Listmania /
Rare, maar ware thrillers
Hector MacDonald - The Mind Game (Het emotiespel)
Met vaart geschreven, van talrijke subplotjes voorziene en derhalve moeilijk terzijde te leggen thriller over een 'emotie-experiment' waaraan hoofdpersoon Ben Ashurst, een Oxford-student, zich onderwerpt. Hij doet dat op verzoek van de charismatische professor James Fieldhead van de Zoölogiefaculteit, die het nog nauwelijks door de wetenschap ontgonnen terrein van de menselijke gevoelens in kaart wil brengen. De beloning lijkt lucratief: drie weken bivakkeren onder de tropische Keniaanse hemel met cocktails en de mooie, blonde Cara aan zijn zijde. Het enige wat Ben hoeft te doen is op zijn schedel een apparaatje te laten aanbrengen, dat zijn emoties registreert. Maar het spel is lang niet zo leuk als Ashurst had gehoopt. De bijna irritant naïeve student komt in tal van hachelijke situaties terecht, Fieldhead heeft - zo blijkt - het experiment niet louter in naam der wetenschap opgezet en zijn geliefde Cara weet manipuleren tot een kunst te verheffen.
Dan Brown - Het verloren symbool
De bestsellerauteur van Het Bernini mysterie en De Da Vinci Code komt in dit avontuur van symbolenkenner professor Robert Langdon met de noëtische wetenschap op de proppen. Weinigen weten wat deze term inhoudt. Het basisidee is dat de geest sterker is dan de materie. Als heel veel mensen tegelijk aan hetzelfde denken en hetzelfde wensen, dan gebeurt het ook. Deze telekinetische denkkracht is een slapende vaardigheid die, mits geoefend, grote invloed kan hebben. De vrouw in het boek die deze wetenschap beoefent, is Katherine, de zuster van Peter Solomon, de vriend en mentor van Robert Langdon. Langdon weet niet beter dan dat hij door zijn vriend naar Washington wordt geroepen om een lezing te geven, maar het enige wat hij daar van Solomon aantreft, is diens afgezaagde hand. Daar zitten allerlei tatoeages en andere aanwijzingen op. Langdon en Katherine hebben slechts een paar uur om Solomon levend terug te vinden.
Michael Crichton - Kongo
De zeven jaar geleden overleden auteur van onder andere Jurassic Park schreef Congo in 1980, waarbij hij zich baseerde op de belevenissen van een Amerikaanse expeditie die een jaar eerder door het tropisch regenwoud van het stroomgebied van de Kongo (Zaïre) trok. Deze expeditie werd op touw gezet, nadat een vorige groep ontdekkingsreizigers hun ultieme 'jungle experience' met de dood heeft moeten bekopen. Uit satellietbeelden wordt duidelijk dat een vaag, donker wezen - iets dat het midden houdt tussen een gorilla en een man - te maken heeft met de moordpartij bij de ruïnes van de vergeten stad Zinj. Dr. Karen Ross, werkzaam bij Earth Resources Technology Services in Houston, leidt de expeditie. Zij komt in het boek naar voren als een gewetenloze 'bitch', die op haar speurtocht naar stikstofarme diamanten koste wat kost de reis wil laten slagen. Ross wordt begeleid door de jungle-expert Munro, de vooraanstaande apenkenner Peter Elliott en zijn gorilla Amy. Het wordt niet bepaald een schoolreisje. Concurrerende ontdekkingsreizigers, kannibalen en een guerrilla voerende nieuw soort gorilla's kruisen het welhaast ondoordringbare pad van onze helden.
Tom Egeland - Het einde van de cirkel
In Het Einde van de Cirkel schrijft de Noorse auteur Tom Egeland over een archeoloog die aan de haal gaat met een geheimzinnig kistje dat bij een opgraving in Noorwegen is gevonden. Hij wil het behoeden voor illegale export naar het buitenland door een van de betrokken, buitenlandse archeologen. Terwijl de hoofdpersoon, een albino, wordt achtervolgd door een geheimzinnig genootschap, raakt hij verstrikt in een enorm historisch complot. De inhoud van het kistje, een manuscript uit de tijd van Jezus van Nazareth, blijkt een heel ander licht te werpen op de dood van Jezus. Egeland in een interview uit 2007: 'Het spelen met de theorie dat Jezus misschien niet aan het kruis gestorven is, is een leuke bezigheid. Wat is aannemelijker: dat Jezus naar de hemel ging of naar Frankrijk?'
Simon Beckett - Het sanatorium
In zijn derde avontuur doet de Britse forensisch antropoloog David Hunter onderzoek op de Anthropology Research Facility in Knoxville, Tennessee, beter bekend als de 'Body Farm'. Daar wordt bestudeerd hoe de lichamen van overleden mensen onder bepaalde omstandigheden ontbinden. Op een terrein van zo'n 3 hectare groot ligt een aantal lichamen te vergaan 'voor de wetenschap'. Het onderzoek gebeurt tijdens een klopjacht op een seriemoordenaar die op een afschuwelijke manier huishoudt. De serial killer heeft het grootste plezier als hij de politie met bizarre aanwijzingen kan misleiden. Zo breekt Hunter zich het hoofd over de vraag waarom de slachtoffers roze tanden hebben. Schrijver Simon Beckett was in 2002 op The Body Farm om een tijdschriftartikel over forensisch onderzoek te schrijven. Beckett, in een interview: 'Het eerste was me opviel was een lange rij maden die zich voortbewoog. En iedereen die het veld betrad, stopte om te kijken waar ze vandaan kwamen. De bron was een rottend lichaam dat een paar meter verderop lag. En dat om half acht in de ochtend als je net je ontbijt op hebt.'
