Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Meegesleurd worden in het ritme van de trein

Ons team van Hebban-recensenten leest en beoordeelt een groot aantal recent verschenen boeken in verschillende genres. Regelmatig lichten we een van deze recensies uit om het boek extra onder de aandacht te brengen. Zo beoordeelde Hebban-recensent Evy 'Station Amerika' van Emile Kossen.

Het gerecenseerde boek

Station Amerika

Auteur: Emile Kossen
Uitgeverij: Spectrum

Niet met de auto of het vliegtuig, maar per trein doorkruist correspondent Emile Kossen de Verenigde Staten. Het vervoersmiddel dat 150 jaar geleden de twee kusten van Amerika voor het eerst verbond, is nog altijd een plek waar reizigers van verschillende achtergronden urenlang met elkaar doorbrengen. Kossen probeert zo te achterhalen wat het zo verdeelde Amerika nog samenbrengt.

Kossen stapt uit op plekken die door anderen worden overgeslagen: van vissersdorpjes in Maine tot romantisch Mississippi en van indianenreservaten tot overblijfselen van het Wilde Westen. Na duizenden kilometers op het spoor, 33 staten en talloze persoonlijke, eerlijke en vaak ontroerende interviews maakt Kossen de balans op. Het resulteert in een prachtig portret van een land waar veel te vrezen valt, maar waar hoop en dromen nooit ver weg zijn.

Over de auteur
Emile Kossen (1992) is sinds maart 2017 correspondent Verenigde Staten in Washington D.C. voor EW en andere Nederlandse media. Kossen behaalde een bachelor American Studies en een master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Toegankelijke kennismaking met VS ***

Door: Evy De Brabander

'De zekerheid in de wagon dat je je medereizigers nooit meer hoeft te zien, lijkt veel Amerikanen eerlijker en spraakzamer te maken. Dat ze urenlang nergens anders naartoe kunnen en dat telefoons vaak niet werken op de routes door het binnenland, helpt alleen maar.'

Er lijkt geen mooiere manier om een land als de Verenigde Staten van Amerika te leren kennen, dan met de trein van kust naar kust te reizen, zoals Emile Kossen deed. Niet alleen krijg je zo het beste beeld van het land zelf, omdat je landschappen op een andere manier te zien krijgt dan wanneer je in de auto zit of vanuit het vliegtuig kijkt, maar je hebt ook volop de kans om met je medereizigers in gesprek te gaan. Kossen probeert in die gesprekken op zoek te gaan naar de verbindende factoren tussen Amerikanen uit alle hoeken van het land.

De verbindende factoren zijn er, de hartelijkheid en het streven naar de Amerikaanse droom, maar gelukkig zijn er tevens veel individuele verschillen tussen de personen die Kossen spreekt. Het is een hele reis, meer dan 10.000 kilometer, en het helpt dat elke bladzijde van het verslag dat Station Amerika hiervan vormt weer iets nieuws heeft te vertellen. Het taalgebruik is neutraal en leidt daardoor niet af van de inhoud, maar geeft er ook niets extra's aan mee. Met momenten voelt het door de zakelijkheid wat afstandelijk aan. Kossen vormt geen mening en door de manier waarop hij zijn relaas doet sta je er ook als lezer heel open in en omarm je makkelijk alle verschillende meningen. Daarmee doet de auteur eer aan zijn beroep als correspondent Verenigde Staten.

Het boek is in hoofdstukken verdeeld, naar de verschillende treinlijnen. Binnen de hoofdstukken worden er kleinere trajecten afgebakend. Sommige delen zijn heel herkenbaar, maar met name de delen die in het midden van het land liggen, zijn dat een stuk minder. De kaartjes die bij het begin van elk hoofdstuk getoond worden zijn daar niet toereikend om een lezer voldoende inzicht te geven waar Kossen zich precies bevindt. Je hebt dan toch al snel de neiging om de steden via Google op te zoeken.

'Het is een hele reis, meer dan 10.000 kilometer, en het helpt dat elke bladzijde van het verslag dat Station Amerika hiervan vormt weer iets nieuws heeft te vertellen.' – Hebban-recensent Evy

Er worden veel plekken bezocht en dat geeft zeker een mooi beeld van de diversiteit die Amerika te bieden heeft. Het zijn namelijk niet alleen de verhalen op de trein die Kossen interesseren, maar hij houdt halt in bepaalde plaatsen en gaat daar een bezoek brengen aan een persoon of ‘bezienswaardigheid’. Het zijn zeker niet de populairste toeristische trekpleisters die aandacht krijgen, maar het zijn vaak plekken die een mooi verhaal met zich meebrengen.

Net dat enorme aantal plekken en mensen zorgt er ook voor dat de tijd die in Station Amerika aan elk item wordt gespendeerd klein is. Je hebt als lezer zelf het gevoel dat je meegesleurd wordt in het ritme van de trein. Er is geen tijd om even iets te laten bezinken, je moet door. De combinatie van persoonlijke verhalen met een stukje geschiedenis en aardrijkskunde maken dat er veel informatie te verwerken valt en die blijft niet altijd goed hangen. Er wordt in de breedte aandacht besteedt aan wat de Verenigde Staten van Amerika te bieden hebben, maar het geheel mist daardoor af en toe wat diepgang. Station Amerika is daarmee een goed boek voor de lezer die op een toegankelijke manier graag kennis wil maken met de VS.

Evy De Brabander werkt deeltijds als paardentandarts en deeltijds als docent op het HBO. Ze leest divers en zag de laatste jaren een verandering in haar leessmaak: waar ze eerder veel thrillers las, duikt ze nu liever de literatuur in. Ook jeugdboeken in de ruimste zin van het woord mogen niet ontbreken. Ze is dol op bijzondere uitgaven of geïllustreerde boeken voor volwassenen.

profiel

Meer recensies van Evy:



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Meegesleurd worden in het ritme van de trein

 

Gerelateerd

Over

Emile Kossen

Emile Kossen

Emile KossenĀ (1992) is sinds maart 2017 correspondent Verenigde Staten in Washin...