Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Boek van de week /

Prachtig bladerboek: de Bosatlas van het voedsel

door Hebban Culinair 1 reactie
'De Bosatlas van het voedsel' laat zien hoe de voedselvoorziening van Nederland aan het begin van de 21e eeuw is georganiseerd. In dit prachtige bladerboek is in kaart gebracht wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond.
Wist jij dat de Nederlander dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel besteedt?


Vele overheden, kennisinstellingen en bedrijven houden zich bezig met voedsel. Dankzij hun inhoudelijke inbreng is De Bosatlas van het voedsel een actuele, overzichtelijke en kleurrijke compilatie van alles wat Nederland bijzonder maakt op het gebied van voedsel. 

Consument
De Bosatlas van het voedsel toont onder meer aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwijl de meer traditionele burgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst. Kaarten in de atlas laten daarnaast zien dat overgewicht toeneemt in westerse landen en illustreren ook de discussie over wat 'goed' voedsel is. De toenemende populariteit van biologisch voedsel is hiervan een voorbeeld.
Trouw verwijst in dit kader naar een kaart over overgewicht bij Nederlanders. "De helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Een kaart laat zien waar dat het meest voorkomt. In studentensteden als Utrecht en Leiden blijkt het percentage beduidend lager.
Gezonder eten betekent vaak ook dat voedsel duurzamer is geteeld: op minder grond, met minder water. Het huidige voedingspatroon vergt dagelijks gemiddeld 3,7 vierkante meter per persoon. Wie eet volgens de 'Richtlijnen goede voeding' van de Gezondheidsraad heeft voor zijn dagelijkse maaltijden nog maar 2,9 vierkante meter nodig. Dat is al aardig minder.
Toch eet de gemiddelde Nederlander gemiddeld niet duurzaam genoeg. Een niet milieubewuste consument gebruikt jaarlijks 3,2 hectare land, een wel milieubewuste eter - weinig vlees, geen vis, doet boodschappen op de fiets, verspilt zo weinig mogelijk - heeft genoeg aan 1,3 hectare. Dat is toch nog meer dan de 0,9 hectare die er beschikbaar is voor elke wereldbewoner. Dit cijfer zegt dus iets over de ongelijkheid in de wereld."

Leuke weetjes
- De Nederlander besteedt dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel, waarvan drie euro buitenshuis.
- Mensen van zeventig jaar en ouder eten het meeste fruit.
- Eén op de drie vrachtwagens op de Europese wegen vervoert voedsel.



Over de auteur

Hebban Culinair

95 volgers
1 boek
0 favorieten


Reacties op: Prachtig bladerboek: de Bosatlas van het voedsel

 

Gerelateerd