Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Pitchevaluatie: Bart Wessels (uitgever bij uitgeverij Q)

door Debbie (Hebban Crew) 5 reacties
Veertien debutanten sprongen in het diepe en pitchten hun debuut op Hebban Fantasy. Bart Wessels, uitgever bij uitgeverij Q, evalueerde de Proza Pitches en geeft tips. Silo, Schakel en Stof van Hugh Howey zijn bij uitgeverij Q verschenen, net als Ready Player One van Ernest Cline, Robopocalyps van Daniel H. Wilson en natuurlijk De Verborgen Universiteit van Natalie Koch (deel drie verschijnt op 27 mei).


Hier wat opmerkingen in algemene zin. Het is heel moeilijk om je boek te pitchen in zo’n kort stukje tekst. Dus ik heb respect voor iedereen die het heeft gedaan. Een pitch moet kort en krachtig zijn. Dat ligt niet aan de omvang, die weliswaar beperkt is, maar aan de intentie. Je wilt de lezer direct voor je winnen. Wat mij is opgevallen:

Veel pitches zijn niet gericht tot de lezer. Ze gaan over de schrijver
Als ik kijk naar de laatste pitch van Ravenzwart dan krijgen we vooral te lezen over de liefde van de auteur voor andere boeken. Ook bij Marc Lommert is dat zo. Hoe sympathiek ook: als lezer voel ik geen noodzaak om naar zijn boek te gaan. Dat doet P.A. Milani al net zo. Ik begrijp best dat het vaak moeilijk was naast een studie of baan, maar dat is geen argument om iemands boek te lezen.

Een citaat/fragment zou alles moeten zeggen
Dat kan, maar het is heel moeilijk, zelfs bij erkende auteurs. Een alinea is meestal te kort, want je hebt ook ruimte nodig om context te geven. In mijn ogen kan je een fragment dan beter achterwege laten. Ik vind dat Eline Gielen het trouwens wel goed doet. Want zo kom je in het verhaal.

Omschrijven wat je boek niet is of hele algemene termen gebruiken              
In theorie kan dat wel, maar dat betekent dat je net zo origineel moet zijn in die beschrijving, want anders weet ik als lezer nog weinig. Dan kun je in mijn ogen toch beter die energie gebruiken om te vertellen wat je boek wel is. Zie bijvoorbeeld De negen cirkels. Niet verwijzen naar een flaptekst die niemand kent en die nader toelichten. Of Hay van den Munckhof, die onbedoeld waarschijnlijk, het genre een beetje als een cliché beschrijft.

Het heeft ook weinig zin om te vermelden dat het in een fantasywereld speelt, of dat het over het individu gaat of over verantwoordelijkheid. Dat geldt voor alle boeken.

Tips in het algemeen

  • Probeer het unieke van je boek te benadrukken. En blijf bij je boek. De auteur doet er hier nog niet toe.
  • Ik vind het wel goed om nominaties en longlistvermeldingen te gebruiken. Het geeft aan dat anderen, zelfs professionals of kenners, het al veelbelovend vinden.
  • Gebruik korte zinnen, zeker op internet. Probeer niet, omdat je weinig ruimte hebt, alle informatie in één zin te stoppen. Het kan soms ook helpen om enigszins negatieve woorden (niet, geen) te vermijden in zo’n kort stukje.

Ik vond de pitch van Jasper Polane het sterkste. To the point.    

Bekijk het volledige Proza Pitch-project



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1124 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Pitchevaluatie: Bart Wessels (uitgever bij uitgeverij Q)

 

Gerelateerd

Overig

Proza Pitch-lijst

op 08 januari 2015 door Hebban Fantasy 15 boeken 14 volgers 0 reacties