica Jung haar eigen ervaring, ze is een K-pop legende en maakte deel uit van de invloedrijke meidengroep Girls Generation. De zeventienjarige Koreaans-Amerikaanse Rachel Kim zou bijna alles doen om haar dromen waar te maken. Ze traint 24/7, gedraagt zich perfect en date niet, zoals voorgeschreven door haar platenlabel. Ze hoeft alleen nog maar door te breken. Maar de kans dat ze eerst zelf breekt, is altijd aanwezig. Vooral als ze gevoelens krijgt voor K-popster Jason Lee.
Inschrijven voor de Boekenweek Challenge