Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Je eigen geschiedenis schrijven

Charlie Gilmour schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften, en begon aan zijn eerste boek nadat hij een jonge ekster vond en deze verzorgde, zoals ook zijn biologische vader ooit deed. Hebban-recensent Merel las het boek en beoordeelde het met vier sterren: 'Uit het contact met de vogel leert Gilmour onder andere dat liefde soms loslaten is.'

In 2021 verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos en vertaald door Jan de Nijs.

Vlieglessen van Charlie Gilmour

Vlieglessen van Charlie Gilmour is een verhaal over vaders en vogels…

… over een jonge ekster die uit het nest valt, in de handen van Charlie Gilmour – en diens leven verandert: dag en nacht wil het beestje wormen, het rooft het huis leeg en gebruikt Charlies haar als nest.

… maar ook over een kauw, als huisdier gehouden door Heathcote Williams, dichter, anarchist en Charlies biologische vader, die zijn zoon in het holst van de nacht verliet.

… en over hoe de geschiedenis zich herhaalt. Vader en zoon delen meer dan alleen hun liefde voor vogels; Charlie vreest dezelfde fouten te maken als zijn vader. Dit is een verhaal over verandering – van wild naar tam, van bijna dood naar leven, van vrijheid naar gevangenschap en terug.

Vlieglessen van Charlie Gilmour is een onvergetelijk verhaal over de band tussen een man en een vogel. Prachtige memoires over kind zijn en ouderschap, gevangenschap en vrijheid, rouw en liefde.

Charlie Gilmour studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge, met een korte onderbreking in 2011, toen hij vier maanden in de gevangenis zat. Sindsdien schrijft hij voor verschillende kranten en tijdschriften. Hij woont met zijn vrouw en dochter in Londen. Vlieglessen is zijn eerste boek.


Recensie: Prachtig boek over verandering ****

Door Merel Lommers-Plat

Op een dag komt Yana, de vriendin van Charlie Gilmour, thuis met een uit het nest gevallen eksterkuiken. Gilmour weet niet zo goed wat hij ermee aan moet, want de kwetsbaarheid van het kuiken beangstigt hem. Toch neemt hij de zorg voor het dier over wanneer Yana een week weg is. Hij schakelt al snel de hulp van zijn moeder in, die hem naar zijn biologische vader verwijst. Die heeft vroeger immers een kauw opgevangen. Gilmour ziet het echter niet zitten om daar advies in te winnen, want hij heeft, op wat onbetekenende mailtjes na, al jaren geen contact met zijn vader. Kunnen ze nu ze door de vogel een overeenkomst hebben, eindelijk een band opbouwen?

In het autobiografische Vlieglessen, naar het Nederlands vertaald door Jan de Nijs, vertelt Gilmour over hoe de ekster zijn denken en leven heeft veranderd. Het is ook een verhaal over wat vaderschap behelst. Gilmour werd al jong door zijn vader Heathcote Williams verlaten, maar werd geadopteerd door de nieuwe man van zijn moeder (David Gilmour, zanger van Pink Floyd).

Vlieglessen spreekt meteen tot de verbeelding. De prettige schrijfstijl met veel beeldspraak maakt het verhaal levendig. Je ziet eksterkuiken Benzene zo voor je:

'Zijn eerste solovluchten worden ondernomen met alle gratie van een kip die van een schuurdak af wordt gegooid.'

De ekster roept meteen vertedering op. Het is heerlijk om de ontwikkeling van het beestje te volgen, van zielig piepend kuiken naar volwassen ekster die door het huis vliegt en streken vertoont. Het is onmogelijk om niet van het dier te gaan houden. Je voelt dan ook gewoon de opluchting als Gilmour de vogel vrij gaat laten, maar deze niet wil vertrekken.

Met Benzene bouwt Gilmour snel een relatie op, maar met zijn vader ligt dat anders. Ze mailen wel, maar communiceren nooit echt. Als Heathcote ziek wordt en de auteur langsgaat, komt er nog steeds geen gesprek op gang. Heathcote houdt hem op afstand, blijft hangen in het vertellen van anekdotes en Gilmour durft de echt wezenlijke vragen niet te stellen. Dat is meer dan jammer, want de hele geschiedenis werkt enorm door in Gilmours leven. Hij is bang dat de geschiedenis zich herhaalt en de wens van Yana om aan kinderen te beginnen roept dan ook sterke angst bij hem op. Het is Benzene die hem laat zien dat hij zijn eigen geschiedenis kan schrijven.

Uit het contact met de vogel leert Gilmour onder andere dat liefde soms loslaten is. Hij leert er ook op te vertrouwen dat hij zijn vader niet is en zijn eigen keuzes kan maken. De vogel groeit en ontwikkelt zich, maar Gilmour zelf maakt ook behoorlijke stappen. Prachtig hoe die ontwikkelingen parallel aan elkaar lopen. Dit vinden we ook terug in de delen waaruit het verhaal is opgebouwd: van stoppelveren en slagveren naar nest en ei. Het is niet alleen de vogel die moet leren zijn vleugels uit te slaan en een goed nestje te bouwen.

De vogel groeit en ontwikkelt zich, maar Gilmour zelf maakt ook behoorlijke stappen. Prachtig hoe die ontwikkelingen parallel aan elkaar lopen.

Vlieglessen bestaat uit twee verschillende verhaallijnen: die over het opvoeden van een eksterkuiken en die over het opbouwen van een relatie met een vader die nooit echt een vader is geweest. Beide verhaallijnen zijn realistisch en overtuigend geschreven. Ondanks dat het twee verschillende onderwerpen zijn, vormen ze samen een mooi geheel. Allereerst komt dit doordat er een duidelijk link is tussen de vogels en zijn vader: ook zijn vader heeft ooit een kuiken opgevangen en groot gebracht. Daarnaast koppelt Gilmour eksterfeitjes aan eigen ervaringen. Zo vergelijkt hij bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe vader met het feit dat een ongebonden vogel de zorg voor een kuiken overneemt als diens vader hem verlaat. Verder is het voor de leesbaarheid erg prettig dat de zwaardere stukken over zijn vader afgewisseld worden met de lichtere stukken over Benzene.

Vlieglessen is een prachtig boek over verandering, over de relatie tussen vader en zoon en natuurlijk over vogels. Na het lezen hoop je bijna dat je zelf een uit het nest gevallen vogeltje vindt (al wijst Gilmour de lezer er op dat je deze in dat geval veel beter bij een deskundige vogelinstantie kan afleveren).

Meer over de band tussen vogels en mensen

Merel Plat zit al vanaf het moment dat ze leerde lezen met haar neus in de boeken. Haar favoriete genres zijn fantasy en non-fictie, en voor dat laatste genre recenseert ze sinds augustus 2019 bij Hebban. Daarnaast heeft ze haar eigen blog: Boekenmonster.

profiel

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Je eigen geschiedenis schrijven

 

Gerelateerd

Over

Charlie Gilmour

Charlie Gilmour

Charlie Gilmour studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge, met ee...