Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Losse draadjes zijn niet te bespeuren

Pascal Engman schreef met 'Femicide' zijn tweede boek in de thrillerreeks rond inspecteur Vanessa Frank en is nog lang niet klaar, ondanks eerdere berichten dat het een trilogie zou worden, is Engman bezig met een vierde boek. Hebban-recensent Greet las 'Femicide' en gaf het vier sterren: 'Een boek met een interessante invalshoek en personages, boeiende verhaallijnen en een ontknoping die er zijn mag.'

In 2021 verschenen bij uitgeverij Volt en vertaald door Ydelet Westra.

Femicide van Pascal Engman

fe·mi·ci·de (zelfstandig naamwoord • de (v) • femicides)
1 moord op een vrouw vanwege het feit dat ze vrouw is

Een jonge vrouw wordt dood aangetroffen in haar appartement. Ze is meer dan twintig keer in haar buik gestoken. Als rechercheur Vanessa Frank erachter komt dat de gewelddadige ex van het slachtoffer precies die week is vrijgelaten uit de gevangenis, lijkt het een uitgemaakte zaak. Toch heeft Frank het vermoeden dat er iets anders speelt.

Tijdens haar onderzoek stuit ze op een digitaal netwerk van mannen die vrouwen willen straffen, de zogeheten ‘incels’, die zich tegen het feminisme keren. Kunnen zij hierbij betrokken zijn, en zo ja: hoe zijn ze te stoppen?

Pascal Engman is journalist en werkte bij vooraanstaande Zweedse kranten. Hij nam een sabbatical, reisde naar Chili en schreef daar zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten verkocht zijn aan een productiebedrijf in Los Angeles.


Recensie: Interessante invalshoek, boeiende personages en verhaallijnen ****

Door Greet Braem

Pascal Engman (1986) is een Zweedse journalist, die voor Expressen en andere bekende kranten in zijn thuisland werkte. Tijdens een sabbatical reisde hij naar Chili, het land dat als inspiratiebron voor zijn eerste thrillers zou fungeren. Debuteren deed hij met de standalone Patriotten; daarna volgde Vuurland, het eerste deel in een serie rond personage Vanessa Frank. Femicide is het tweede boek in de rij en werd net als het eerdere werk van Engman in het Nederlands vertaald door Ydelet Westra.

Wanneer een jonge vrouw het uitmaakt met haar vriend die in de cel zit, dreigt hij haar te vermoorden. Kort daarna wordt ze dood teruggevonden, uitgerekend tijdens zijn verlof uit de gevangenis. Het lijkt een uitgemaakte zaak, en toch krijgt inspecteur Vanessa Frank steeds meer het vermoeden dat er iets anders aan de hand is. Wanneer even later opnieuw een vrouw vermoord wordt aangetroffen, gaan steeds meer alarmbellen rinkelen. Wat is het verband tussen de moorden? Is het toeval dat steeds de partner van het slachtoffer de voor de hand liggende dader is?

De talloze en niet altijd ter zake doende uitweidingen uit het eerste boek in de serie zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

In Femicide neemt de auteur zijn lezers voor het eerst niet mee naar Chili, alle verhaallijnen spelen zich af in Stockholm. Naast inspecteur Frank en haar collega’s leveren heel wat anderen hun bijdrage. Allereerst is er Jasmina, een intelligente journalist bij Kvällspressen, die een grote rol bij de ontknoping van de zaak zal spelen. Veel aandacht is er voor Oscar Sjölander, de beroemde televisiepresentator die het niet zo nauw neemt met de echtelijke trouw. En dan is er Tom, de jongeman die er maar niet in slaagt een liefdesrelatie met een vrouw aan te knopen, terwijl een stel verlopen junks dan weer aantoont dat er echt op ieder potje een dekseltje past. Last but not least is er de terugkeer van Nicolas Paredes, de held uit Vuurland.

Ondanks de vele personages en verhaallijnen, voelt het geheel nooit complex aan. De talloze en niet altijd ter zake doende uitweidingen uit het eerste boek in de serie zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Waar de lezer toen vooral veel geduld moest hebben, zit die nu meteen in het verhaal en kan hij meepuzzelen met inspecteur Frank in de hoop de zaak op te lossen. De link tussen de verschillende slachtoffers is immers een raadsel. Eveneens is lange tijd onduidelijk wie er achter de moorden zit. En wanneer de mist optrekt, blijft de vraag of de auteur de lezer wellicht op een vals spoor gezet heeft. Het zal toch niet?

Naar het einde toe schakelt de auteur nog een tandje hoger en gewelddadige scènes schuwt hij niet. De ontknoping is absoluut bevredigend en losse draadjes zijn niet te bespeuren.

Het boek bestaat uit acht delen, die min of meer willekeurig gekozen lijken. Belangrijker is de opdeling in vele korte hoofdstukken, want zij zorgen ervoor dat het tempo vanaf het begin er goed in zit. De voortdurende perspectiefwisselingen en de vlotte schrijfstijl van Engman, die veel ruimte laat voor dialoog, doen de rest. De verschillende verhaallijnen zijn in evenwicht en de spanning is doorlopend aanwezig. Naar het einde toe schakelt de auteur nog een tandje hoger en gewelddadige scènes schuwt hij niet. De ontknoping is absoluut bevredigend en losse draadjes zijn niet te bespeuren.

Femicide is een spannende en meeslepende thriller. Een boek met een interessante invalshoek en personages, boeiende verhaallijnen en een ontknoping die er zijn mag. Vanessa Frank heeft overigens nog een en ander in petto voor de lezer, want in tegenstelling tot wat eerder gezegd werd, houdt Engman het niet bij een trilogie, maar werkt hij al aan nummer vier.

Meer vermoorde vrouwen

Greet Braem leest van alles, vooral thrillers maar ook romans en af en toe een jeugdboek of non-fictietitel. Sinds 2018 recenseert ze voor Hebban literatuur en thrillers. Ook doet ze graag mee aan leesclubs, als lezer of coördinator.

profiel

Meer recensies van Greet:

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2605 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Losse draadjes zijn niet te bespeuren

 

Gerelateerd

Over

Pascal Engman

Pascal Engman

Pascal Engman is journalist en werkte bij vooraanstaande Zweedse kranten. Hij na...