Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Review /

Recensieweken | De lezersrecensie van Cies

door Hebban Crew 24 reacties
Tijdens de Recensieweken van 8 juli tot en met 4 augustus lichten we elke week de mooiste lezersrecensies uit die we op Hebban voorbij zien komen. Deze inspirerende boekbesprekingen worden beloond met een boekenbon ter waarde van € 50. Wil jij ook mooiere en betere recensies leren schrijven? Doe je voordeel met deze toppers en wie weet sta jij er volgend jaar ook tussen.

Heb jij een mooie recensie gezien en wil je zeker weten dat wij die niet missen? Gedurende de Recensieweken kun jij de beste, leukste en meest verrassende lezersrecensies tippen onder het bijbehorende aanmeldartikel. Wie verdient volgens jou een fijne boekenbon? Ook kun je van 8 juli tot en met 4 augustus je eigen recensie aanmelden voor een gratis redactieronde, dat doe je hier.

LEES VERDER / Kom recenseren voor Hebban!

De uitgelichte lezersrecensie

Luchtigheid en gelaagdheid in een verraderlijke roman

Beoordeling: ★★★★☆
Recensent: Cies
Boek: De beste jaren van juffrouw Brodie
Auteur: Muriel Spark
Vertaler: W.A.C. Whitlau

De beste jaren van juffrouw Brodie (1961) van de Schotse schrijfster Muriel Spark (1918 – 2006) lijkt op het eerste gezicht een luchtige onschuldige roman over het een schooljuffrouw en zes van haar leerlingen die een leuke en leerzame tijd hebben op school en daarbuiten. Deze schijn is bedrieglijk en in het geval van Juffrouw Brodie zelfs verraderlijk. De meisjesschool in het Edinburgh van de jaren dertig van de twintigste eeuw is juffrouw Brodie misschien wel helemaal geen vrouw van de wereld in haar 'beste jaren', maar is ze een oude vrijster met fascistoïde opvattingen. Het is Brodie die van zichzelf keer op keer zegt dat ze in haar 'beste jaren' is en de zes door haar geïndoctrineerde net-puberale leerlingen praten haar na, maar met 'bewijs' komt Brodie niet.

De schrijfstijl van Spark is dan wel luchtig onschuldig en gelardeerd met humor, wat Spark vertelt is helemaal niet zo luchtig en onschuldig. De zes door juffrouw Brodie uitverkoren 11-jarige leerlingen zijn niet gekozen op basis van hun talenten, vaardigheden op potenties. Ze zijn door Brodie gekozen, omdat ze nog zo kneedbaar zijn, hun gedachten, gevoelens en oordelen nog makkelijk zijn te vormen naar hetgeen Brodie als het juiste, het ware en het goede beschouwt. In hoeverre dit God-complex van Brodie en de meerdere keren door Brodie gemaakte opmerkingen dat ze er niet aan denkt om naar een school over te stappen met progressievere en modernere opvattingen over opvoeding en onderwijs een reflectie zijn van Sparks bekering tot het katholicisme eind jaren vijftig is nog altijd een punt van discussie onder 'kenners'. Duidelijk is wel dat religie nooit al te diep onder het oppervlak nadrukkelijk aanwezig is in Juffrouw Brodie.

Met behulp van 'flash-forwards' beschrijft Spark in Juffrouw Brodie hoe met het ouder worden van de meisjes en het meer in contact komen met mensen met andere opvattingen dan die van juffrouw Brodie, de meisjes ieder op haar eigen manier langzaam maar zeker afstand nemen van en afscheid nemen van juffrouw Brodie en haar fascistoïde opvattingen. De neergang en ondergang van juffrouw Brodie zou ook een uitstekende titel voor deze roman zijn geweest. Juffrouw Brodie kan dan ook als een politieke roman gelezen worden; politieke leiders die op het eerste gezicht vol met goede bedoelingen lijken te zitten, zijn wanneer we wat dieper kijken in velerlei opzichten fout; en hun aanhangers zijn niet minder fout. De politieke laag is een van de vele lagen die Spark in Juffrouw Brodie onder het luchtige en onschuldige oppervlak heeft gestopt. Het is deze combinatie van luchtigheid en gelaagdheid die Juffrouw Brodie een verraderlijk goede roman maken.

Cies

Cies leest het liefst wat oudere literatuur, zowel in de vorm van romans, poëziebundels, novellen en korte verhalen. Met al 228 recensies op Hebban is hij fervent recensieschrijver.

Feedback van de Hebban Crew

Wat een sterke openingszin! Je stopt veel informatie in een relatief korte zin en doet dat zonder dat de lezer het gevoel krijgt overladen te zijn met informatie. Je noemt de auteur en titel van het boek, je laat weten wanneer de auteur geboren en overleden is, je vertelt waar de auteur vandaan komt (Schotland), maar daarnaast doe je nog iets interessants. Met het stukje 'lijkt op het eerste gezicht' geef je direct aan dat er een tegenstelling gaat komen. De lezer kan al raden dat je met een 'maar' gaat komen. Dit is een heel goede manier om je lezer te verleiden verder te lezen. In de tweede zin doe je een gewaagde uitspraak, maar die werk je in de rest van de recensie helemaal uit en weet je goed te onderbouwen. Verder geef je niet alleen een verhaalbeschrijving, maar ga je ook in op andere elementen van het boek, waaronder de schrijfstijl en een mogelijke politieke interpretatie. Dat is fijn, want ook dat draagt allemaal bij aan het verhaal. De titel is goed bedacht, daarin laat je goed weten wat de lezer kan verwachten van jouw recensie én van het boek. Gefeliciteerd met je Boekenbon ter waarde van € 50!

Lees meer

  • De lezersrecensie van Bielieke: 'Je titel duidt direct de kern van je recensie en wekt tegelijkertijd de interesse van de lezer.'
  • De lezersrecensie van Erika: 'Je beschrijft de stijl van de auteur helder, waarbij je zowel neutrale observaties maakt als de voor- en (potentiële) nadelen benoemt die je hebt ervaren.'
  • De lezersrecensie van Raymond: 'Je beschrijft een intrigerend en bijzonder stuk uit dit memoir dat op jou als lezer indruk heeft gemaakt en je laat kort weten hoe jij dat stuk hebt geïnterpreteerd.'

Alles van de Recensieweken



Over de auteur

Hebban Crew

2581 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensieweken | De lezersrecensie van Cies

 

Gerelateerd