Recensieweken | Het verboden terrein
De Hebban-recensenten zijn onvermoeibaar als het aankomt op het lezen en beoordelen van de nieuwste boeken. Niet alleen helpen ze lezers om hun volgende boek te kiezen, ook zijn ze een inspiratiebron voor iedereen die graag beter wil leren recenseren. Tijdens de Recensieweken laten we het team dan ook een aantal keer aan het woord; over hun tips en trucs, of ze de recenseerknop nog wel uit kunnen zetten tijdens het lezen en welke mooie of gekke reacties ze allemaal hebben gehad.
Wat is je absolute don't voor het recenseren?
Geef nooit een spoiler weg! Dat is echt een no-go in een recensie. En brand nooit een schrijver compleet af. Ook als je boek minder goed vond, geef dan respectvol aan waarom het boek jou niet bevalt.
HELMA, recensent feelgood sinds 2014, recenseert nu De vergeten spionne van Sarah Steele
Spoilers van het besproken boek zijn volstrekt onacceptabel. In het geval van een serie kunnen spoilers van voorgaande delen niet altijd vermeden worden, maar dat is niet anders. In Anglicaanse landen schrijven recensenten soms 'boekbesprekingen' van pas uitgekomen boeken waarin je het hele verhaal terug kunt vinden. Afschuwelijk! Ik weet niet hoe die recensenten nog kunnen leven met zichzelf. Echt niet! Gelukkig mag spoileren op Hebban niet.
ANNE-CLAIRE, recensent thrillers sinds 2015, recenseert nu Alles op alles van Paul Cleave.
Beperk in je recensie de korte samenvatting; die vind je immers overal terug. Concentreer je vooral op je eigen leeservaring en houd rekening met een aantal elementen, zoals inhoud van het verhaal, uitwerking van de personages, spanning (voor thrillers), plot en schrijfstijl, en originaliteit.
GUY, recensent literatuur sinds 2013, recenseert nu De weduwe van José Saramago.
Geen beledigingen in je recensie. Je geeft je mening over het boek, dat mag je slecht vinden, maar de schrijver schofferen is not done.
MARIEKE S., recensent feelgood sinds 2018, recenseert nu Het huis met geheimen van Lucy Diamond.
Maak het niet persoonlijk. De schrijver heeft zijn best gedaan. Leg uit wat er aan het boek niet goed is zonder te beledigen.
ASTRID, recensent literatuur sinds 2021, recenseert nu Tanners erf van Lukas Maisel.
Je moet wel eerlijk zijn in je oordeel: een rotboek is een rotboek. En wat ook heel vervelend is bij recensies is als je vooral je eigen persoon gaat opvoeren: 'ik hou niet zo van dit, ik hou niet zo van dat, ik zou het anders doen dan de hoofdpersoon.' O, en stomme taalfouten, of een verkeerde titel, of de naam van de schrijver verkeerd spellen, dat kan natuurlijk niet.
INGE, recensent literatuur sinds 2020, recenseert nu De vijf wonden Kristin Valdez Quade.
Een absolute don't bij het recenseren is het woordje 'ik' in een recensie vermelden. Een recensie is immers altijd al persoonlijk. En het weggeven van spoilers is natuurlijk ook not done.
KEES, recensent thrillers sinds 2015, recenseert nu Een oogje dicht van Jeffery Archer.
Taalfouten. Ik stoor me heel erg aan het hedendaags gebruik om te schrijven 'me fiets' of 'me moeder'. Of half Engels/half Nederlands. Een recensent schrijft foutloos Nederlands, punt. Tuurlijk slipt er wel eens wat doorheen, gebeurt mij ook, maar dat probeer je zoveel als mogelijk is te vermijden.
JANNEKE B, recensent thrillers sinds 2012, recenseert nu Het beest van Carmen Mola.
Teksten van de flaptekst gebruiken of — ik hoop dat dit nooit gebeurt — teksten uit andere recensies kopiëren. Schrijf altijd je eigen teksten en vorm je eigen mening.
LISETTE, recensent non-fictie sinds 2021, recenseert nu Dochters van de tijd van Armando Lucas Correa.
Het is soms een moeilijke evenwichtsoefening, maar ik ben altijd heel boos als ik in een recensie iets lees wat ik liever zelf ontdekt had. Soms is iets voor de een geen spoiler en voor de ander wel, maar ik probeer die vraag toch altijd in mijn achterhoofd te houden: had ik dit willen weten voor ik het boek las?
ANN, recensent thrillers sinds 2016, recenseert nu Karma van Fredrik Persson Winter.
Te lang wachten met het schrijven van je recensie nadat je het boek hebt uitgelezen. En zeker niet al beginnen aan een ander boek, je loopt zomaar de kans dingen door elkaar te halen.
HARRIET, recensent literatuur sinds 2021, recenseert nu Een tuin aan de Elbe van Marion Lagoda.
Te dicht tegen de deadline aan beginnen. Zelfs al haal je het nog om je recensie op tijd af te hebben, je wil toch wat extra tijd hebben om het boek even te laten bezinken. Stress is bovendien funest voor het leesplezier, waardoor je het boek bij voorbaat al op achterstand zet.
MARIEKE U., recensent literatuur sinds 2021, jureert nu in de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023.
Een absolute don't is dat je jouw leeservaring ziet als de enige juiste. Ik probeer altijd zo concreet mogelijk te verwoorden wat me minder ligt in een boek, zodat de lezer van de recensie zelf kan bepalen of dat ook voor hem/haar geldt.
SIGRIED, recensent literatuur sinds 2016, recenseert nu De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams.
Schrijf je recensie niet vanuit je eigen ik. Dus geen zinnen als: 'Ik vond dit een interessant verhaal.' Maak er zoiets van: 'De auteur heeft een interessant boek weten te schrijven.'
EVELIEN, recensent literatuur sinds 2019, recenseert nu In de schaduw van de eik van Stefan Popa.