Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Recensieweken | Kinderboekenrecensent Jaap Friso aan het woord

door Hebban Crew 3 reacties
Het zijn de Recensieweken op Hebban van 24 juni tot en met 31 augustus. Heb jij wel eens een lezersrecensie geschreven? Dan heb je vast ontdekt dat sommige genres moeilijker te recenseren zijn dan andere. Zoals kinderboeken – want hoe doe je dat nu, als volwassene? Hebban vroeg het Jaap Friso, professioneel kinderboekenrecensent en een van de makers van de Grote Vriendelijke Podcast.

Waarom is het zo belangrijk dat er (professionele) recensenten bestaan die boeken bespreken?

Het aanbod aan boeken is enorm en het is echt moeilijk om tussen de bomen het bos te zien. Kinderboeken worden het meest gekocht door ouders en opa’s en oma’s, dus niet door het kind zelf. Zij hebben vaak geen tijd of interesse om zich er uitvoerig in te verdiepen en willen graag gegidst worden. Bovendien doet een bespreking recht aan de makers, zekers ook die van kinderboeken. Het is een serieus genre dat een professioneel en evenwichtig oordeel verdient.

Er is steeds minder ruimte in dag-, week- en maandbladen voor recensies. Hoe wordt de keuze gemaakt om een bepaald boek wel of niet te recenseren?  

Zelf heb ik een weblog waardoor ik onbeperkte ruimte heb en zelf de keuze kan maken. Dus ik probeer veel boeken uit allerlei genres en voor allerlei leeftijden te bespreken. Voor de kranten let ik erop welke boeken aansluiten bij de regio of welke boeken belangrijk zijn, om welke redenen dan ook. Dat kan zijn dat het een verpletterend debuut is, maar ook een teleurstellend boek van een grote schrijver waar we juist veel van hadden verwacht.

'Probeer woorden te vinden om je mening mee te duiden die verder gaan dan leuk, spannend of saai.'

Gebruik je zelf recensies bij het kiezen voor een boek? Wat maakt een recensie voor jou nuttig (of niet nuttig) bij het kiezen van een boek?

Ik lees nooit andere recensies van het boek voordat ik zelf een bespreking heb geschreven. Achteraf ben ik er natuurlijk heel benieuwd naar wat anders ervan vonden. Zelf vind ik het prettig om te lezen wat een recensent echt van het boek vond. Dat hoeft niet per se in termen als goed of slecht. Maar wat deed het boek, welk gevoel sprak het aan, welke indruk liet het achter. Dat soort dingen.

Wat is de belangrijkste recensie die je ooit hebt geschreven en waarom?  

Iedere recensie is belangrijk, maar ik heb ooit het boek Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve een 10 gegeven omdat ik er volledig door werd weggeblazen. Ik vind het vooral leuk om te horen dat mensen nieuwsgierig naar een boek zijn geworden door mijn recensies.

Welke drie tips heb je voor lezers die zelf recensies willen schrijven over de boeken die ze lezen? 

  • Bereid je goed voor en verdiep je ook in de schrijver en zijn oeuvre.
  • Probeer na het lezen voor jezelf samen te vatten wat de kern van het boek is. Waar ging het nou echt over en hoe kwam dat uit de verf?
  • Probeer woorden te vinden om je mening mee te duiden die verder gaan dan leuk, spannend of saai.

Welke vier zomerleestips zou je willen noemen en waarom? 

(173)
Lees dit boek vooral bij hogere temperaturen, want het is een tropisch en verkoelend boek tegelijk. Het vertelt het verhaal van Francisco, de ontdekker van het schaafijs, die zijn uitvinding in Suriname aan de man bracht. Een onbekend verhaal dat op waarheid is gebaseerd en in een bijzondere vorm is gegoten. Zijn familieleden vertellen op een sprankelende manier aan elkaar over zijn leven, zodat we hem goed leren kennen. De illustraties zijn geweldig en je krijgt zin in ijs.
(239)
En óf poëzie onderhoudend, spannend en grappig kan zijn. Maar liefst vijftig gedichten staan er in deze fantastische bundel waarin de dieren rond een boerderij de hoofdrol spelen. Maak kennis met de katten, de ezeltjes en een schildpad en maak mee hoe de boerderij door het boek heen verbouwd wordt. Dat is subtiel te zien op de fijne illustraties. Lekker hardop lezen maakt het nog leuker.
(561)
Ondanks het wat treurige onderwerp toch een lekker leesboek. Als de vakantie van Hazel niet doorgaat vanwege de onverwachte scheiding van haar ouders, brengt ze de zomer door bij haar dementerende oma op een Waddeneiland. Daar ontmoet ze eindelijk een jongen die haar ook leuk lijkt te vinden en begint ze de keuze van haar ouders te begrijpen.
(124)
De verhalen over de toverende mopperkont doorstaan met glans de tand des tijds en worden daarom steeds opnieuw uitgegeven. Dit is een lekker complete bundel om voor te lezen, aan wie het maar horen wil. Ook volwassenen vinden het leuk om voorgelezen te worden en met dit boek kun je je helemaal uitleven. Met de stemmen van de uil, de egel, de haas en de heks zelf natuurlijk.

Jaap Friso werkt als freelance tekstschrijver en als redacteur voor radioprogramma's De Taalstaat en Volgspot. Hij is kinderboekenrecensent bij het AD, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en is samen met Bas Maliepaard een van de oprichters en presentatoren van De Grote Vriendelijke Podcast. Ook publiceert hij zijn kinderboekrecensies op zijn eigen platform JaapLeest.nl. Hij neemt geregeld zitting in jury's, zoals die van de Woutertje Pieterse Prijs en de Penselen en geeft lezingen en workshops over kinderboeken.

Meer Recensieweken



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensieweken | Kinderboekenrecensent Jaap Friso aan het woord

 

Gerelateerd