Dossier /
Partners in crime: thrillerschrijfduo's onder de loep (2)
Jan Terlouw schrijft samen met zijn dochter Sanne Terlouw detectiveromans. Hun samenwerking begon in de jaren 80 toen zij van een aantal korte verhalen een jeugddetectiveboek wilden publiceren, maar door de drukke politieke carrière van Jan kon het project niet snel afgerond worden. Pas in 2006 maakten zij hun gezamenlijke detectivedebuut met De charmeur. Deze thriller was de start van een serie rondom het speurdersduo Reders en Reders (tevens vader en dochter), waarvan er uiteindelijk zes delen zijn verschenen. ‘Het was eigenlijk gewoon voor de fun. En het is ook fun. Samen een wereld scheppen die van ons is. Het is zo leuk om dat samen te doen,’ vertelden ze in een interview voor Crimezone.
Vanaf dat moment leek het bijna vanzelf te gaan voor vader en dochter, die per mail elkaars stukken begonnen aan te vullen en eigenlijk zo een verhaal schreven. ‘Het kon alleen maar omdat onze stijlen zo op elkaar lijken. Ik heb tien jaar lang elke dag een verhaal verteld. Vanaf het moment dat Sanne twee jaar was. Iedere avond. Totdat ik in de politiek ging. Toen had ik er de tijd niet meer voor. Maar daardoor zijn we zo aan elkaars denktrant gewend geraakt. Ik denk dat wij elkaar beter kennen dan een echtpaar,’ vertelde Jan Terlouw in hetzelfde interview. In 2015 publiceerden ze hun laatstverschenen boek In huis met een seriemoordenaar, een non-fictie boek met een flinke dosis true crime. Het vertelt het verhaal over de tot levenslang veroordeelde Hans van Z., die jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer kwam.
De Engelse schrijver Dick Francis schreef zelf tientallen thrillers, waarbij zijn zoon Felix Francis hem vaak hielp met de research in de wereld van de paardenrennen. Ruim veertig jaar was het Dick die schreef, terwijl Felix hem bijstond door de resultaten van research te delen. Na het overlijden van zijn echtgenote, publiceerde Dick Francis enkele jaren geen thrillers. Tot zijn zoon hem ervan overtuigde om de pen weer op te pakken. In 2006 brachten ze hun eerste duothriller uit, getiteld Nek aan nek, waarna er nog drie boeken verscheen. Na de dood van zijn vader besloot Felix zijn carrière als thrillerschrijver voort te zetten. Inmiddels heeft hij drie thrillers op eigen kracht gepubliceerd, waarvan in januari 2016 Weigering in een Nederlandse editie verscheen.
In Amerika vinden we nog een vader die zijn zoon dermate inspireerde, dat hij zelf ook de pen besloot op te pakken. Stephen King is wereldwijd een fenomeen, waardoor zijn zoon Joe Hill (pseudoniem van Joseph Hillstrom King) al snel aansluiting vond bij de lezers van zijn vaders oeuvre. In Nederland verschenen de duoprojecten Hoogste versnelling en Het hoge gras waarin vader en zoon zich samen uitleefden door het schrijven van enge verhalen.
Schrijfduo Eva Monté bestaat uit de zussen Victoria en Alexandra Nagelkerk. Vorig jaar maakte het lezerspubliek kennis met hen dankzij hun debuutthriller Te koop, die tevens werd genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. De twee zussen schreven hun thriller volgens een methode die nog niet eerder was waargenomen: brainmerge, dat in Nederlands beter omschreven kan worden als een soort breinfusie. Dat ziet er dan uit als volgt: Alexandra zit achter de QWERTY-toetsen, maar de tekst is afkomstig uit hun beider hoofden. Al pratend, formulerend en veel potten thee drinkend ontstaat er een spannend verhaal. Er mag geconcludeerd worden dat er sprake is van een succesvolle samenwerking aangezien in april verschijnt hun tweede thriller Zwaartekracht.
Het mannelijke equivalent vinden we terug bij de broer Daan en Thomas Heerma van Voss, die samen debuteerden als thrillerschrijvers met Ultimatum. Dit bleef niet onopgemerkt, aangezien de thriller de shortlist van de Diamanten Kogel 2015 behaalde. Toch kijken de twee broers anders naar hun thriller dan de lezer waarschijnlijk zal doen. 'Het was belangrijk dat ik eerst enkele boeken zelf zou hebben uitgebracht, dat het wel duidelijk zou zijn dat we geen duo zijn: dit boek is een samenwerking tussen twee eenlingen, veel meer dan een introductie van ons als duo,' aldus Thomas Heerma van Voss in een interview voor Hebban. Het schrijfproces wordt door beide broers als intens beschreven, juist omdat er geen sprake mocht zijn van een 'e-mailboek': 'We hebben alles geschreven in dezelfde ruimte, op hetzelfde moment: we zaten tegenover elkaar, werkten allebei op een eigen laptop, en bewerkten elkaars stukken veelvuldig. Van tevoren hadden we de plot al duidelijk voor onszelf uitgeschreven, en we hadden de twee hoofdpersonages ook enigszins onderverdeeld - Daan de vrouwelijke rechercheur die de zaak onderzoekt, ik de vader die naar Amerika trekt,' vertelt Thomas Heerma van Voss in hetzelfde interview.
Lees verder...
Aflevering 1 van Partners in crime: thrillerschrijfduo's onder de loep