Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, deze liefdesverhalen laten je niet in de kou
Het eerste (westerse) romantische boek
Liefdesverhalen zijn alomtegenwoordig en van alle tijden, maar een van de eerste voorlopers van het moderne romantische boek is Pamela, of de beloonde deugd van Samuel Richardson, dat werd gepubliceerd in 1740. Het boek was het eerste verhaal dat volledig draaide rondom een romantische relatie en dat verteld werd vanuit het perspectief van de vrouwelijke hoofdpersoon. De roman werd een van de eerste bestsellers en de impact van het boek was zo groot dat mensen zich voor het eerst gingen bekommeren om een fictief personage, alsof Pamela een echt meisje was. Pamela is echter allesbehalve een zoetsappig liefdesverhaal. Het boek verhaalt over een jong meisje dat brieven naar huis schrijft terwijl ze tegen haar wil in wordt vastgehouden door een man die met haar wil trouwen. Geloof het of niet, uiteindelijk zit er toch nog een happy end aan het verhaal.
De hopeloze romanticus
Sint-Valentijn
Dat Valentijnsdag vernoemd is naar een beschermheilige wist je misschien al, maar onder historici bestaat nog steeds wat verwarring over wélke beschermheilige precies. Er doet een verhaal de ronde dat er rond 270 na Christus een priester was die vlak voor zijn marteldood een brief ondertekende met 'van jouw Valentijn'. De brief was bestemd voor de dochter van zijn gevangenbewaarder, met wie hij bevriend was geraakt en die hij, volgens sommigen, genezen had van blindheid. Andere legendes leggen de oorsprong bij Sint-Valentijn van Terni en weer andere stellen dat een heilige genaamd Valentijn de bevelen van de keizer negeerde en in het geheim koppels trouwde om de mannen voor oorlog te behoeden. De oorsprong van Valentijnsdag blijft dus raadselachtig, maar misschien past dat ook wel een beetje bij het mysterieuze aspect van Valentijn: de anonieme minnaar ...
De avontuurlijke romanticus
Medicijnen of snoepjes?
De Amerikaanse fabrikant Oliver R. Chase maakte in 1847 een machine om de productie van medicijnen te versnellen. Met het apparaat kon hij ingrediënten samenpersen en in ronde schijven snijden, waardoor er zuigtabletten ontstonden. De medische bestanddelen verving hij door suiker en smaakstoffen en voilà: daar waren de eerste snoephartjes. Olivers broer ontwikkelde later een machine die rode kleurstof en letters op het oppervlak van de snoepjes kon drukken, waardoor er berichtjes op de harten kwamen te staan.
De bitterzoete romanticus
De mascotte van de liefde
De cupido die je op Valentijnskaartjes tegenkomt is een interpretatie van de Romeinse god Cupido, die op zijn beurt weer is afgeleid van de Griekse god Eros. Lange tijd werd hij door de Grieken afgebeeld als een knappe jongeman met pijl-en-boog, maar zo rond de Hellenistische periode was hij veranderd in een mollige baby. Hij werd lang niet altijd geassocieerd met romantiek. De ondeugende god bezat twee pijlen: één om mensen verliefd te maken en één om mensen elkaar te laten haten. In veel Griekse mythes gebruikt hij zijn magische pijlen dan ook om met de emoties van zowel goden als stervelingen te spelen. Ondanks zijn plagende karakter is Cupido tegenwoordig een zeer geliefde mascotte voor Valentijnsdag.
De nagelbijtende romanticus
Boekendate
Valentijnsdag hoeft helemaal niet om romantische liefde te gaan. Je kunt ook je dankbaarheid en liefde uiten naar vrienden, familie of je favoriete viervoeter. Of misschien nog beter: neem jezelf een keer mee op een date. Bezoek een museum, verzamel je favoriete snacks – snoephartjes! – en ga picknicken in een park, koop een boeket bloemen voor jezelf of maak een mooie wandeling. Je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de boekwinkel of bibliotheek om met een prachtige stapel boeken weer richting huis te vertrekken. Boeken zijn namelijk perfecte metgezellen om mee op date te gaan. Ze zijn heerlijk stil en toch hebben ze machtig veel te vertellen!