Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Pearse lijkt het nodige talent in huis te hebben

door Hebban Crew 5 reacties
Sarah Pearse verhuisde naar Zwitserland toen ze in de twintig was, waar ze veel tijd doorbracht in de Alpen. Ze las een artikel over de geschiedenis van de sanatoria in dat gebied en kreeg het idee voor een thriller. Hebban-recensent Greet las 'Het sanatorium' en beoordeelde het boek met 3 sterren: 'Lange tijd heb je het gevoel een echt sterk boek te lezen.'

Het sanatorium

Sarah Pearse

Een imposant hotel, geïsoleerd gelegen midden in de Alpen. Het is de laatste plek waar rechercheur Elin wil zijn. Ze heeft echter verlof opgenomen van haar werk, en aangezien ze haar broer Isaac al een tijd niet heeft gezien, kan ze geen goede reden bedenken om nee te zeggen wanneer ze de uitnodiging krijgt om zijn verloving daar te vieren.

Het hotel is prachtig, maar zodra Elin over de drempel stapt bekruipt haar een vreemd gevoel. Ze kan het idee dat er iets mis is niet van zich afschudden, en haar overtuiging wordt groter wanneer ze hoort dat het hotel voor de verbouwing een vervallen sanatorium was.

Wanneer Isaacs verloofde de volgende ochtend spoorloos verdwenen lijkt, wordt Elin echt ongerust. Een sneeuwstorm heeft het hotel afgesloten van de buitenwereld en de hotelgasten beginnen langzaam in paniek te raken. Niemand heeft door dat er nóg een vrouw is verdwenen: de enige die hen had kunnen waarschuwen voor het gevaar waarin zij zich bevinden…

In 2021 verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos en vertaald door Roelof Posthuma.

Sarah Pearse woont in South Devon met haar man en twee dochters. Ze studeerde Engels aan de universiteit van Warwick en verzorgde de PR voor diverse merken. Toen ze in de twintig was verhuisde ze naar Zwitserland en bracht veel van haar vrije tijd door in de Alpen.

Recensie: Spanning en schrijfstijl zitten goed ***

Door Greet Braem

De Britse Sarah Pearse studeerde Engels aan de universiteit en was daarna actief in het publicrelationswereldje. Als twintiger woonde ze een tijd in Zwitserland en leerde ze de Alpen kennen, iets wat haar bij haar latere schrijfcarrière goed van pas zou komen. Toen ze een artikel las over de geschiedenis van sanatoria in de streek, had ze de insteek voor haar eerste thriller te pakken. Het sanatorium, naar het Nederlands vertaald door Roelof Posthuma, is het eerste deel in een serie met rechercheur Elin Warner.

De auteur neemt de lezer mee naar de Zwitserse Alpen, meer bepaald naar hotel en kuuroord Le Sommet. Het complex, dat bijna volledig uit glas bestaat, was in de vorige eeuw een sanatorium. De Britse Elin is rechercheur met verlof en samen met haar partner naar de regio afgereisd om de verloving van haar broer Isaac te vieren. De relatie tussen broer en zus staat op een bijzonder laag pitje sinds ze als kind hun broertje Sam verloren. Tijd om de brokken te lijmen is er niet, want meteen de eerste ochtend is Isaacs verloofde spoorloos. Elin vermoedt als enige dat er iets serieus mis is. Wanneer kort daarna een lijk gevonden wordt, slaat de paniek toe. Het hotel is zowat ondergesneeuwd en een lawine heeft alle toegangswegen afgesloten. Elin is de enige die weet hoe ze nu te werk moet gaan. Zal ze de dader weten op te sporen of brengt ze iedereen in gevaar?

Hoe idyllisch een berghotel ook kan zijn, wanneer het geteisterd wordt door een dagenlange sneeuwstorm en van de buitenwereld afgesloten is, overheersen al snel angst en ongerustheid.

De locatie waar Pearse voor gekozen heeft, is schitterend. Het complex ligt zo afgelegen dat het meer dan een gezonde portie moed vraagt om alle haarspeldbochten erheen te trotseren. Hoe idyllisch een berghotel ook kan zijn, wanneer het geteisterd wordt door een dagenlange sneeuwstorm en van de buitenwereld afgesloten is, overheersen al snel angst en ongerustheid. Voeg daar een eerste lijk aan toe en de sfeer is gezet, claustrofobisch en realistisch.

De personages zijn dan weer niet vlekkeloos neergezet. Vooral aan hoofdpersonage Elin schort het een en ander. Hoewel ze op non-actief staat en bang is voor haar eigen schaduw, neemt ze de touwtjes in handen wanneer er zich een moordenaar in hun midden lijkt te bevinden. Ze geeft meer dan eens tegenstrijdige signalen af, zowel naar haar partner als naar de hotelgasten toe. De personages rond Elin zijn, op een uitzondering na, stabieler neergezet. Bij hen overheerst dan weer de vraag of alles is wat het lijkt. Naast broer en zus en hun respectieve partners, is er een grote rol weggelegd voor de twee personen die het hotel leiden en een aantal personeelsleden. Ondanks het vrij grote aantal namen is iedereen zeer herkenbaar neergezet, vaak aan de hand van een paar beschrijvende woorden.

Lange tijd heb je het gevoel een echt sterk boek te lezen. Tot er onder de oppervlakte steeds meer schoonheidsfoutjes blijken te zitten, dingen waar de lezer zich uiteindelijk aan gaat ergeren.

Het sanatorium is heerlijk vlot geschreven, het tempo zit meer dan goed. Spannend is de eerste Pearse eveneens. Verdwijningen, toegetakelde lijken en mysterieuze aanwijzingen zorgen daarvoor. Net als de schrijfwijze die bijzonder goed past bij een thriller als deze: rechttoe rechtaan, waarbij beschrijvingen afgewisseld worden door snelle dialogen. Lange tijd heb je het gevoel een echt sterk boek te lezen. Tot er onder de oppervlakte steeds meer schoonheidsfoutjes blijken te zitten, dingen waar de lezer zich uiteindelijk aan gaat ergeren. Een rechercheur die de hele tijd verzucht dat ze toch zo naïef is geweest, maar keer op keer dezelfde domme beslissingen neemt en beoordelingsfouten maakt. De verdachtmakingen gaan alle kanten op, en er wordt met alle mogelijke motieven gestrooid, tot je er een beetje moedeloos van wordt. Uiteindelijk zakt het verhaal als een pudding in elkaar, de geloofwaardigheid is dan al lang niet meer wat die behoort te zijn.

Qua spanning en schrijfstijl zit het goed bij Het sanatorium. De personages en de plot weten minder te overtuigen. Toch lijkt Pearse het nodige talent in huis te hebben en mag ze met de opvolger, die in 2022 verschijnt, in de herkansing.

Greet Braem leest van alles, vooral thrillers maar ook romans en af en toe een jeugdboek of non-fictietitel. Sinds 2018 recenseert ze voor Hebban literatuur en thrillers. Ook doet ze graag mee aan leesclubs, als lezer of coördinator.

profiel

Meer recensies van Greet:



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Pearse lijkt het nodige talent in huis te hebben

 

Gerelateerd

Over

Sarah Pearse

Sarah Pearse

Sarah Pearse woont in South Devon met haar man en twee dochters. Ze studeerde En...