Recensieweken | Gouden tips van de Hebban-recensenten
De Hebban-recensenten zijn onvermoeibaar als het aankomt op het lezen en beoordelen van de nieuwste boeken. Niet alleen helpen ze lezers om hun volgende boek te kiezen, ook zijn ze een inspiratiebron voor iedereen die graag beter wil leren recenseren. Tijdens de Recensieweken laten we het team dan ook een aantal keer aan het woord; over hun tips en trucs, of ze de recenseerknop nog wel uit kunnen zetten tijdens het lezen en welke mooie of gekke reacties ze allemaal hebben gehad.
Wat is jouw gouden tip voor een goede recensie?
Ik merk dat ik eigenlijk altijd bij mijn eigen gevoel blijf over een boek. Ik probeer vooraf zo min mogelijk andere recensies of meningen te lezen. Dat doe ik pas als mijn eigen recensie geschreven is. Zo hoop ik zo objectief en blanco mogelijk een boek te lezen en recenseren.
EVELIEN, recensent literatuur sinds 2019, recenseert nu In de schaduw van de eik van Stefan Popa
Begin met het recenseren van boeken die je echt goed kent, bijvoorbeeld omdat je ze al vaker hebt gelezen. Je kunt dan gemakkelijker bepalen wat je wilt zeggen over zo'n boek en hebt dus meer geestruimte over om te kijken hoe je het wilt zeggen. Als je daar wat ervaring mee hebt opgebouwd, gaat het recenseren van nieuw gelezen boeken waarschijnlijk gemakkelijker.
ANNE-CLAIRE, recensent thrillers sinds 2015, recenseert nu Alles op alles van Paul Cleave
Wees bereid traag en grondig te lezen. Je moet echt graven in dat boek en soms is dat puur genieten, soms ook wel eens een worsteling waarbij je niet weet wie uiteindelijk boven komt, jij of het boek, maar altijd een ervaring waardoor je het boek intens beleefd hebt en het je extra goed bijblijft.
SOFIE, recensent literatuur sinds 2022, recenseert nu De meester van Warschau van Mario Escobar
Lees regelmatig recensies van anderen. Zo zie je vele mogelijkheden en zie je dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Daarna gewoon beginnen. De eerste recensies zullen spannend zijn, en waarschijnlijk kort, maar al doende leert men.
MARIEKE, recensent feelgood sinds 2018, recenseert nu Het huis met geheimen van Lucy Diamond
Ongetwijfeld heeft een of andere gekke professor ooit al wetenschappelijk bewezen dat lezen doet lezen. Wie een recensie leest, zal meer geneigd zijn het gerecenseerde boek te lezen dan wie dat niet doet. Mijn gouden tip is dus: schrijf erover, deel je (fijne) ervaringen en doe lezen. En als je dat doet, neem deze regels ter harte: 1) maak je lezer lekker door je beschrijving van de plot af te breken op een ik-wil-meer-weten-moment, 2) situeer het werk (en de auteur) even en 3) zeg ook waaróm je het een leuk boek vond (show, don't tell!).
KOEN, recensent non-fictie sinds 2015, recenseert nu Een wolkenkrabber op de savanne van Koert Lindijer
Een leesclubdeelname helpt je om dieper in een boek te duiken. Als je daar geen zin in of tijd voor hebt, neem dan eens een kijkje bij de standaard vragenset bij een willekeurige leesclub. Je antwoorden op deze vragen kun je als kapstok gebruiken voor je recensie.
KARLA, recensent literatuur sinds 2019, recenseert nu De bruiloft van Dorothy West
Kies een boek dat je goed vond en probeer er vervolgens kritisch naar te kijken. Andersom werkt ook: kies een boek dat je niet goed vond en probeer er toch wat goede punten uit te halen (al is het er maar één). Op die manier leer je wat je waardeert in een verhaal en wat niet.
ELINE B., recensent literatuur sinds 2016, recenseert nu Het intieme leven van Niccolò Ammaniti
Gewoon doen! De eerste zinnen zijn de moeilijkste, denk daar dus niet te lang over na. Eens je over die eerste drempel bent, gaat het meestal veel vlotter. Probeer je gedachten zo spontaan mogelijk op papier te zetten. Nadien heb je nog alle tijd om te schrappen en te schaven. Laat een recensie een paar dagen liggen, en bekijk ze nadien opnieuw met de ogen van iemand die het boek nog helemaal niet gelezen heeft.
SIGRIED, recensent literatuur sinds 2016, recenseert nu De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams
Spieken! Het klinkt heel flauw, maar van het lezen van andermans recensies kun je veel leren. De dingen die ze aanstippen, hoe ze personages beschrijven of zelfs hoe zij citaten gebruiken. Het kan je helpen zo een soort handvat te geven voor je eigen recensies.
LISSANNE, recensent feelgood sinds 2022, recenseert nu Prins van Perzië van Tessa Afshar
Vraag je steeds af waarom: waarom vond je een boek mooi, of juist niet? Waarom was je zo verrast door de plottwist, waarom kon je je zo in het hoofdpersonage inleven, of waarom duurde het even voordat je in het boek zat? Dat maakt je recensie niet alleen duidelijker voor je lezers, maar het geeft je ook een mooie vorm van zelfinzicht wat betreft je voorkeuren.
MARIEKE U., recensent literatuur sinds 2021, jureert nu in de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023
Denk constant na over het boek dat je aan het lezen bent. Onder de douche, op de fiets, tijdens de afwas. Word je er blij van? Vraag je dan gelijk af hoe dat komt. Klopt er iets niet voor je gevoel? Probeer er je vinger op te leggen waardoor dat wordt veroorzaakt. Op die manier ontstaat de belangrijkste boodschap van je recensie al in je hoofd.
SANNE, recensent feelgood sinds 2017, recenseert nu In haar schoenen van Jojo Moyes
Niet te veel nadenken en gewoon beginnen met schrijven. Probeer zo weinig mogelijk tijd te spenderen aan het vinden van de juiste woorden; die komen vanzelf wel. De rommel en overbodigheid haal je er achteraf wel uit.
KRISTOF, recensent non-fictie sinds 2019, recenseert nu Europa van Timothy Garton Ash