Recensieoverzicht #40: overal water
Zelf een recensie schrijven
Sta jij met één blik op deze recensies al te popelen om zelf ook aan de slag te gaan? Een lezersrecensie is zo gemaakt! Ga naar de boekpagina en schrijf je recensie in het tekstveld onder de al geplaatste recensies. Ben je van plan minder dan 100 woorden te gebruiken? Kies dan voor het achterlaten van een reactie.
Titel: De smaak van water
Auteur: Emmi Itäranta
Vertaler: Sandra van de Ven
Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Literatuur
De zeventienjarige Noria groeit op in een wereld waar waterschaarste een alledaags feit is. Als aanstaande theemeester van een zoetwaterbron zal ze keuzes moeten maken over wie de kans krijgt te overleven.
'Itäranta weet in De smaak van water een aangrijpende wereld te schetsen waarin waterschaarste tot allerlei realistische problemen en corrupte regimes leidt. [...] Ze schrijft daarbij weloverwogen en poëtisch, met veel oog voor details, prachtige beschrijvingen van de rituelen tijdens theeceremonieën en symboliek omtrent water.' Lees de volledige recensie
Over de Hebban-recensent: Eline is naast Hebban-recensent ook tekstschrijver en redacteur en leest naast literatuur ook graag non-fictie over psychologie, geschiedenis, schrijven en reizen..
Titel: En de vierde keer zonken we
Auteur: Sally Hayden
Vertaler: Hans E. Van Riemsdijk
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Genre: Non-fictie
Journalist Sally Hayden onderzoekt de vluchtelingencrisis in Noord-Afrika en interviewt honderden vluchtelingen die vastzitten in detentiecentra in een wanhopige poging Europa te bereiken.
'[Hayden] zoekt uit waar de mensen in kwestie vandaan komen en welke tocht ze moesten ondernemen door de Sahara om uiteindelijk in Libië terecht te komen in opvangcentra (lees: gevangenissen), waar gezinnen worden gescheiden en martelingen en verkrachtingen meer regel dan uitzondering zijn. Een wrede odyssee, met als enige doel een bootje te vinden dat hen naar het Beloofde Land Europa brengt.' Lees de volledige recensie
Over de Hebban-recensent: Kristof is graag buiten in de natuur aan het wandelen of fietsen, maar hij dwaalt ook graag door boeken. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in literatuur met historische en maatschappelijke thema's.
Recenseren doe je zo
'De verhaalbeschrijving in je recensie neemt niet de functie van de flaptekst op de boekpagina over. Lezers die willen weten waar een boek over gaat, kunnen dat daar wel vinden. Een verhaalbeschrijving is een essentieel onderdeel van een recensie en dient een logische verbinding te hebben met je mening. Elke lezer haalt iets anders uit een boek, dus licht dat uit wat jij belangrijk vindt. Durf het verhaal te beschrijven zoals jij het als lezer las, met de highlights die jij belangrijk vond.' – Uit: van leeservaring tot recensie
Win en deel je leeservaring
Wil jij zelf ook een recensie schrijven en heb je net even die stok achter de deur nodig? Op Hebban kun je je ook inschrijven voor winacties in ruil voor een leeservaring. Je krijgt van ons het boek en schrijft je eigen leeservaring op in een eerlijke recensie. Een goede manier om het te leren of om jezelf te verbeteren. Zo kun je je nu inschrijven voor De kerstboekwinkel van Jenny Colgan. Of doe bijvoorbeeld mee met de NS Publieksprijs lees & recenseer-actie, waarbij je een boekenpakket kunt winnen met alle zes genomineerde titels in ruil voor jouw leeservaring.
Titel: Een kamer aan zee
Auteur: Corina Bomann
Vertaler: Jolanda te Lindert
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Feelgood
Na het verlies van haar man staat Kim op het punt van een klif te springen. Janet, een toevallige voorbijganger, overtuigt haar te luisteren naar een oude liefdesgeschiedenis, in de hoop dat Kim weer een lichtpunt in het leven zal zien.
'De start van het verhaal belooft een emotionele achtbaan te worden als hoofdpersoon Kim overmand door rouw haar weg vindt naar de kliffen van Cornwall. [...] Vanuit Kims perspectief weet Bomann het intense verdriet en de depressieve gevoelens zo te verwoorden dat je de rauwe pijn bijna voelt.' Lees de volledige recensie
Over de Hebban-recensent: Helma leest alles wat los en vast zit, maar haar favorieten zijn toch wel feelgood, thrillers en non-fictie. Ze is Hebban-recensent, coördineert leesclubs en beheert verschillende Hebban Spots.
Titel: Het licht van de diepzee
Auteur: Brad Fox
Vertaler: Nico Groen
Uitgeverij: Thomas Rap
Genre: Non-fictie
William Beebe daalt in de zomer van 1930 af in de diepzee. Tijdens zijn reis naar de diepte brengt hij verslag uit over alles wat hij ziet aan zijn geliefde Gloria Hollister, die boven het oppervlak wacht op zijn terugkeer.
'Door te beginnen met de spannende afdalingen naar de diepzee, de nieuwe ontdekkingen en de theorieën over kleur en de breking van licht, maakt Fox de lezer nieuwsgierig naar het verborgen leven in de diepzee en de fascinerende wereld van bioluminescentie.' Lees de volledige recensie
Over de Hebban-recensent: Lisette leest het liefst boeken die haar meenemen naar andere plekken, tijden of werelden. Met een vleugje magie, een flinke dosis natuur, een snufje eenzaamheid en graag iets dat tot nadenken stemt.
Uitgelichte lezersrecensies
'De rivier biedt troost, zegt iets over een manier van leven, maar betekent ook het einde van het leven zoals Victoria het kende.'
'Nikki Dekker schrijft puur, poëtisch, frêle, no nonsens, onderzoekend, filosofisch, enthousiasmerend, twijfelend, zoekend.'
'Bevreemdend, claustrofobisch en met een angstige ondertoon; net zoals het in de duikboot ook moet gevoeld hebben.'
Schrijf jij vaak recensies en zou je je willen aansluiten bij het team van Hebban-recensenten? Lees meer en solliciteer!