Leesclubs /
Samen lezen is leuk: een rondje langs de Hebban Leesclubs
Maandelijks starten we met nieuwe leesclubs binnen bovenstaande categorieën. Iedereen met een Hebban account heeft de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de leesclubs. Via een loting worden meestal 15 boeken verdeeld onder de deelnemers, maar soms ook veel meer! Maar niet getreurd als je niet bent ingeloot, ook als je het boek zelf al hebt of aanschaft kun je deelnemen aan de discussies!
Iedere leesclub bestaat uit de volgende onderdelen:
Voor het lezen
Deelnemers kunnen hier de verwachtingen van het boek met elkaar delen.
Tijdens het lezen
Hoe bevalt het boek tot nu toe? Voldoet het aan de verwachtingen die de deelnemer voor het lezen had? Wat valt op aan het boek? Wat zijn merkwaardige passages?
Na het lezen en Beoordeling d.m.v een recensie op Hebban
Na het lezen van het boek publiceert de deelnemer een recensie op Hebban. In het topic 'Na het lezen' geeft de deelnemer een cijfer tussen de 1 en 10 aan het boek. Er wordt eventueel een lijst met vragen gepubliceerd die als leidraad kunnen functioneren om de leeservaring te beoordelen. Deelnemers beantwoorden deze vragen en kunnen met elkaar discussiëren over de uitkomsten hiervan.
Deelname van auteur
Als de auteur deelneemt aan de leesclub, dan wordt voor het stellen van lezersvragen een speciale page geopend. Hierin kunnen lezers hun vraag formuleren en de auteur kan daar direct de vragen beantwoorden. De speciale page Vragen aan (naam auteur) wordt tegelijk met Tijdens het lezen geopend en blijft gedurende de resterende looptijd geopend.
Samenvatting
De leesclubcoördinator maakt een eindverslag van de leesclub.
HEBBAN DEBUTEN LEESCLUB
Binnen de Hebban Debuten Leesclub worden nieuw verschenen debuten gelezen en beooordeeld. Deze leesclub ging in maart 2015 van start met Liever geen applaus voor ik leef, de debuutroman van Sander van Leeuwen. Deze eerste editie bleek zo’n succes dat we inmiddels al toe zijn aan de achtste Debuten Leesclub.
De drie (eigenlijk vier) debuten die tot nu toe het best werden beoordeeld in de Debuten Leesclub zijn:
1. Zoutberg van Anne Neijzen (7.8)
2. Liever geen applaus voor ik leef van Sander van Leeuwen (7.6)
3. De mannen van Raan van Martine de Jong (7,5)
-: Het uur van Zimmerman van Karolien Berkvens (7,5)
Het laatste boek dat werd besproken is het debuut van Inge van der Krabben, Tot waar we kijken kunnen:
Hoofdpersoon Janne staat op de rand van een burn-out en realiseert zich dat het tijd wordt om voor zichzelf te kiezen en zich los te maken van haar moeder. Dan blijkt dat haar moeder ongeneeslijk ziek is en spoedig zal overlijden. Samen gaan ze op zoek naar een nieuw evenwicht in hun relatie. Vele moeders en dochters zullen zich herkennen in deze roman.
Hoewel het eindverslag nog moet verschijnen zijn de reacties van de leesclubdeelnemers voornamelijk positief:
'Het is een vlot geschreven verhaal, bij vlagen wat voorspelbaar maar ook met mooie zinnen en diepzinnige gedachten', aldus Harriet.
'Ze vertelt op een zeer prettige wijze over complexiteit, over verwachtingen en goedbedoelde adviezen tussen familieleden en vrienden', schrijft Eline Smit.
De minder positieve reacties gaan vooral over de verhaallijn met de talentenjacht en het konijn:
'Het deel van het konijn had wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden', vindt Dayenne.
Zelf deelnemen? De inschrijving voor de Debuten Leesclub met Wie ik aan het zijn was van Anne van Veen is nog tot 16 november geopend!
In de Hebban SF & Fantasy Leesclub worden regelmatig boeken in de fantastieke genres (sciencefiction, fantasy, horror en magisch realisme) besproken.
