Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Gillend uit de (goed geconstrueerde) bocht vliegen

Ons team van Hebban-recensenten leest en beoordeelt een groot aantal recent verschenen boeken in verschillende genres. Regelmatig lichten we een van deze recensies uit om het boek extra onder de aandacht te brengen. Zo beoordeelde Hebban-recensent Inge 'De menseneter' van Tom Hofland.

Het gerecenseerde boek

De menseneter

Auteur: Tom Hofland
Uitgeverij: Querido

Lute werkt als kwaliteitsmanager bij een groot farmaciebedrijf op de Veluwe. Het bedrijf wordt overgenomen door een Zwitserse investeerder, die Lutes hele afdeling boventallig verklaart. Een bittere pil voor Lute: hij moet niet alleen tientallen trouwe collega’s zien weg te werken, maar krijgt ook de opdracht ze over te halen zelf ontslag te nemen. Wanneer Lombard, een freelanceheadhunter, zijn diensten aanbiedt, neemt Lute die van harte aan. Lombard zorgt ervoor dat de werknemers een voor een verdwijnen, en Lute kan zijn handen in onschuld wassen. Als de eerste doden vallen, heeft hij door dat hij een vos in het kippenhok heeft binnengelaten.

Over de auteur
Tom Hofland (1990) werd na het verschijnen van zijn debuutroman door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2018 en ontving het C.C.S. Crone Stipendium. Voor De Theatertroep schreef hij de eenakter 'De Rusofoob'. Hij maakte samen met Pascal van Hulst de podcast De Blankenberge Tapes, die werd genomineerd voor de Prix Europa en meer dan een miljoen keer werd beluisterd.

Gruwelijk kantoorleven ****

Door: Inge Drewes

Tom Hofland heeft in zijn derde roman, De menseneter, een hedendaagse versie van de gothic novel neergezet. Met een moderne Dracula of Frankenstein, in de vorm van een enge interim-manager. In een moderne setting: geen oud, krakend kasteel, maar een modern kantoorgebouw met klimaatbeheersing en veel resultaatverantwoordelijken. En verder met alle ingrediënten die in zo’n horrorverhaal passen: doodenge mensen met vreemde gewoontes, naïeve types die veel te lang blijven geloven dat het allemaal niet zo erg is, en natuurlijk ook veel bloed en bovennatuurlijke verschijnselen. Het levert een vermakelijke en goed geschreven roman op, die voor de liefhebbers van hedendaagse (kantoor)horror zeker het lezen waard is, en ook nog enige maatschappijkritiek bevat.

Hofland schrijft naast romans ook toneel, columns, artikelen en korte verhalen. Zijn romans variëren in genre: zijn debuut Lyssa was een soort kostuumdrama, zijn tweede roman, Vele vreemde vormen, een detective. Naast schrijver is Hofland ook een succesvol radio- en podcastmaker.

'Er gebeuren dingen die regelrecht uit een horrorfilm komen of uit een zwaar beneveld brein en het mooie is dat het tóch allemaal past.' – Recensent Inge

Het hoofdverhaal speelt zich grotendeels af in en rond kantoor. Afdelingsmanager Lute krijgt opdracht zich van een aantal collega’s te ontdoen en weet daar als goed-weer-manager geen raad mee. Gelukkig komt hij een man tegen, Lombard, die dat wel voor hem wil oplossen. Hij gaat met hem in zee en haalt daarmee de duivel binnen, zowel in zijn eigen leven als in dat van anderen. De interimmer blijkt wel erg goed in het wegpoetsen van boventalligen en het gaat van kwaad tot erger. Het verhaal vliegt door, er gebeuren dingen die regelrecht uit een horrorfilm komen of uit een zwaar beneveld brein en het mooie is dat het tóch allemaal past.

Dat heeft naast het mooi bedachte script te maken met de schrijfstijl, die heel beeldend en filmend is. Ook met de dialogen: ze kloppen gewoon, ook al zeggen mensen de meest vreselijke of onwaarschijnlijke dingen. Het is een soort film die op je afkomt: je weet dat het niet kan, je snapt het ook niet helemaal (net als de personages zelf), maar toch wil je verder, je wilt het meebeleven. De schrijver laat Lombard ergens halverwege zeggen tegen een werknemer:

'Dat is niet een boodschap die elke lezer past en niet een verhaal voor elke lezer.' – Recensent Inge

'Maar wie kwaad wil… écht kwaad wil… die moet een systeem ontwerpen. Een systeem waarin de deelnemers elkaar tot op het bot wantrouwen. Waarin ze elkaar controleren en klein houden voor hun eigen gewin. (…) Dat systeem draait op ideeën die als feiten worden gezien. (…) Een ondernemer die honderd man personeel wegpest om zo geld op ontslagregelingen te kunnen besparen. Een arbeider die zichzelf letterlijk kapotwerkt omdat er voor hem tien anderen in de rij staan: en hij accepteert het ook nog. In zo’n systeem wordt het kwaad vanzelfsprekend.'

En dat is ook zo in dit verhaal. Dat is niet een boodschap die elke lezer past en niet een verhaal voor elke lezer. Hou je van verhalen die niet steeds ongemakkelijker worden en gillend uit de (goed geconstrueerde) bocht vliegen, dan kun je beter een ander (kantoor)boek lezen. Maar wie wil lachen om kantoorellende, ook wel eens gek wordt van zijn bazen, en ook nog fijn wil huiveren en rillen, dan is dit een geweldig boek.

Inge Drewes werkt fulltime als onderwijsinspecteur mbo en ho. Ze leest altijd en overal, vooral literatuur, biografieën en reisverhalen, maar zo nu en dan ook een fijne thriller. Naast recenseren voor Hebban doet regelmatig mee met leesclubs en heeft ze ook een 'live-leesclub'.

profiel

Meer recensies van Inge:



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Gillend uit de (goed geconstrueerde) bocht vliegen

 

Gerelateerd

Over

Tom Hofland

Tom Hofland

Tom Hofland (1990) werd na het verschijnen van zijn debuutroman Lyssa (2017) doo...