Joseph Kanon - Het Manhattan Project
Thrillerdebuut van Amerikaanse uitgever die zijn verhaal baseert op een ware gebeurtenis: de uitvoering van Het Manhattan Project. Het is de naam van de geheime operatie die tot de schepping van de atoombom moest leiden. In de lente van 1945 werd aan de vervolmaking daarvan door een team van wetenschappers, onder leiding van Robert Oppenheimer, in het stadje Los Alamos, New Mexico, dag en nacht gewerkt. De bom, die in de Engelstalige versie door de geleerden liefkozend als 'gadget' (snufje, apparaatje) wordt omschreven, maar in de Nederlandse vertaling als 'constructie' door het leven gaat, moest een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog. En dat deed het ook, nadat 't 'apparaatje' was afgeworpen boven Hiroshima en Nagasaki. Terwijl de geleerden zich met niets anders lijken bezig te houden dan met De Bom, wordt in het nabijgelegen Santa Fe het stoffelijk overschot aangetroffen van Karl Bruner, veiligheidsofficier bij het Project. Zijn hoofd is tot moes geslagen en zijn broek is tot op zijn enkels afgestroopt. Michael Connolly, als officier bij de militaire inlichtingendienst gedetacheerd, wordt naar Los Alamos gestuurd om een onderzoek in te stellen.
Lionel Davidson - Expeditie Kolimsky
Thriller die mooie beschrijvingen van de onmetelijke ijsvlakten in Siberië in de blender gooit met duistere uitvindingen van Russische wetenschappers. Het verhaal begint in Oxford, waar een professor geheimzinnige, gecodeerde brieven ontvangt. Gecombineerd met signalen die spionagesatellieten opvangen, doet bij westese inlichtingendiensten het vermoeden rijzen dat de Russen in het verre van behaaglijke Siberië werken aan de ontwikkeling van een chemisch wapen. De CIA stuurt de Canadese indiaan Johnny Porter, die met een beetje fantasie kan doorgaan voor Siberische autochtoon, op onderzoek uit. Na een moeizame tocht over zee en land ziet de agent kans in het geheime lab door te dringen.
Jan Koesen - A.A.P.
Nederlandse variant op Expeditie Kolimsky van de van oorsprong wetenschapsjournalist Koesen. Hoofdpersoon in deze thriller uit 1997 over internet en genetische manipulatie is Stefan Kostopoulos. Hij is het product van een Griekse cafébaas en een stugge Elburgse die op vakantie in de zonovergoten azuurblauwe archipel voor een keertje de verboden uit de Bijbel liet voor wat ze waren. Voor Kostopoulos, bijgenaamd dr. Gen, is genetische manipulatie de toekomst. Op zijn Griekse eiland Kaos experimenteert hij er op los met chimpansees. De intelligente aap, dat is zijn droom. Om die te verwezenlijken plukt hij een hoertje van de straat in Piraeus en met behulp van een chantabele gynaecoloog manipuleert hij haar intern zodanig dat ze een chimpansee baart. Dan dient zich een andere proefpersoon aan: de psychologe Arlette de Brouckère, vanwege haar groteske uiterlijk dr. Sumo genaamd. De geleerde laat zich verleiden door de neonglimlach van dr. Gen en raakt binnen de kortste keren zwanger. Ze wil een kind, maar zij baart ongewild iets anders...
Nevada Barr - Het spoor van de kat
Rotsspleethagedissen, coyotes, katfretten, damhinden en poema's huppelen in al dan niet buitensporige aantallen door Het spoor van de kat, de eersteling van de Amerikaanse schrijfster Nevada Barr. De schrijfster, fulltime parkwachter in Mississippi, houdt het dicht bij 'huis' en doet in haar debuut verslag van moord en doodslag in de wildernis van West-Texas. En ranger Anna Pigeon mag het een en ander oplossen. Pigeon vindt op een van haar tochten door het Texaanse wildpark de stoffelijke resten van een collega-parkwachter. Haar verwondingen doen bij de parkautoriteiten het vermoeden rijzen dat ze is gedood door een poema en als represaille wordt er een exemplaar van die bedreigde diersoort afgemaakt. Pigeon twijfelt of de standrechtelijk omgebrachte poema daadwerkelijk de dood van haar collega op z'n 'geweten' heeft en gaat op onderzoek uit. Als daarna nog een parkwachter op raadselachtige wijze het moet afleggen tegen een bosje ratelslangen en Pigeon zelf ook bijna het loodje legt, lijkt haar vermoeden van een misdrijf bevestigd.
Ton Theunis - De kluizenaar
Een eenling die Het Systeem tegen zich in het harnas jaagt, daar draait het in deze thriller van oud-Justitie-medewerker Ton Theunis om. De eenling is een op een zijspoor gezette scheikundeleraar op leeftijd, die een hekel heeft aan de gemeenschap in het algemeen en de allochtone jongeren, die hem het leven op school zo zuur maakten, in het bijzonder. Er is een bomaanslag op een overvolle markt. Een tiental doden en een veelvoud aan gewonden is het gevolg. De politie zet meteen vol in op de opsporing van de dader(s). Met hulp van een AIVD-man zonder scrupules wordt alles uit de kast getrokken, het doel heiligt alle - technische - middelen. Het internetverkeer wordt in de gaten gehouden, mails en telefoons worden getapt. De techniek die onfeilbaar wordt geacht, leidt op een gegeven moment naar de scheikundeleraar. Maar heeft hij ook daadwerkelijk de aanslag gepleegd?