Momenteel loopt de vierde leesclub waarin Een laatste dag van Likaiar wordt gelezen:
Bij het beoefenen van zijn baan gaat Kol over lijken, wanneer hij ze in opdracht weer tot leven wekt. Deze onnatuurlijke toestand is aan strenge voorwaarden gebonden en levert soms aparte resultaten op.
Als een bezwering niet helemaal gaat zoals hij in gedachten had brengt Kol per ongeluk een 6-jarig meisje terug uit de dood. Lukt het hem om zijn vergissing recht te zetten?
De leesclub is nu bezig met het onderdeel 'Na het lezen', de eerste reacties:
'Het beste onderdeel vond ik dat Kol erachter kwam wat de wens van het meisje was. Ik vond die beschrijving erg mooi en ik vond het een mooie laatste wens van het meisje. Ik vond het ook wel schattig dat Felix Simi’s ketting had bewaard om aan Kol te geven. Het minst interessant is het stuk als Simi in het huis van Kol is. Wat mij betreft had dat iets minder uitgebreid beschreven kunnen worden', schrijft Elise Puijk.
'Ik hoop dat dit boek een proefballonnetje was, een pilot voor een volledige reeks gebaseerd op deze karakters', zo schrijft Tommy Verhaegen.
HEBBAN FEELGOOD LEESCLUB
De Feelgood Leesclub, waarin regelmatig romans en chicklit worden besproken, is alweer toe aan de afronding van de elfde leesclub! Momenteel wordt Alles of niets van Gillian King gelezen:
Nikki’s jeugdliefde Koen heeft haar verlaten. Zij kan zich daar niet bij neerleggen en zet alles op alles om hem terug te krijgen. Dat ze elke dag in dezelfde trein zit met een aantrekkelijke man die perfect bij haar past, ziet ze niet. Die man is Thijs.
Zijn vriendin Roos heeft onlangs haar affaire met een collega aan hem opgebiecht. Ze hebben besloten samen verder te gaan, maar Thijs heeft het er moeilijk mee. Dus wanneer hij aan de praat raakt met het meisje in de trein, vertelt hij haar dat hij single is. Zo voelt hij het namelijk ook.
Roos doet haar best om na haar misstap haar relatie met Thijs te redden. Als ze via via hoort dat hij is gesignaleerd met een andere vrouw, wil en kan ze dat niet geloven. Het zal toch niet waar zijn dat ze háár Thijs verliest aan een ander?
De ene na de andere lovende reactie over dit boek stroomt binnen. Zo schrijft Carina bij het onderdeel 'Tijdens het lezen': 'Woei... Ik vloog echt door het eerste deel van het boek! ben inmiddels over de helft van het verhaal.. Het leest echt super fijn weg en is tot nu toe ook nog eens leuk geschreven!'. Schrijfster Gillian King is zelf actief in de leesclub en laat weten erg blij te zijn met de reacties: 'Wauw, wat een super leuke reacties tot nu toe!'. We zijn benieuwd naar het eindoordeel van de leesclub!
De drie Feelgoods die tot nu toe de beste beoordeling kregen van leesclubdeelnemers zijn:
1. Het huis aan de rand van de hemel van Bettina Storks (8.6)
2. Een huis in Frankrijk - Eva de Wit (8.3)
3. Portret van een vrouw - Jojo Moyes (8.1)
Wil jij deelnemen aan de twaalfde Feelgood Leesclub met Stuk van jou van Sophie Jackson? Inschrijven is alleen vandaag nog mogelijk!
HEBBAN LITERATUUR LEESCLUB
Met trots zijn we vorige maand gestart met de Hebban Literatuur Leesclub, waarin regelmatig literaire romans zullen worden beoordeeld. In de eerste Literatuur Leesclub wordt nu de nieuwe historische roman van Arthur Japin gelezen, De gevleugelde:
Alberto Santos-Dumont groeit op in de afgelegen binnenlanden van Brazilië. Hij droomt ervan te kunnen vliegen zoals de helden in de boeken van Jules Verne. Wanneer hij ontdekt dat hun avonturen verzonnen zijn, legt hij zich daar niet bij neer. Hij vertrekt naar Parijs, zet de werkelijkheid naar zijn hand, en wordt de eerste mens die door de wolken navigeert. De ware geschiedenis van deze vergeten pionier en zijn gestolen hart voert van Zuid-Amerika naar de Parijse belle époque – een spectaculaire historische roman.
