Personage van de dag | Michael Bellicher
Getuige van moord, en dan?
Nadat de Nederlandse thrillerschrijver Charles den Tex een tweeluik schreef over Jan Stegger, introduceerde hij met zijn thriller De macht van meneer Miller een nieuw seriepersonage. Enter Michael Bellicher: een communicatieadviseur bij een van de grootste bedrijven in de communicatietak. Binnen het bedrijf is het van belang om de feiten zo gunstig mogelijk te presenteren. Als hij getuige is van een moord, moet hij hard zijn best doen om zijn onschuld te bewijzen. Het is nog maar het begin van een stormachtige achtbaanrit waarmee het leven van Bellicher het best vergeleken kan worden.
Na het eerste boek De macht van meneer Miller, kreeg het verhaal van Bellicher nog tweemaal een vervolg in CEL en Wachtwoord. Niet alleen de lezer, maar ook vakjury's wisten deze thrillers van Den Tex te waarderen. Zowel De macht van meneer Miller als CEL werden bekroond met de Gouden Strop, voor beste Nederlandstalige thriller. Bijzonder detail is dat CEL evens de longlist van Libris Literatuurprijs wist te behalen, normaal alleen weggehaald voor literaire romans.
'Een volbloed thriller, meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend.'
- De Gouden Strop jury over CEL in 2008
Den Tex wist met dit drieluik een ogenschijnlijk 'normaal' persoon (die geen rechercheur of crimineel is) in aanraking te brengen met voorvallen die iedere burger zouden kunnen overkomen; bedreiging, identiteisfraude of valse beschuldigingen. 'Het merendeel is pinpas- en creditcardfraude. Waar niemand nog moeilijk over doet, maar het is wel een enorme kostenpost voor de banken. Wij merken er over het algemeen weinig van, omdat banken hebben afgesproken de schade te dekken,' zegt Charles den Tex in een interview met de VPRO. 'Anders wordt dat als iemand strafbare feiten pleegt en die beschuldiging aan jouw naam komt te hangen – bijvoorbeeld kindermisbruik. Dat heeft grote invloed: je komt niet meer aan het werk, je omgeving bekijkt je met andere ogen – want de politie is toch niet gek. En dan zijn we op het gebied van Bellicher.’
Het gaf aan dat Nederlandstalige thrillerauteurs zich ook meer konden gaan ontwikkelen op dit front. Voor Den Tex opende het een pad naar twee succesvolle boekverfilmingen.
Lezers over Michael Bellicher
'Wat een spanning al meteen op de eerste pagina’s van De macht van meneer Miller. Die arme Michael Bellicher raakt meteen in een alarmerende situatie verzeild en hij weet niet waarom,' zegt Hebban recensent Anne-Claire Verham. 'Vervolgens krijgt hij te maken met allerlei duistere zaken die in de wereld worden gebracht door machtige mannen achter de schermen. The X-Files maar dan zonder aliens en in een Nederlandse setting. Geweldig! Alleen, hoe moet dat verder met de arme Michael? Hij lijkt zo machteloos, zo kansloos. Deze man krijgt geen stenen naar zijn hoofd geworpen, maar complete rotsblokken. Gelukkig blijkt het toch een echte held, zij het tegen de klippen op. Niet zo’n arrogant Amerikaans type dat met veel wapengekletter de wereld wel even zal redden. Meer iemand die onder hoogspanning zijn hoofd erbij houdt en zwaar leunt op zijn inventiviteit. En in CEL blijkt dat niet anders. Sterker nog, hij groeit als mens, wordt wijzer, ontwikkelt grootmoedigheid.'
Michael Bellicher = Daan Schuurmans
In 2010 verscheen de eerste verfilming van de reeks, het eerste boek De macht van meneer Miller werd in een vierdelige miniserie op het grote scherm gebracht. Onder regie van David Lammers en Peter de Baan, werd acteur Daan Schuurmans gecast in de rol van hoofdpersoon Michael Bellicher. In oktober 2012 werd er eerst besloten om de verfilming eerst als bioscoopfilm van 88 minuten uit te brengen. Daarna volgde in februari 2013 de uitzending van het tweede deel als een televisieserie van zes delen. Eveneens zagen we Anna Drijver (als Kirsten Bellicher, de zus van Michael) en Benja Bruijning (als computerprogrammeur Vince Batte) terugkeren in dit vervolg.
Voor acteur Daan Schuurmans leek het een startschot om na zijn sterke vormgeving van Michael Bellicher vaker op te duiken in Nederlandstalige spannende series. Recensenten haalden ook aan dat CEL wel wat weg kon hebben van een Nederlandse editie van een Bourne-film (naar de boeken van Robert Ludlum).
Win!
Kans maken op de gehele trilogie rond Michael Bellicher? Klik op het kader naast dit artikel om kans te maken op een van de pakketten die we weggeven!
Welke herinnering heb jij aan het lezen van de Bellicher boeken of het bekijken van de miniserie en film? Laat het weten in een reactie onder dit artikel! Bekijk voor de gehele reeks, en hoe deze op volgorde te lezen, de auteurspagina van Charles den Tex op Hebban.