Dossier /
Partners in crime: thrillerschrijfduo's onder de loep (3)
Ross & co.
Tomas Ross voert de lijst aan wat betreft het aangaan van samenwerkingen. Samen met de Zweedse Maj Sjöwall, die eerder samen met haar man Per Wahloo de politiereeks rond seriepersonage Martin Beck creëerde, schreef Ross De vrouw die op Greta Garbo leek (1991). De misdaadroman werd wereldwijd vertaald. Met Rinus Ferdinandusse schreef Ross de thrillers De mannen van de maandagochtend (2003) en Kidnap (2004). Na het voltooien van enkele solothrillers begon Ross vorig jaar opnieuw een samenwerking, dit keer met Corine Hartman. Ze publiceerden Doodskopvlinder, een actiethriller over Special Force agenten Adam Kaplan en Carrie Montevagio, dat op de longlist van de Gouden Strop 2016 staat. Het boek kwam ook onder de aandacht van onze oosterburen en zal in de zomer van 2017 in een Duitse vertaling verschijning. Hartman zei eerder in een interview voor Hebban over hun samenwerking:
Het is ook echt een leuk project om aan te werken. We vullen elkaar goed aan en ik denk dat we samen een mooier boek schrijven aan de hand van dit plot en de cast van personages dan dat we het in die setting alleen hadden kunnen doen. We mengen blijkbaar zo goed dat er sprake is van een synergie-effect.
In juni verschijnt het tweede project in hun samenwerking, getiteld Zwarte weduwe, waarin het Special Force team Securicor opnieuw haar opwachting maakt.
Deflo & Liefrink
Ook in België bundelen schrijvers hun krachten. In 2014 brachten Luc Deflo en Aloka Liefrink hun eerste duothriller Onderhuids uit. Deflo, goed voor meer dan 500.000 verkochte thrillers, schreef samen met Liefrink een eerste deel in een aangekondigde serie waarin de personages Masha Kirilenko en Felix Debie worden geïntroduceerd. De uitgever kondigde het eerste deel aan als een mix van spanning die de lezer gewend is uit de thrillers van Deflo maar met meer passie en een sterke vrouwelijke touch.
Preston & Child
De samenwerking tussen Douglas Preston en Lincoln Child begon in de duistere krochten van een musuem in New York. Toen Child in zijn functie als redacteur een project over het American Museum of Natural History begeleidde, ontmoette hij Preston met wie hij in gesprek raakte. Hier ontstond de basis voor hun thriller De vloek van het oerwoud, dat later succesvol werd verfilmd als The Relic. De twee schrijvers zagen elkaar pas weer in levende lijve toen hun eerste thriller bij de drukker lag en zij hun auteursfoto lieten maken. Hoewel beide schrijvers in Amerika wonen, zijn ze vele kilometers van elkaar verwijderd en vindt de communicatie plaats per mail. De twee hebben hun taken tijdens het schrijven strikt afgebakend: het plot wordt bedacht, waarna Preston een eerste hoofdstuk schrijft. Child heeft door zijn redactieverleden de macht om met de rode pen door de stukken heen te gaan. Hun belangrijkste regel: ze moeten het allebei eens zijn wat betreft het uitvoeren van een plotwending. Hun seriepersonage Aloysius Pendergast is inmiddels verschenen in 15 thrillers en het duo bracht tot op heden ook drie thrillers uit rond seriepersonage Gideon Crew.
Roslund & Hellström & Thunberg
De één is een ex-crimineel en oprichter van een organisatie die ex-gevangenen helpt bij hun terugkeer in de samenleving, de ander is ex-misdaadjournalist. Het Zweedse schrijversduo Roslund en Hellström leerde elkaar kennen doordat zij het thema misdaad met elkaar delen. In hun thrillers, waarin inspecteur Ewert Grens vaak een rol speelt, is het niet vanzelfsprekend wie de rol van slachtoffer en crimineel krijgt toebedeeld. Hoewel de twee wat strubbelingen in hun samenwerking hebben gekend, is het de bespreking van maatschappelijke kritieken in hun thrillers hetgeen wat hen verbindt. In 2009 verklaart Hellström tegenover Crimezone:
Gek genoeg zijn we het altijd volledig eens over de grote lijnen, de dingen die niet deugen in de maatschappij, maar als het op details aankomt, kunnen we het nooit eens worden. Tegenwoordig vliegen we elkaar ook niet meer zo vaak en zo heftig in de haren als vroeger. Dat komt omdat de boeken voor ons het allerbelangrijkste zijn. Belangrijker dan onze tere zielen.
In juli verschijnt de thriller Drie minuten, het langverwachte vervolg op de bestseller Drie seconden.
In 2014 ging Anders Roslund de samenwerking aan met scenarioschrijver Stefan Thunberg en brachten zij samen de thriller Made in Sweden uit. Thunberg, van huis uit scenarioschrijver voor onder andere de televisiebewerkingen van Wallander en Van Veeteren, heeft een familieverhaal dat de basis vormde van de thriller: zijn broers en vader maakten deel uit van één van de meest gewelddadige bendes van Zweden. In een interview met Hebban in 2014 vertelt Thunberg dat hij de samenwerking met Roslund nodig had om zijn verhaal eindelijk te kunnen vertellen:
In mijn werk als scenarioschrijver heb ik vaak met het thema van een gewelddadige vader gewerkt. Ik ben in een gezin opgegroeid waar geweld en mishandeling de gewoonste zaak van de wereld was. Hoewel het thema iedere keer terugkwam, heb ik het verhaal van mijn broers in de afgelopen twintig jaar nooit opgeschreven en uitgewerkt. Dat ging ik pas doen toen ik Roslund leerde kennen. Toen pas kon het verhaal geschreven worden.
Hjorth & Rosenfeldt
De Scandinaviërs blijken dol te zijn op samenwerkingen. Een van de meest succesvolle schrijfduo's is Hjorth Rosenfeldt, die met hun Bergmankronieken een ongekend succes hebben. Toch was het schrijven van een thriller niet vanzelfsprekend sinds hun eerste kennismaking, aangezien Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth aan elkaar gekoppeld werden voor de televisiebewerking van Wallander. Den Fördömde was ook een gezamenlijk project voor televisie en bleek de eerste aanzet voor het seriepersonage Sebastian Bergman, psycholoog en profiler bij de politie. In juni verschijnt het vijfde deel in de Bergmankronieken: De test.
Lees meer:
Partners in crime: thrillerschrijfduo's onder de loep (1) - Echtparen
Partners in crime: thrillerschrijfduo's onder de loep (2) - Familie