Hoe verbeeldingskracht en passie de wereld kunnen veranderen!
Het lezen van De gevleugelde roept bij de leesclubdeelnemers de nodige vragen op. Zo vraagt Guy Doms zich af: 'Heeft u met opzet uw woordkeuze en taalgebruik aangepast aan het tijdsbeeld van De gevleugelde?' MarloesN wil graag weten hoe Japin op het idee kwam om over deze bijzondere pionier te schrijven. Binnenkort zal de schrijver alle vragen beantwoorden op Hebban! Wil je nu alvast meer lezen over De gevleugelde ? Hebban redacteur Jet Steinz interviewde Arthur Japin over dit boek!
HEBBAN NON- FICTIE LEESCLUB
In de Hebban Non-Fictie Leesclub bespreken we non-fictie boeken over geschiedenis, psychologie en waargebeurde onderwerpen. De eerste leesclub met Wakker! van Peter Gordijn is onlangs afgerond.
In dit boek beschrijft Peter Gordijn hoe zijn bestaan als Apachepiloot eruit ziet. Hij is een getrainde professional, die missies uitvoert, vaak in oorlogsgebied - waaronder Afghanistan en Mali. Zijn werk is specialistisch, avontuurlijk en gevaarlijk. Discipline, teamwerk en kameraadschap zijn belangrijk en er is nauwelijks gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling.
Wanneer hij als gevolg van een hernia een jaar lang niet mag werken, wordt hij gedwongen om zijn vluchtige levensstijl onder de loep te nemen. Als hij boeken gaat lezen over psychologie en persoonlijke groei, gaat er een wereld voor hem open. Hij besluit cursussen te volgen en ontwikkelt een nieuwe kant van zichzelf. Doordat hij zijn eigen tekorten en die van anderen accepteert, gaat hij zich fysiek en mentaal steeds beter voelen. Deze inzichten past hij ook toe in zijn beroep.
In Wakker! schrijft Gordijn op een verfrissende manier de universele levenslessen die voor hem het belangrijkst zijn. Ook schrijft hij openhartig over zijn uitzending naar Mali, waar soms gevoelens van machteloosheid hem overvielen.
In het eindverslag concludeert coördinator Jan Koster "De eerste non-fictie leesclub is een groot succes geworden! Alle deelnemers hebben aan alle onderdelen meegedaan en alle recensies zijn inmiddels geplaatst. De waardering voor Wakker! is vrijwel unaniem 4 sterren. De reacties in de verschillende onderdelen zijn gemiddeld genomen heel positief. Kortom: het eerste boek van Peter Gordijn is heel goed ontvangen, een groot compliment aan deze debutant."
Inmiddels is de inschrijving voor de tweede Non-Fictie Leesclub gestart. Het boek dat gelezen wordt is het nieuwe boek van Claudia de Breij, Neem een geit: Leven voor gevorderden:
Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 40) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. Claudia de Breij trekt daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf - en haar kapper - bij.
Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze Non-Fictie Leesclub? Je kunt je nog toch 15 november inschrijven!
HEBBAN THRILLER LEESCLUB
In de Hebban Thriller Leesclub (voorheen Crimezone Leesclub) beoordelen minimaal tien thrillerfans nieuw verschenen of heruitgegeven boeken. De leesclub is alweer toe aan de inschrijving van de 157e leesclub!
De laatste thriller die werd gelezen is Verboden tranen van Melissa Skaye:
Sanne Philips en Luca Borra, rechercheurs bij de politie Hoorn, staan voor een van de moeilijkste zaken uit hun carrière. In het tuinhuis van een groot landhuis worden vier lichamen ontdekt. Het motief van de dader is een mysterie. De oorspronkelijke bewoners van het huis, Max en Sophie Tildro, zijn om het leven gekomen bij een auto-ongeluk en de huidige bewoner, hun zoon Jack, is al ruim twintig jaar vermist. Zijn toenmalige partner Sarah is eveneens onvindbaar. De rechercheurs duiken in het verleden van Jack en Sarah en stuiten op een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Het auto-ongeluk van Max en Sophie werpt veel vragen op als stalmeester Johan na ruim twintig jaar het stilzwijgen doorbreekt. Ondertussen krijgen Sanne en Luca te maken met een andere zaak, de vermissing van een oude vrouw. In eerste instantie lijkt dit een losstaande zaak, maar al snel rijst de vraag of deze vermissing verband houdt met de vier moorden. Sanne en Luca moeten alle zeilen bijzetten om te ontrafelen wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en welke duistere geheimen de vroegere bewoners verbergen, voordat er nog meer slachtoffers vallen.
