Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensie: Pimm van Hest opent een belangrijk gesprek

Na de adoptie van zijn dochtertje begon Pimm van Hest na te denken over het schrijven van kinderboeken. Inmiddels is hij gevierd prentenboekauteur en verschijnt zijn nieuwste boek 'Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt'. Hebban-recensent Sanne las het prentenboek en beoordeelde het met de volle vijf sterren: 'Van Hest is erin geslaagd een belangrijk thema uitgebreid doch luchtig bespreekbaar te maken.'

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt van Pimm van Hest

Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: 'Ik wil later homo worden!' Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt.

In 2021 verschenen bij uitgeverij Clavis en geïllustreerd door Esther Leeuwrik.

Pimm van Hest (1975) volgde een opleiding tot leraar, en ging na een jaartje lesgeven zelf weer naar school om psychologie te studeren. In 2008 adopteerde hij samen met zijn vriend een dochtertje. Tijdens het adoptieproject borrelde het idee op een boek te schrijven over adoptie, een prentenboek in het bijzonder; juist omdat hij merkte dat dit een leeftijd is waarop adoptiekinderen voor het eerst met belangrijke vragen komen en er eigenlijk heel weinig aan voorlichting voorhanden is om hen bij deze vragen te helpen.

Recensie: Een waardevol en kleurrijk prentenboek over geaardheid *****

Door Sanne de Graaf

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt is niet het eerste boek dat van Pimm van Hest (1975) is verschenen. De verhalen die hij eerder schreef, allen voor de jeugd, nodigen uit om gesprekken aan te gaan over moeilijkere onderwerpen als oorlog, verlies en rouw, maar ook over warmere thema’s als vriendschap en familie. Van Hest, die tijdelijk voor de klas heeft gestaan en daarna psychologie ging studeren, geeft zijn boeken een educatieve twist en baseerde zich meermaals op zijn eigen ervaringen.

Ook in Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt heeft Van Hest kans gezien een belangrijk gesprek te openen. In dit prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of vier maakt hij geaardheid op een kinderlijk eenvoudige manier bespreekbaar. Meester Tom zit met zijn klas in de kring waar ze het hebben over wat ze later willen worden. Een aantal voor de hand liggende beroepen worden genoemd zoals balletdanseres en vlogger, totdat Robbert aan de beurt is. Hij wil geen brandweerman of piloot worden. Nee, hij wil later homo worden. Volgens Ahlam kan dat niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Het gesprek dat vervolgens tussen de kinderen ontspruit is ongedwongen, ruimdenkend en zonder waardeoordeel.

'Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Daarom kun je er dus niet voor kiezen om homo, en ook niet om hetero te worden. Je bent het of je bent het niet.'

Het 40 pagina’s tellende boek bevat relatief veel tekst voor deze jonge doelgroep, waarvan de spanningsboog kort is. Dat valt echter in het niet bij de prettige schrijfstijl van Van Hest. Door zijn alledaagse taalgebruik, korte zinnen, vleugje humor en herkenbare dialogen zal de luisteraar de aandacht erbij weten te houden. Ook de vragen en opmerkingen van de kinderen uit het verhaal helpen daarbij. Hun commentaar is logisch, maar maakt ook nieuwsgierig naar het antwoord erop. Hoe heet het als je als meisje op meisjes verliefd bent, en kun je ook op jongens én meisjes verliefd zijn? Hoe moet dat als je later een gezin met kinderen wil, of als je helemaal niet weet wat je wil? Door gebruik te maken van een kringgesprek als setting met doodgewone kinderen en hun vragen, zal elk kind zich in het verhaal kunnen herkennen. Van Hest is erin geslaagd een belangrijk thema uitgebreid doch luchtig bespreekbaar te maken.

Zoals het een prentenboek betaamd spelen, naast het geschreven woord, ook de illustraties een belangrijke rol. Esther Leeuwrik verzorgde de prenten en maakte er een kleurrijk geheel van, volledig passend bij de diversiteit aan klasgenootjes, want de klas van meester Tom is uiteraard een afspiegeling van de Nederlandse bevolking met kinderen van uiteenlopend afkomsten. De basiskleur van elke pagina is eenvoudig door het gebruik van pasteltinten, maar de daarop aangebrachte afbeeldingen zijn ware kleurexplosies. Alle kleuren van de regenboog, maar ook de gekleurde cirkelboog zelf, zijn meermaals in het boek uitgestrooid als de kinderen in de klas, op het schoolplein of in hun thuissituatie worden afgebeeld. Kinderen en volwassenen, jong en oud, met kort of lang haar, een donkere huid of vol met sproetjes. Ze zijn allemaal verschillend en toch zo gelijk; ze zijn allemaal verliefd.

Na het verhaal van meester Tom en zijn klas, wordt het prentenboek afgesloten met een aantal pagina’s aan uitleg over verliefdheid, LGBTQIP+, homoseksualiteit en wist-je-datjes. Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt is het derde deel in de reeks 'Kriebels in je buik', een serie boeken over kinderen en seksualiteit. Een waardevol prentenboek dat in geen enkel gezin of schoolklas mag ontbreken.

Sanne de Graaf heeft zichzelf op zeer jonge leeftijd leren lezen en sindsdien heeft ze het ene na het andere boek verslonden. Wat boeken betreft is ze net een kliko; alles gaat er in. Van literatuur, (historische) romans en non-fictie tot jeugdliteratuur. Ze las een tijd ook regelmatig thrillers, maar dat is op een laag pitje komen te staan. Er is ook zoveel moois te lezen!

profiel

Meer recensies van Sanne:



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Pimm van Hest opent een belangrijk gesprek

 

Gerelateerd

Over

Pimm van Hest

Pimm van Hest

Pimm van Hest werd op 25 augustus 1975 geboren in Veldhoven, Nederland. Na zijn ...