Guy Doms rapporteert in het eindverslag van deze leesclub:
"Verboden tranen is uiteindelijk door 18 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 154e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 7,6. Hiermee plaatst het boek zich hoog in de middenmoot van de Hebban Thriller Hall of Fame."
Uit 154 Thrillers Leesclubs werden de hoogste waarderingen werden behaald door:
1. De Skinner methode van Bronja Hoffschlag (9.7)
2. Bekraste zielen van R.J. Ellory (9.4)
3. 2017 van Rudy Soetewey (9.3)
Zelf deelnemen aan een Thriller Leesclub? De inschrijving voor De vleermuismoorden van Toni Coppers is nog geopend tot 16 november!
HEBBAN YOUNG ADULT LEESCLUB
Binnen de Hebban Young Adult Leesclub worden YA-boeken in verschillende subgenres uit binnen- en buitenland gelezen en beoordeeld. Contemporary romans, spannende dystopische thrillers, fantasy en sci-fi: het komt allemaal voorbij! Inmiddels zijn al negen leesclubs afgerond, de tiende (Geestesoog van James Dashner) en elfde (Oog om oog van Buddy Tegenbosch) leesclub zijn in volle gang.
De drie hoogst gewaardeerde titels in de YA Leesclub zijn:
1. Ik geef je de zon van Jandy Nelson (9.3)
2. Bloedbroeders van Helen Vreeswijk (8.6)
3. Niet te filmen van Sophie Kinsella (8.2)
Het laatste boek dat werd besproken is Bloedbroeders van Helen Vreeswijk, dat een hoge waardering kreeg van de lezers. De jeugdthriller is, evenals Vreeswijks vorige boeken, een verhaal dat is gebaseerd op een van de vele onderzoeken waaraan zij als rechercheur werkte. Dus ook in Bloedbroeders zet de schrijfster een misdaad centraal.
Reza is zestien en komt samen met zijn moeder naar Nederland om het restaurant van zijn oom te runnen. Zijn oom zit in de bak omdat hij iets te creatief omging met de boekhouding van zijn bedrijf. Ayaan, Reza’s twintigjarige neef, krijgt de verantwoordelijkheid voor het restaurant, maar heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in. Snel geld verdienen, dat is wat hij wil, en dus betrekt hij zijn beïnvloedbare neefje bij een roofoverval. Dat kan niet goed gaan, of wel..?
Volgens de lezers wist de schrijfster hen meteen het verhaal in te trekken. Heidi: ‘Vanaf het begin word je direct het verhaal ingezogen doordat de personages goed neer worden gezet. Wat ik ook erg leuk vind is dat Helen de allochtone sfeer goed neer heeft gezet door bijvoorbeeld het typische Pakistaanse recept kip jalfrezi te gebruiken.’
Ook de opbouw van het boek beviel de lezers, hoewel Björn zegt: ‘Jammer dat het middenstuk weer een beetje minder was. Als je eenmaal over de helft van het boek bent begint de spanning pas echt. Reza wordt door Ayaan meegesleurd in de criminele wereld, tegen zijn eigen wil in.’
Vreeswijks schrijfstijl, met korte zinnen en hoofdstukken, werd door de leesclubdeelnemers als prettig ervaren: ‘Opvallende citaten kan ik niet echt vinden, bij Helen Vreeswijk gaat het meer om de plot dan om het taalgebruik naar mijn mening,’ denkt Emma.
Kortom: voor elk wat wils in de Hebban Leesclubs! Kijk hier voor meer informatie, lopende leesclubs en inschrijvingen.